Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kuidas vältida töötajate läbipõlemist?

    Terviserada kontoris aitab hoida töötaja füüsilist tervist ja võimaldab teha töös virgutavaid pause. Foto: Raul Mee

    Töötajate läbipõlemine on sageli põhjus, miks head töötajad lahkuvad, mistõttu peab iga ettevõte ja juht sellele hoolega tähelepanu pöörama.

    Läbipõlemist on nimetatud moodsa töö- keskkonna epideemiaks. Selle all mõistetakse vaimset ja füüsilist kurnatust, mis tekib siis, kui töötegemine nõuab rohkem energiat, kui inimesel on anda. Konsultatsioonifirma ignite80 asutaja ja parima töökoha loomisest raamatu kirjutanud Ron Friedman ütles, et praegu on läbipõlemise risk märkimisväärselt suurem, kui see oli kümme aastat tagasi. “Suuremalt jaolt on see tingitud asjaolust, et meid ümbritsevad seadmed, mis on loodud selliselt, et need tõmbaksid meie tähelepanu ja tekitaksid tunde, et kõik asjad on pakilised,” selgitas ta. Sama märkis ka sotsiaalpsühholoog Heidi Grant Halvorson, kelle sõnul avaldab selline 24/7 tsükkel väga palju survet. “See võib tekitada inimeses tunde, nagu ta oleks loid, stressis ja tühjaksimetud – sõna otseses mõttes ärakulunud,” kirjeldas ta.
    Tõhus läbipõlemise vältimine meeskonnas võib tunduda ajamahuka tööna, kui pole paigas korralikke protsesse. Õige personalijuhtimise süsteemiga on võimalik mõistlikult inimestesse aega investeerida.
    Kaheksa soovitust juhile, kuidas töötaja läbipõlemisest hoiduda
    1. Õpi seda märkama. Juhile on oluline osata ära tunda märke läbipõ- lemisest, sest nii on võimalik õigel ajal sekkuda. Läbipõlemine on intensiivne füüsiline, emotsionaalne ja vaimne väsimus, sinna lisandub enesekindluse puudus, oma kompetentsi või töö väärtuslikkust ei osata hinnata. Läbipõlemise märgid on: - motivatsiooni puudus; - küünilisus; - frustratsioon; - kannatamatus; - pettumus, kibestumus; - muutused söömis- ja uneharjumustes; - kognitiivsed probleemid.
    2. Suhtle tihti oma meeskonnaga. Kui avastad selliseid märke mõnel töötajal, siis tuleks temaga kindlasti rääkida nelja silma all. Kuula teda tähelepanelikult ja mõistvalt, püüa kindlaks teha võimalikud läbipõlemise põhjused. Regulaarsed vestlused töötajatega aitavad läbipõlemist ennetada.
    3. Otsi põhjuseid. On võimatu probleemi lahendada, kui ei tea, mis on selle põhjustanud. Ei ole olemas ühte kindlat põhjust läbipõlemisele, nii et oluline on iga inimese individuaalsed põhjused kindlaks teha. See ei aita mitte ainult hetkeprobleemi lahendada, vaid ka tulevikus selliseid muresid ennetada.
    4. Ära koorma töötajaid üle. See on kõige lihtsam viis läbipõlemist vältida, aga ka vajalik ja sageli kõige rohkem sinu kontrolli all olev võimalus. Kui töötajatele vastutust juurde anda, siis see võib aidata neil areneda. Aga kui nad seejuures omapäi jätta, siis see kasvatab riski, et liiga raske koorem põletab nad läbi. Kui su parimad töötajad on kurnatud, siis kannatab tulemuslikkus ja võib juhtuda, et sul endal tuleb lahkuda ettevõttest uutele jahimaadele.
    5. Võimalda meeskonnal olla loov. Oma loovate musklite kasutamine aitab hoida tööks vajalikku vaimset vormi. Püüa planeerida aega, et töötajad saaksid tegeleda kõrvaliste loovate projektidega, või võimalda neil kasutada olemasolevas töös rohkem loovust. Kui kindlustad töötajatele võimaluse loovaks mõtlemiseks, siis see hoiab nende mõtte terava ning motivatsiooni ja pü- hendumuse kõrge.
    6. Hoia töötajate tervist. Füüsiline tervis töökohal on hädavajalik, et vältida läbipõlemist. Sea sisse tervist toetavad tegevused, nagu soodsamad treeninguvõimalused, firmasisesed trennid jm. Sa pead ka kindlustama, et tööruumid oleksid võimalikult tervislikud. Terviseprobleemid teevad läbipõlemise hullemaks.
    7. Jälgi töötajate ajakasutust. See ei tähenda üheksast viieni kontoris viibimise kontrolli. Jälgi, et töötajad kasutaksid ettenähtud puhkepäevi, et nad ei töö- taks liiga pikki päevi või ei puuduks töölt liiga sagedasti. Need on kõik läbipõlemise ohu märgid, mida ei tohi eirata. Töötajate ajakasutuse õige juhtimine võimaldab läbipõlemist ennetada.
    8. Tunnusta alati oma alluvaid hea töö eest. Kui su töötajad on töö- le pühendunud, siis nad nii kergesti läbi ei põle. Üks paremaid viise pühendumust kasvatada on individuaalne tunnustamine. Märka, kui töötajad teevad head tööd ja anna neile sageli igakülgset tagasisidet. Nii aitad töö- tajatel mõista oma töö mõju ning määratleda ja saavutada eesmärke.
    Allikas: HR Today, tööheaolu.ee

    TEE

    Sea piirid sellele, kui palju kasutad digiseadmeid väljaspool tööaega.

    Tee tööpäeva kestel regulaarselt pause.

    Keskendu sellele, miks see töö on sulle oluline, kui kohustused välistavad puhkuse võtmise.

    ÄRA TEE

    Ära kontrolli oma e-kirju, kui oled puhkusel või veedad pikka nädalavahetust.

    Ära veeda kogu oma vaba aega niisama vedeledes – ole aktiivne ja tegele asjadega, mis pakuvad huvi ja esitavad väljakutse.

    Ära pea pidevat väsimust ja apaatiat ajutisteks läbipõlemiseks – kui tunned end iga päev ebaefektiivsena, võib olla aeg otsida uus töökoht.

    Kuidas kütus paaki tagasi panna?
    Kui töötaja on läbi põlenud, tuleb probleemiga kohe tegeleda. Tööst hoidumiseks võivad aidata järgmised lahendused.
    Tee tööpäeva kestel pause. Läbipõlemine tuleneb sageli sellest, et töötaja ei saa aru, kuidas olla töö juures tippvormis, kirjutab ajakiri Harvard Business Review. Kiputakse arvama, et selleks tuleb kõvasti tööd rabada. Lühiajaliselt võib see küll anda paremaid tulemusi, kuid pikalt ei saa selline asi kesta.
    Selleks, et tulemused oleksid pikka aega väga head, tuleks regulaarselt vaimse energia varusid täiendada ja minna näiteks jalutama või jooksma, süüa lõunat töölauast eemal.
    Pane ära digiseadmed. Enne nutitelefonide ajastut oli tavapärane, et töö jäi kontorisse maha. Nüüd kanname sisuliselt kontorit endaga taskus kaasas. Selle vastu aitab, kui teadlikult vähendada nutiseadmete kasutamist väljaspool tööaega. Näiteks võiks kehtestada reegli, et pärast kella kaheksat õhtul nutiseadmeid ei vaata.
    Tee midagi huvitavat. Selle asemel, et keskenduda vabal ajal töö vältimisele, võiks selleks ajaks plaanida tegevusi, mida põnevusega oodata. Diivanil vedelemine ja Netflixi vaatamine on küll tohutult kutsuv, kuid selle asemel näiteks ristsõna lahendamine või male mängimine annab rohkem energiat, kuigi tundub raskem.
    Veeda pikki nädalavahetusi. Vaimne ja füüsiline kurnatus tähendab, et aeg tuleb maha võtta. Selleks aga ei pea kohe võtma kaheks nädalaks puhkust. Stressi vastu aitab, kui teha pikki, 3–4päevaseid nädalavahetusi.
    Keskendu töö tähendusele. Kui töö ei võimalda kohe aega maha võtta, aitab, kui keskenduda sellele, miks on töö sinu jaoks oluline. Ülesande sidumine suurema isikliku eesmärgiga aitab hoiduda kiusatusest logeleda ja annab energiasüsti, et tööl vastu pidada. Tasub aga tähele panna, et see on üksnes ajutine lahendus. Kui läbipõlemine on tekkinud meeletust  ületööst, tuleb kohe paus teha.
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
SASi aktsionäride koosolekust sai täielik kaos
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Kui enne eilset lennufirma SAS aktsionäride üldkoosolekut Rootsis oli küsimus, kui vihased on ettevõtte aktsionärid, kelle vara hävitatakse täielikult, kui ettevõtte ümberkorraldamine läheb edukalt, siis see mure kadus peagi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Sõudmise kaheksapaat kui meeskonnatöö musternäide
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Sõudmise kaheksapaadilt on meeskonnatöö kohta nii mõndagi õppida. Kuidas spordimehe sihikindlus ettevõtlusesse edukalt üle viia?
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Raadiohommikus: nädala ettevaade, Eesti juhtide head ja vead ning kutsehaiguste uus hoog
Äripäeva esmaspäevane raadiohommik võtab lähema vaatluse alla Eesti juhid, uurib, miks kutsehaiguste teema uut hoogu on saamas, näitab börsinädala olulisemaid verstaposte ning markeerib ka kohaliku kapitali Lätti liikumise.
Äripäeva esmaspäevane raadiohommik võtab lähema vaatluse alla Eesti juhid, uurib, miks kutsehaiguste teema uut hoogu on saamas, näitab börsinädala olulisemaid verstaposte ning markeerib ka kohaliku kapitali Lätti liikumise.