Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Töövaidluse lahendamise muutused tekitavad küsimusi

    Individuaalse töövaidluse lahendamise seaduse puudujääkide parandamiseks on valminud eelnõu, mis peaks autorite kinnitusel töövaidluste lahendamist oluliselt lihtsustama ning kiirendama, kuid kõik muudatused sellele ei viita.

    Hoolimata püüdest menetlust kiirendada on eelnõu tulemusena vaidluse lahendamiseks kuluvat aega hoopis pikendatud. Töövaidluskomisjonile on antud pädevus lahendada eri tüüpi vaidlusi ning kinnitada kompromisse, kaotatud on rahaliste nõuete piirid ning väiksemate rahaliste nõuete lahendamiseks on loodud kirjalik menetlus. Täiesti uue menetlusliigina loodud lepitusmenetluse valimine vaidluse lahendamiseks on aga ilmselt küsitav.
    Tekib küsimus, kas eelnõu autoritel on õnnestunud luua ühtne ja ajakohane normistik, mis tagaks lihtsa, kiire, odava ning õiglase kohtuvälise töövaidluste lahendamise.
    Kirjalik menetlus – kelle jaoks?
    Eelnõu järgi lahendatakse väiksemad kui 3200eurosed rahalised nõuded kirjalikus menetluses, mille eripära on, et nõuet ei lahenda kolmeliikmeline komisjon, vaid komisjoni juhataja ainuisikuliselt. Kas juhataja otsuses on piisavalt arvestatud mõlema poole huvid ning tagatud ka inimlik suhtumine, mida eelkõige töötajad komisjoni pöördudes otsivad? Arvatavasti otsuste õiguslik tase ühtlustub, sest komisjonide juhatajatele on kehtestatud samad nõudmised mis kohtunikele. Vastus küsimuse teisele poolele on ilmselt pigem eitav, sest kirjalikus menetluses ei saa kaebaja oma muret vahetult kurta ning veenduda, et teda mõistetakse.
    Vaidluse osapoolel on õigus kirjalikust menetlusest keelduda. Sellisel juhul menetletakse nõuet tavalises korras ning see vaadatakse läbi istungil. Menetluse kiiruse huvides võiks seaduses sisalduda nõue, et vaidluse osapooled peavad avalduses ja selle vastuses märkima, kas nad on nõus asja kirjaliku menetlusega või soovivad suulist arutamist. Kirjaliku menetluse määramine võiks toimuda ainult poolte soovil ning seda olenemata nõude suurusest, sest selliselt kaoks kohustus pidada istungit, kui kumbki pool seda ei soovi.
    Menetluse aeg poole pikem
    Kvaliteetsema tulemuse tagamiseks on eelnõuga antud komisjonile rohkem aega asjaolude väljaselgitamiseks ja paremini motiveeritud otsuste koostamiseks. Senise ühe kuu asemel peab komisjon avalduse läbi vaatama 45 päevaga. Pikeneb ka otsuse teatavaks tegemise aeg senise viie tööpäeva asemel kümnele tööpäevale. Kokku pikeneb seega vaidluse lahendamise aeg ligikaudu poole võrra. On vaieldav, kas poole pikem menetluse aeg on ikka põhjendatud ja vajalik, kui eelnõu eesmärk on kiire menetlus.
    Oluline muudatus, mis samuti õigusrahu saabumist edasi lükkab, on töölepingu ülesütlemise vaidlustamise tähtaja muutumine. Kui kehtivas seaduses tuleb selline nõue esitada 30 päeva jooksul ülesütlemisavalduse saamisest, siis eelnõu järgi saab lepingu lõpetamist vaidlustada nelja kuu jooksul. Praktikas on jäänud mitu töövaidlust lahendamata, sest ajaks, kui töötaja jõudis oma õigused välja selgitada ja töövaidluskomisjoni pöörduda, oli tema nõue juba aegunud. Muudatuse jõustumisel on vaidlustamiseks rohkem aega ja seega paremad võimalused oma õigusi kaitsta, kuid menetluse venimise hinnaga.
    Töövaidluskomisjon kui lepitusorgan
    Palju on arutatud, kas töövaidluskomisjon võiks vaidluste sisulise lahendamise kõrval või asemel pidada kokkuleppemenetlust. Kehtiva seaduse alusel puudub komisjonil õigus vaidlevaid pooli kokkuleppe sõlmimisele suunata. Praktikas poolte vahel kompromisse küll sõlmitakse, kuid töövaidluskomisjon ei saa kompromissi kinnitada ning juriidiliselt on tulemus menetluse lõpetamine avalduse tagasivõtmise tulemusena.
    Uus eelnõu soosib töövaidluse kokkuleppelist lahendamist juba enne töövaidluskomisjoni pöördumist või siis komisjonis leppimise teel või kompromissiga. Kompromissi kinnitamise õiguse andmine komisjonile on igati tervitatav muudatus, mis annab pooltele kindluse, et kompromissi tingimusi täidetakse.
    Uue menetlusliigi, lepitusmenetluse kasutamise tõenäosus on pigem kaheldav, sest vajalik on mõlema poole nõusolek. Kui poolel on soov vaidlus rahumeelselt lahendada, siis eelduslikult püüab ta seda teha enne komisjoni pöördumist. Lepitusmenetluse valimist võib takistada veel asjaolu, et selle reeglitest on eelnõusse kirjutatud ainult mõni ning tutvuda tuleks ka lepitusseadusega. Kas mitmesse seadusesse laiali pillutud reeglid tagavad ikka ühtse ja lihtsa normistiku?
    Kes katab kulud?
    Kui tööandja või töötaja ei soovi ise vaidlemisega tegeleda, saab kasutada tasulist õigusteenust. Eelnõu järgi peavad töövaidluskomisjoni pöördumisega seotud menetluskulud kandma pooled ise ning seda ka juhul, kui vaidlus peaks jätkuma kohtus. Samas, kohtumenetluses kannab menetluskulud, sh ka kohtueelse menetluse kulud, üldjuhul see, kes vaidluse kaotas. Kumb seadus tuleb kulude hüvitamisel aluseks võtta?
    Eeltoodud küsimused on üksnes mõned, millele tuleks enne uue seaduse jõustamist vastus leida. Loodetavasti arvestatakse enne seaduse jõustamist konstruktiivsete ettepanekutega ning tehakse eelnõus vajalikud muudatused. Ei ole mõtet teha seadust, mida tuleb varsti muutma hakata.

    Töövaidluskomisjoni saab pöörduda peale töölepingust tulenevate nõuete ka kollektiivlepingu täitmisest tulenevate vaidluste ja muude töösuhtest tulenevate vaidlustega, näiteks seoses tööohutuse või tervishoiuga.

    Avalduse läbivaatamise aeg pikeneb ühelt kuult 45 päevale.

    Töölepingu ülesütlemise vaidlustamise tähtaeg senise 30 päeva asemel neli kuud.

    Komisjoni saab pöörduda ka suurema nõudega kui 10 000 eurot.

    Kuni 3200 euro suuruseid rahalisi nõudeid lahendab komisjoni juhataja ainuisikuliselt kirjalikus menetluses.

    Samaliigilisi nõudeid saab liita ühte menetlusse.

    Poolte kokkuleppel ja komisjoni nõusolekul võib istungit pidada ja tõendeid esitada ka muus keeles.

    Kokkuleppel võib valida lepitusmenetluse.

    Vaidluses kokkuleppe saavutamisel on komisjonil õigus kinnitada poolte kompromiss ning menetlus lõpetada.

     
    Dokumendinäidised äritegevuses
    Lugu ilmus Äripäeva käsiraamatus “Dokumendinäidised äritegevuses”. Äripäeva käsiraamatud on praktilised ja usaldusväärsed töövahendid spetsialistile ja juhile. 
    “Dokumendinäidised äritegevuses” ilmub juba üle kümne aasta. Veebis täieneb teave igal kuul, paberil ilmub täiendus neli korda aastas. Käsiraamatust leiab üle 280 äritegevuses vajaliku dokumendi, lepingu ja muu näidise koos juristide kommentaaridega. 
    Näidised on mõeldud laiale ringile: juristidele, sekretäridele, müügiassistentidele, haldusjuhtidele, büroojuhatajatele, klienditeenindajatele, ehk kõigile, kes tegelevad ettevõttes lepingute sõlmimise, tellimuste vormistamise ja nende täitmise kontrollimisega. 
    Käsiraamatu teemad: müük, kinnisvara, töövõtt, kasutusse andmine, võlgade sissenõudmine, logistika ja eksport, intellektuaalne omand, kohtudokumendid, asjaajamine. 
    Mida sisaldab aastalitsents?
    • Ligipääsu e-käsiraamatule• Võimalust kasutada e-nõuandekeskust• Paberväljaannet• Paberväljaande täiendusi iga kolme kuu järel• E-uudiskirja Õigusuudised, mis ilmub kümme korda aastas
    Autor: Janika Pajula, advokaadibüroo Kais, Pihlak & Partnerid advokaat
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Taastuvelektri toodang näitas aasta alguses kasvu
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Eesti elektrijaamad tootsid esimeses kvartalis taastuvelektrit 791 gigavatt-tundi ehk 17 protsendi võrra rohkem kui eelmise aasta samal perioodil.
Raadiohommikus: tippjuhtide värbamine, noorte palk ja börsitulemusi
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.
Neljapäeva hommikuprogrammis tuleb juttu tippjuhtide värbamisest, noorte palgaootusest ning mitme börsifirma tulemustest.