Teisipäev 28. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Investor Toomas

Toomas on Äripäeva poolt välja mõeldud tegelane. Tema käsutuses on reaalne raha, mida hakati 2002. aasta algusest investeerima aktsiaturgudele. Investor Toomase investeerimisotsused langetab Äripäeva börsitoimetus.

Investor Toomas: juhi ilu kergitab ettevõtte aktsiat

07. juuni 2016, 11:45
McDonald's on üks firmadest, kelle mullune tegevjuhi vahetus läks hästi.
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160607/INVESTOR/160609822/AR/0/AR-160609822.jpg

Põhimõtteliselt kõik börsiettevõtted peavad ühel hetkel vahetama välja firma tegevjuhi ja alati loodetakse, et uus juht paneb firma aktsia kallinema.

Kas verevahetus toob alati kaasa loodetud tõusu? Uuringud näitavad, et põhimõtteliselt pole vahet, aga kui uus inimene juba tuua, siis võiks ta ilus olla.

Tänavu esimese nelja kuuga on USA börsifirmadest lahkunud 11,3% rohkem tegevjuhte kui mullu samal ajal. Standard & Poor’s 500 indeksisse kuuluvate firmade seast sai uue tegevjuhi 18 ettevõtet. Seda on neli rohkem kui eelmine aasta samal ajal.

Chicago ülikooli professori Steven Kaplani uurimistööst selgus, et tegevjuhid vahetuvad pigem turu volatiilsuse, mitte majandusraskuste tõttu. Kaplani sõnul sõltub tippjuhtide ametis püsimine eelkõige aktsia sooritusest, mõõdetuna nii konkurentide kui ka üldise turu trendi vastu. Mida kehvemini ettevõtte aktsial läheb, seda suurem on tõenäosus, et varsti saab firma uue tegevjuhi.

Millise suuna võtab aktsia hind pärast juhi vahetusest teatamist, pole kindel. See sõltub investorite hinnangust – kui investorid hindavad ettevõttes tehtud vigu vaid juhtkonna või tegevjuhi süüks, teeb aktsia tihtipeale lühiajalise tõusu. Kui investorid ei näe tegevjuhil vastutust, võib juhtkonna liikme lahkumine olla märk millestki palju tõsisemast ja investorid võtavad seda kui ettekuulutust millestki halvast.

Välimus on oluline

Mis saab firma aktsiast veidi pikemas plaanis, pole selge. Fundstrat Global Advisorsi strateeg George Gianarikas on välja rehkendanud, et ühe, kolme ja kuue kuu võrdluses ületab S&P 500 indeksit vaid 55% firmadest, mis said uue juhi. Keskmiselt on juhi vahetanud firmade aktsia vaevu plussis.

Paar aastat tagasi avalikustati üks huvitav uuring Wisconsini ülikoolist. Selgus, et kui uueks juhiks oli palgatud ilus inimene, hüppas aktsia hind pärast uudise avalikustamist või pärast esimest teleintervjuud märgatavalt üles. Veel selgus, et ilusad või nägusad tegevjuhid suutsid teiste ettevõtetega läbirääkimistel oma firmale paremad tingimused kaubelda. Paraku ei uuritud ilusate tegevjuhtide pikaajalist mõju aktsiale.

Lõpuks peab investor ise otsustama, kas uuest tegevjuhist on ettevõttele kasu või mitte. Ma soovitan kõigepealt uurida, miks firma üldse vajab uut tegevjuhti ja miks vana juht loobus. Edasi tuleks vaadata uut juhti, tema ametikäiku ja kogemusi.

Kui sa juhtud olema päevakaupleja, pööra tähelepanu ka juhi välimusele.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. June 2016, 11:48
Otsi:

Ava täpsem otsing