Artikkel
Äripäeva restoranitestid
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Restoranitest: kius või kiusatus?

    Gurmaanide jaoks oli Nõmme tükk aega tõeline kolgas – ei ühtegi tõsiseltvõetavat söögikohta. Nüüdseks on olukord paranenud, võib isegi valida. Uustulnukatest värskeim on Kius.

    Loodetavasti ei ole Kiusul midagi tegemist pahatahtliku jonniga, nagu sõna „kius“ enamasti mõistetakse. Ehk ikka pigem kiusatusega, mida Nõmme kõige käidavama väljaku ääres asuv söögikoht nõmmekatele suvest saati pakkunud on?
    Kiusu suurim väärtus on tema asukoht. Kõigi vähegi suurema toiduhuviga Nõmme kodanike jaoks on turukülastus nädalalõpurutiini osa ja tahes-tahtmata viib tee Kiusust mööda. Ja imelikult kombel pole Kiusul vaja ei silti ega avamisaegu – väike majake sai rahvast täis kohe, kui uksed lahti tehti.
    Kiusu söögisaal on just selline nagu Nõmme südamesse sobib.Foto: Raul Mee

    Toit-jook: 7

    Teenindus: 6

    Interjöör: 8

    Kokku: 21/30

    Koduselt hubane
    Väike tänavaäärne terrass ja natuke suurem õueterrass toimisid soojal ajal iseenesest juba reklaamina. Alumise korruse saal sobib niisama sisseastumiseks, kohviks või veiniks, restoranisaali pääseb vanaaegsest puutrepist teisele korrusele tõustes.
    Söögisaal on helevalge ja koduselt hubane, just selline, nagu Nõmme südamesse sobib. Meiega samal ajal olid õhtut nautimas kaks suuremat seltskonda, tõenäoselt sünnipäevalised, ja pere kahe väikese lapsega. Kius on nõmmekatele kiusatuseks mitte ainult mõnusa asukoha ja hubase miljöö tõttu, vaid ka soodsate hindade poolest. Teise kümne algusesse jäävate hindadega restoranid on muutumas harulduseks, Kiusu pearoad jäävad aga 10 ja 13 euro vahele.
    Osa Kiusu maitseid pakkus üllatusi, mis ei olnud alati kõige meeldivamad.Foto: Raul Mee

    Peakokad: Siim Ets ja Anu KendraOmanikud: Christer Saaliste, Martin Kendra ja Rainer LoppAadress: Turu plats 4, TallinnTelefon: 5333 3831Avatud: E-N 8-22, R 8-23, L 10-23, P 10-22Pearoogade hinnavahemik: 10-13 eurotKoduleht: https://www.facebook.com/KIUS-1803021563047563/  

    Menüü läheb kindla peale välja, balansseerides turvaliselt tuttavate, kuid kas tooraine või valmistusviisi poolest ahvatlevate roogade vahel. Eelroad algavad tigude, lõhetartari ja veise-carpaccio’ga. Järgnevad rahva lemmikud soe kanasalat ja kitsejuustusalat – road, milleta vaid vähesed söögikohad hakkama saavad. Pearoogades jäävad teiste hulgas silma maisikana ja magus-hapu krevetipasta, magus üllatab lumepallisupiga. Turvaline brüleekreem ja jäätisevalik on muidugi ka olemas.
    Lisandid põhiroast üle
    Kõik maitsed ei püsi turvatsoonis ja võivad pakkuda üllatusi, sealjuures mitte alati meeldivaid. Õrna talleliha kastet nimetas menüü ahjusibulakastmeks, aga märksa paremini oleks sobinud jõulukaste või vürtsikaste – jõulused-magusvürtsikad noodid mängisid õrna talle kaugelt üle. Ebalevaid tundeid tekitas ka soolasiia vähene soolasus: nii õrna maitsega kala oleks klappinud kokku pigem õrna saia kui võis praetud koorega kartulite ja tugevalt marineeritud sibularõngastega. Nii et taas domineerisid lisandid põhitooraine üle.
    Kartul, millel soolasiia saatjana vägagi oluline roll, oli aga maitselt kehv. Kartulimaa pealinna ühe soliidsema turu kõrval olev restoran ei võiks seda endale lubada. On ju sealsamas mõnekümne meetri kaugusel esindatud suur osa Eestimaa kartuliparemikust. Ka kalale oleks pisut kiirem käive kasuks tulnud, vähene soolasus seab tooraine värskusele kõrgendatud nõuded.
    Joogikaarti noorel restoranil veel ei ole, tuleb piirduda ettekandjalt saadud teabega. Veinide toiduga sobitamisel võis ta ju isegi pakkuda parimat, aga tegi seda nii ebakindlalt, et ei äratanud usaldust ning jäin vee ja limonaadi juurde.
    Restoran Kius asub Nõmme südames.Foto: Raul Mee
    Hiljuti Äripäeva tunnustava märgi pälvinud restoranid
    Moon, Võrgu 3, Tallinn, oktoober 2017Parrot MiniBar, Vana-Posti 7, Tallinn, september 2017Rae Meierei, Dunkri 5, Tallinn, september 2017GOSPA restoran, Tori 2, Kuressaare, Saaremaa, august 2017Loona mõisa restoran, Loona küla, Kihelkonna vald, Saaremaa, august 2017
    “Äripäev soovitab” kleepsu pälvivad alates 2016. aastast söögikohad, mis saavad restoranitestis kokku 25 või rohkem punkti.
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.