Artikkel
Äripäeva restoranitestid
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: Moonis olete usaldusväärsetes kätes

    Kui Moon peaaegu kaheksa aastat tagasi Kalamaja serval uksed lahti tegi, olid hipsterid Kalamaja juba avastatud, kuid vaevalt oskas keegi ennustada sellele praegust populaarsust.

    "Imestan hoopiski selle üle, kuidas Moonis kõik omavahel kokku sobib."

    Heidi Vihma oma esimeses Mooni arvustuses, loe pikemalt siit: "Ülelinna kohvikus juba kuid täismaja"

    Mooni rajajate jaoks oli restorani sisseseadmine tollal veel üpriski vähekäidavas piirkonnas hulljulge samm. Selle võtsid ette Eesti tippkokkade hulka kuuluv Roman Zaštšerinski, tema sommeljeest abikaasa Jana ja kokast nõbu Igor Andrejev. Aga hea restaurateur ongi omamoodi visionäär, kes seab samme mööda tundmatuid radu.
    Nüüdseks on tegemist hästi sissetöötatud kohaga, mis – erinevalt nii mõnestki südalinna restoranist – kunagi päris inimtühi pole. Peale selle, et seal väga hästi süüa saab, on Moonis ka suupiste-veiniklaasi taga mõnus istuda. Toit, joogid, sisekujundus, pererahvas, teenindajad ja isegi külastajad moodustavad terviku ja loovad iselaadi atmosfääri. Ka tipptunnil meenutab Moon pigem kodust söögituba kui restorani.

    Toit-jook: 10

    Teenindus: 9

    Interjöör: 9

    Kokku: 28/30

    Vene klassika Mooni moodi
    Mooni menüü keskendub Vene köögile, kuid läheneb sellele kaasaegses võtmes. Suupistete, eelroogade ja suppide poolest ollakse siiski suhteliselt traditsioonilised: tatrapliinid kalamarjaga, pelmeenid (muidugi kohapeal valmistatud), heeringa tartar, borš, uhhaa. Legendaarseks on saanud Mooni väikesed, pagar Ljuda tehtud pirukad. „Küsi, mis nende sees,“ juhatab pirukakorvi kõrvale pandud silt.
    Pearoogades on peakokk suuremat loomevabadust rakendanud. Klassikalised road, nagu kana Kiievi moodi, pardirind ja veisefilee, on saanud põnevad kastmed-lisandid. Kiievi moodi kana nuikapsa ja spinati salati ning sarapuupähkliõli kastme, part sinepi-porgandipüree ja ingverikastme, lambakotlet pärlkuskussi, tzatziki, baklažaanipüree ning piparmündise veinikastme.
    Mooni Kiievi kana süües jõudis minuni lõpuks arusaamine, miks see roog on klassikaks saanud. Krõbe õhuke paneering hoidis alles kogu õrna kanaliha mahlakuse, millele spinatine täidis omakorda veel õrnust ja maitseid lisas.

    Peakokad: Roman Zaštšerinski ja Igor Andrejev

    Omanikud: Igor Andrejev, Jana ja Roman Zaštšerinski

    Aadress: Võrgu 3, Tallinn

    Telefon: 6 314 575

    Avatud: E-L 12-23, P 13-21

    Pearoogade hinnavahemik: 13–22 eurot

    Koduleht:http://www.restoranmoon.ee/

    Ka Mooni magustoidud pöörduvad tagasi vanade retseptide juurde, kuid nagu pearoogadeski, suudab Moon ka magusas üsnagi tavapärasest toorainest võluda välja uudsed, puhtad ja sügavad maitsed. Kunagist Mooni hitti, küpsetamata šokolaadikooki ei unusta ma iialgi, aga seda praegu menüüs ei ole. Seekordse magusalaksu sain ploomikoogilt, mille lisandiks vanilline keedukreem, musta tee siirup ja tüümianijäätis.
    Jooke igale huvigrupile
    Mooni joogikaardilt leiab toreda valiku veine ja muid jooke – sommeljee kodurestoranilt olekski imelik midagi muud oodata. Joogivalik arvestab eri huvigruppidega: esindatud on ökoloogilised, biodünaamilised ja kašeer-joogid (nii tuleb sõna koššer tegelikult hääldada juudi-eesti koka Salmon Šoisi hinnangul), samuti kohalike väikepruulikodade ja siidrimajade toodang. Ka alkoholita jookide valik on suur, muu hea hulgas pakutakse näiteks kuusevõrse-õuna- ja apelsini-astelpajumahla, kombucha’t ehk teeseenejooki.
    Teenindus on Moonis sõbralik, ühtaegu kodune ja professionaalne. Ei kujuta ette, et mõni Mooni teenindaja jääks mõne toidu- või joogisoovituse kohta vastuse võlgu või – nagu hiljuti ühes uues nooblis restoranis ette tuli – laseks bluffides valla omaenda fantaasia. Moonis olete usaldusväärsetes kätes.
    Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid
    Moon, Võrgu 3, Tallinn, oktoober 2017Parrot MiniBar, Vana-Posti 7, Tallinn, september 2017Rae Meierei, Dunkri 5, Tallinn, september 2017GOSPA restoran, Tori 2, Kuressaare, Saaremaa, august 2017Loona mõisa restoran, Loona küla, Kihelkonna vald, Saaremaa, august 2017
    “Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.