Kuidas kiirelt kasvavas firmas pettusi ennetada?

Siiri Antsmäe, Grant Thornton Balticu siseauditi valdkonna juht 23. veebruar 2017, 14:30
Pettusi aitab ära hoida toimiv sisekontrollisüsteem.
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20170223/USEFUL/170229774/AR/0/pettus.jpg

Mullu tegi auditeerimis- ja nõustamisfirma Grant Thornton Baltic varasematest aastatest mitu korda rohkem pettuste menetlusi Eesti ettevõtetes.

Huvitav erinevus võrreldes varasemate aastatega on asjaolu, et kui näiteks jaekaubanduses, toitlustamises ja tootmises on töötajate pettusi ja vargusi esinenud ka varasematel aastatel, siis 2016. aastal oli rohkem juhtumeid puukettevõtete ja ostuprotsessi kaudu petmistega. Kõigil juhtumitel oli selge läbiv joon – kõik skeemid olid toiminud mitu aastat. Samuti oli iseloomulik, et ettevõtte sisemised regulatsioonid ja protsessid ei olnud kas läbi mõeldud või töötajatele kehtestatud.

Siin peitub kiiresti kasvavatele firmadele oluline riskikoht. On ilmselge, et juhtkonna eesmärk on müügi- ja kliendinumbrite ning turuosa suurendamine. Sellega kaasneb sageli ka kiire töötajate arvu kasv. Kuid igavamad teemad, nagu sisemiste kontrollisüsteemide ja aruandlusliinide või huvide konflikti vältimise poliitika loomine, jäävad tähelepanuta, mis võib hiljem kurjalt kätte maksta.

Sinu tellimus on lõppenud.

Loe Äripäeva tutvumishinnaga 1 euro nädalas

Äripäeva proovitellijana saate ligipääsu ainult tellijatele mõeldud sisule.
Teile on kättesaadavad kõik Äripäeva lukus lood, TOP'id, börsiuudised ja Investor Toomase nõuanded.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. February 2017, 13:50
Otsi:

Ava täpsem otsing