Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Millised rakendused tasub reisile minnes telefoni pakkida

    Foto: freepik.com

    Digividinate ajastul on reisimine muutunud stressivabaks mõnusaks seikluseks, sest alati on võimalik leida üles soovitud sihtkoht või parim teekond sinna jõudmiseks.

    Usutavasti on näiteks navigatsioonirakendused kaasa aidanud ka sõprussuhete püsimajäämisele, sest ajalukku on kadunud mõttetud vaidlused selle üle, kes eksis tee valimisel ja miks on meestel nii keeruline küsida kohalikelt juhtnööre.
    Pole kahtlustki, et hea reisielamus sõltub paljudest asjaoludest ning isiklikest eelistustest: alates sinuga samal lainepikkusel olevast seltskonnast kuni valmisolekuni hüpata pea ees tundmatusse ja avada end universumi poolt pakutud juhustele ja võimalustele.
    Kindlam on teha siiski sihtkoha kohta veidi eeltööd. Tänapäeval saab ennast mistahes küsimustega kurssi viia vaid mõne tunniga, ilma et peaksid tugitoolistki tõusma.
    Tehnokratid võivad reisida ka kerge rahakotiga
    Lennupiletite ostjate hulgast leiab mitmeid koolkondi: on neid, kes jäävad vankumatult truuks reisibüroodele; ja neid, kes eelistavad ühte kindlat lennufirmat või lojaalsusprogrammi, ostes piletid otse lennufirma kodulehelt; ent üha suurenev hulk inimesi jahib lennupileteid otsingumootorite kaudu. 
    Hasartset meelelahutust ning tihti ka märgatavat kokkuhoidu pakuvad sellised platvormid nagu Momondo, eDreams ja Skyscanner, mis võrdlevad erinevate lennufirmade pakkumisi ning pakuvad välja sobivaima ühenduse või parima hinna.
    Samuti pakub väärt infot Google Flights, mis sobib rohkem paindliku reisiajaga sõitjale. Soodsaid pakkumisi leiab veel veebilehtedelt secretflying.com ja reisidiilid.ee, kust võib tihti leida üllatavalt häid kauglendude eripakkumisi.
    Kui lennupilet on ostetud, siis pärast kohvri pakkimist ja lennujaama poole kihutamist tasuks alla laadida ka lennufirma mobiilirakendus, eriti kui kasutad mõnda lennufirmat teistest sagedamini. Kõikidel suurematel lennufirmadel on targad rakendused, mis võimaldavad hõlpsamalt lennule registreerida, teavitavad lennumuudatustest, suunavad õigesse väravasse ning pakuvad mitmesuguseid soodustusi ja boonuseid.
    Ka lennujaamadel on omad rakendused, kuid tänapäeva mobiiltelefonid ei ole veel oma mälumahult mõeldud mitmesaja lennujaamarakenduse salvestamiseks. Kuid kes sagedamini reisib, sel võiks telefonis olla Tallinna lennujaama rakendus, mis pakub operatiivset infot lennuaegade kohta, saadab push-teavitusi ja annab hea ülevaate lennujaama teenustest ja võimalustest.
    Väärt abimees on ka lennujaamade infot koondav mobiilirakendus Flio, mis on kasulik just terminalide kaartide puhul, sest nii on lihtsam planeerida hoogsat lõpuspurti jätkulennule mõnes suures sõlmjaamas.
    Rendi auto poole odavamalt
    Sihtkohta jõudes on üks suuremaid küsimusi, kuidas lennujaamast edasi liikuda. Alati võib kaaluda rendiauto võtmist lennujaamas, kuid suvalise uksest sisse astunud kliendi käest küsitakse tavaliselt palju kallimat hinda, kui pakub sama autorendifirma mobiilirakendus. Hinnavõit võib olla lausa kahe- kuni kolmekordne.
    Üks suurepärane lahendus on rendiautode rakendus Rentalcars, kus on esindatud kõik suuremad rendifirmad ning platvormi mastaapsus annab kindlustunde kasutada ka vahendajaid.
    Sõltuvalt riigist ja selle seadusandlusest võib kasutada sihtkohta jõudmiseks takso asemel ka sõidujagamisplatvorme, kuid siingi sõltub otsus reisija rahakotist ja kui kaugel asub lennujaam soovitud lõpp-punktist.
    Ühistranspordiga reisimise planeerimiseks on asendamatu rakendus Trafi, mis toimib ühtviisi hästi nii Tallinnas kui ka Pariisis. Lihtsa vaevaga on võimalik leida optimaalseim marsruut ning kaardirakendus juhatab su õigesse kohta.
    Asendamatud kaardirakendused
    Tänu rändlustasude kaotamisele Euroopa Liidus on 28 liikmesriigi piires reisimisel üpriski soodne kasutada mobiilset andmesidet oma asukoha ja täpsete juhiste leidmiseks. Seega on vanad head Google Maps, iOS Maps või Waze head kaaslased ka jalgsirännakul võõras linnas. Kuid kui sihtkoht on eksootilisem ja andmeside oluliselt kallim, tasub kindlasti telefoni laadida HereWeGo või Offline Maps. Need võimaldavad kaarti jälgida ka olukorras, kus mobiilne andmeside on välja lülitatud ja nii saab kena hulga raha kokku hoida.
    Mõistlik on enda valitud piirkond juba varem alla laadida, sest mobiilse interneti vahendusel võib kuni gigabaidise kaardi alla laadimine minna kulukamaks kui kogu reisi eelarve. Muuseas pakub sellist võimalust ka Google Maps.
    Head abimehed majutuse ja söögikoha leidmiseks
    Majutuse leidmiseks on erinevate otsinguplatvormide hulk väga kirju. Ränduri telefonis võiksid olla näiteks Airbnb, Booking.com või Trivago.
    Reisil olles tekib veel üks küsimus – kuhu sööma minna ja mida teha? Vanemas koolieas reisijad ehk mäletavad veel rakendust nimega Foursquare, mis hullutas maailma võimalusega end sisse registreerida kõikvõimalikesse asukohtadesse, kuid oma praktilisuse poolest jäi pisut lahjaks.
    Hea uudis on see, et Foursquare on viimastel aastatel kardinaalselt muutunud ning sisaldab üsna adekvaatset infot läheduses paiknevate söögikohtade, öise meelelahutuse ja ka vaatamisväärsuste kohta. Häid soovitusi jagavad ka Tripadvisor, UberEats ja Deliveroo. Viimased on küll toidukullerfirmad, kuid häid vihjeid söögikohtade kohta leiab sealt kindlasti.
    Priit KoffTallinna lennujaama kommunikatsioonijuht
    Erkki SaarniitFoto: Ardo Kaljuvee
    KÜSIMUS
    Missugused äpid ja rakendused teevad reisimise lihtsamaks?
    Vastab inBanki äriarenduse juht Erkki Saarniit.
    Wunderlist on väärt abiline reisikohvri pakkimiseks ja reisiasjade ostmiseks. Järgmisel pikemal reisil võtan eelmise listi ette, vajadusel teen pisimuudatusi. Nii läheb pakkimine väga libedalt.
    Booking.com ja Agoda on head abimehed majutusbroneeringute haldamiseks (eeldusel, et nende kaudu on tehtud broneeringud!). Booking.com äpp on üle kõige.
    Dropbox’is salvestan telefonis offline’is kasutamiseks olulisemad reisidokumendid (lennupiletid, hotelli-voucher’id jms), et ei peaks maksma kalli rändlusteenuse eest, kui Euroopat ega Wifit lähedal pole.
    Google Maps’i (sh offline’i salvestamine) ja Offline Maps’i kasutan kaardirakendustena, et näha, kus olen ja kus asub soovitud sihtkoht. Jällegi väljaspool Euroopat ja Wifit on offline’i salvestamise võimalus oluline. Autoga sõites on peale Waze’i hea äpp ka Sygic GPS Navigation & Maps.
    Foursquare on hea lähedalasuvate söögikohtade (aga ka vaatamisväärsuste) leidmiseks ja nende kergeks sortimiseks-filtreerimiseks, nt kui soovin leida ainult kohalikku toitu, 1 km raadiuses asuvaid söögikohti või sordin neid lahtiolekuaegade ja hinnagute järgi.
    Uberit kasutan nii era- kui töösõitude jaoks, kuid kasutan lisaks ka kohalikke transpordiäppe.
    Google Translate’i kasutan siis, kui on vaja millestki aru saada. Sellega saab ka piltidel olevat teksti tõlkida. Näiteks ühes Brasiilia väikeses kohas asunud hotellis sai hotelli töötajaga suheldud ainult Google Translate’i abil: tema kirjutas portugali keeles, mina inglise keeles ja mõlemad saime üksteisest aru.
    Kui sõpradega ringi liikuda ja pärast on vaja omavahel rahaasju arveldada, siis kõige lihtsam on kasutada Splid äppi. Vahel panen käima Endomondo pikemate käimiste ja matkade peal, et pärast paremini näha, kus sai käidud.
    Kasutan ka pankade äppe, et vaadata üle broneeritud summa, kaartide ajutine sulgemine jms. Ja muidugi kasutan Mobiil-IDd ja Smart-IDd Eesti asjadesse kiirelt sisselogimiseks.
    Pikematel reisidel on kaardirakendused üsna asendamatud, kõigele muule on kuidagi alati asendus olemas. Kuna üldiselt kasutan Bookingut hotellide jaoks, on ka see üsna kasulik.
Kairit Kall: kvantiteedimajandusest kvaliteedimajanduseks
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Eesti võiks muutuda kvaliteetsete toodete ja teenuste keskuseks, kuhu tullakse õppima, kuidas paremini teha, kirjutab Kairit Kall arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Suure seitsmikuga on ühinemas uus tegija
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Analüütikute hinnangul on maagilisest seitsmikust puudu ravimifirma, mille aktsia hinna kasv edestab juba viit imelise seitsmiku liiget ning omab S&P 500 indeksis suuremat positsiooni kui Tesla.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: viie milli eest vaba aega, palun! “Ükskõik kui pees vahepeal asjad on, kõik läheb mööda.“
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Suure Mi toitlustusäri tänavuse hooaja kalender on koos, retseptid on koos, kaarik on stardi- ja mina laskevalmis, kirjutab Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks, kes seekordses postituses pajatab ajast, rahast ja elutööst.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda meelepäraselt veeta.
Tippjuhi nipid: mida teha, kui töötaja tuleb palka juurde küsima, aga …
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Kui töötaja, kes pole teistega võrreldes olnud nii silmapaistev, tuleb palka juurde küsima, siis oled sa juhina juba õige hetke probleemidest rääkimiseks mööda lasknud, rääkis Prisma Peremarketi Eesti maajuht Teemu Kilpiä.
Jaanika Altraja: rohepöördes õnnestumiseks tuleb vähendada ebavõrdsust
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ühetaoline tulumaks ja madalad varamaksud mõjuvad tänapäeval dogmaatiliste jäänukitena, mis suurendavad ebavõrdsust ja pidurdavad rohepööret, kirjutab Jaanika Altraja arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis
Ameerika RAM – üks auto kõikideks sõitudeks
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Igapäevaselt tööle, naisega ostlema, pojaga trenni, nädalavahetusel sõpradega erinevaid hobisid harrastama, sekka suvilaehitusega seotud sõidud – kõik need saab edukalt tehtud aasta pikapi tiitliga pärjatud suure ja jõulise RAMiga USCAR – Ameerika Autost.
Suur reede raadios: Jüri Ratas Keskerakonna võimust pealinnas
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tallinnas on toimunud revolutsioon: üle kahe kümnendi püsinud Keskerakonna võim on otsas. Aga kas uus võimuliit leiab neljakesi ka ühisosa?
Tartus baaripidamise lõpetanud firma jäi töötajatele võlgu
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.
Tartu Supilinnas Mülä baari varem vedanud firma läks pankrotimenetlusse, mis võiks ettevõtte ühe omaniku sõnul tuua lahenduse ka maksmata jäänud palkadele.