Sester, asi on seaduses

11. jaanuar 2016, 07:45

Juhtkiri Juhtkiri
Foto: Anti Veermaa

Sven Sester, miks mitte minna ajalukku maksusüsteemi radikaalse uuendusega, küsib Äripäev juhtkirjas.

Kunagine maailma parimaks rahandusministriks nimetatud Aivar Sõerd leiab tänases Äripäevas, et muutmist vajab osaühingute maksustamise see osa, mis puudutab tõelise töösuhte varjamist äriühingu taha. Äripäev on sellega nõus. OÜsid puudutavate seaduste hallid alad peavad kaduma, need ei pea jääma pelgalt ettevõtja südametunnistuse asjaks.

Ent vaevalt õnnestub kõiki hädasid terveks ravida ühe käpahoobiga. 90. aastatest pärit maksusüsteem vajab värsket ülevaatamist ja uuendamist tervikuna. Ettevõtjate viimaste aastate teravat rahulolematust maksusüsteemiga pole võimalik rahuloluks pöörata kerge kosmeetikaga. Veelgi enam: Eesti konkurentsivõime languse üks oluline põhjus on just ajale jalgu jäänud maksusüsteem.

Veerand ei maksa tööjõumakse

Tänane Äripäev kirjutab, et rohkem kui 23 000 ettevõtet – see on ligi veerand Eestis registeeritud firmadest – ei maksnud eelmisel aastal mitte sentigi tööjõumakse. Nende sekka on rehkendatud ka ettevõtted, kus aktiivset tegevust ei käigi, ning ka sellised, kus pole töötajaid, kellele töötasu maksta. Siiski on nende seas ka firmasid, kus päriselt tööd tehakse, aga seda varjatakse – ja tehakse pingutusi tööjõumaksude tasumata jätmise nimel.

Möödunud sügisel pani maksuamet sedasorti tegevusele rangema silma peale ning selle tulemusena lisandus oktoobris ja novembris 102 uut töötasu või juhatuse liikme töötasu saajat. Amet on luubi alla võtnud paarsada suuremat ettevõtet.

OÜtamise teemalise arutelu kõige kuumemas etapis eelmise aasta sügisel ütles maksuameti peadirektor intervjuus Äripäevale, et tagantjärele ei tule amet üheltki ettevõttelt minevikus maksmata jäänud sotsiaalmaksu sisse nõudma. Ka praegu ei rõhub maksuamet oma OÜtamise vastast võitlust kirjeldades pigem nõustamisele ja selgitamisele, mitte niivõrd karistamisele või tagantjärele maksustamisele. Kõrgendatud tähelepanu iseenesest on osale ettevõtetele korralekutsuvalt mõjunud. Ometi leidub ka ettevõtteid, kes on asunud otsima uusi viise, et siiski sotsiaalmaksu mitte maksta ka neil juhtudel, kui seda kehtiva seaduse kohaselt ühemõtteliselt teha tuleb.

Maksuameti tööd kergendaks oluliselt see, kui seadus ei jätaks OÜdele tööjõumaksude asjus nii palju „loomingulist“ vabadust. Oluliselt kergemaks läheks ka ettevõtjate endi elu. Ettevõtjana tegutsemine peab olema ühiskonnas soositud – küll aga ei peaks OÜd ettevõtlusvormina pruukima selleks, et seaduse halli ära kasutades tööjõumakse maksmata jätta. Makse tuleb maksta, siin pole midagi arutada. Maksuameti töö on neid koguda.

Maksuamet ei tee seadusi, vaid tegutseb seaduse raamides

Pangem tähele: poliitikud ei ole tahtnud OÜtamise teemalises debatis osaleda. Rahandusminister Sven Sester kiidab vaid ettevõtjate koostööd maksuametiga, aga ei näe vajadust muuta seadust. Palju konkreetsem on Aivar Sõerd, kes näeb kapitalitulu ja palgatulu selge eristamise reeglite vajadust. Äripäev on nõus advokaat Villy Lopmaniga, kes paneb pahaks, et seaduseandja on pikki aastaid OÜtamise probleemi ees silma kinni pigistanud. Nüüd on Äripäeva ettepaneku kõrvale maksustada dividendid sotsiaalmaksuga ja koos sellega kehtestada sotsiaalmaksulagi lisandunud Sõerdi ettepanek rakendada mõistliku tootluse kriteeriumi, st investeeritud kapitali aastane tootlus oleks sotsiaalmaksukohustusest välistatud.

Hakkame ometi kuskilt peale. Asi on seaduses, mitte ettevõtjates. Sven Sester, kas mõistate? Miks mitte minna ajalukku maksusüsteemi radikaalse uuendajana?

Jälgi Äripäeva sotsiaalmeedias
Äripäeva uudiskiri

Telli värsked majandusuudised oma meilile. Liitu Äripäeva uudiskirjaga:

* E-mail:

* Nimi:

Täname, et tellisite Äripäeva uudiskirja!

Saatsime teie e-posti aadressile liitumise kinnituskirja.

Kui kinnituskiri pole teieni jõudnud, kontrollige, kas sisestasite aadressi õigesti. Küsimuste korral võtke ühendust online@aripaev.ee.

Tellitud uudiskirjast saate loobuda iga saadetud uudiskirjaga.

Seotud lood
Märksõnad

Toimetaja valik

Facebook 23:37 27. juuli 2016

Facebookilt plahvatuslik kasv

Facebook teatas oma kvartalitulemused, mis ületasid pika puuga analüütikute ootusi, vahendab CNBC.
11:45 27. juuli 2016

Harju Elektri tugevad tulemused

09:20 27. juuli 2016

Leedo müüb oma Regula riigile

4

Arvamused

Sisuturundus

Fotod ja videod

Investor Toomas

Investor Toomase portfelli hetkeseis:

251 842 €

RAHA

21%

AKTSIAD

79%
Aktsiaportfelli graafik
1k
6k
1a
5a
max
 
Portfelli uuenemise samm 1 päev

Ühisinvesteerimine

Börsiuudised

Indeksid

Indeks
Periood

Tallinna börs

  % EUR
Arco Vara--
Tallinna Kaubamaja--
Silvano Fashion--
Merko Ehitus--
Harju Elekter--

Uudised

10:25 27. juuli 2016

Aasia turud püüavad tippe

08:33 27. juuli 2016

Twitter jäi ootustele alla

Kasulikud


Äripäev meenutab


Kõik eramaja ehitusest 2016

Miks kasutada majaehitusel projektijuhtimise teenust?

Äri eduks

Äripäeva kliendiblogi

    Konverentside laadimine

Kasulikud pakkumised

Autorollo afäär

Rosimannus

Suur ülevaade: kuidas kõik toimus

Äripäeva TOPid

Palga TOP

Rikaste TOP

Dividendide TOP

Gaselli TOP

TOP 100

Juubel

Vabalt!

Edulugu nimega Sylvester

Paberlehe PDF

Täname
Täname, et teatasite sobimatust kommentaarist.

Sulge
Saada vihje
Äripäev ootab lugejatelt vihjeid huvitavate ja põnevate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Äripäevas. Vihje saatja võib jääda anonüümseks.