Euribori langus liiga väike

10. august 2011, 09:53

Ajal kui sisuliselt kogu maailma turud on languses, tegi Euribor reedel kahe aasta suurima kukkumise ning on uue nädala alguses taas langenud. Mis kasu või kahju võib sellest laenuomanikele olla?

Fundamentaalset mõju Euribori langusel Eestile pole. Üldistatult on laenuvõtja seisukohast tegemist väga väikese muutusega, vastab Swedbanki eluasemelaenude osakonna juhataja Anne Pärgma.

Langus pole suur ja kõrgem tase võib taastuda. Printsiibis on madalam Euribor Eestile positiivne, kuna sisse võetud laenuraha on rohkem kui välja antud ning võlakohustustest on valdav osa eurodes.

Muutuse mõju laenuvõtjale on seotud Euribori pikaajalise trendiga. 0,048protsendine langus annab laenu kuumakses minimaalse efekti. Näiteks 25 aasta pikkusele kodulaenule summas 48 000 eurot on selle languse mõju kuumakses vaid umbes üks euro. Mõistlik on omada puhvrit, juhuks kui intressid tõusevad.

Euribori langus tähendab laenuomanikule igakuise laenumakse vähenemist, mis jõustub pärast lepingus toodud Euribori muutumise kuupäeva. Üldjuhul muutub laenulepingutes Euribor iga kuue kuu järel. Kliendid, kellel on laen juba olemas, suhtuvad Euribori muutumisse rahumeelselt ning on äraootaval seisukohal järgmise muutuse eel.

Siinkohal veel üks näide: laenujääk 40 000 eurot, annuiteetmaksed 25 aastaks, intress kokku 3,5%, kuumakse umbes 220 eurot. Kui sellise laenu Euribor langeb 0,5%, siis kuumakse väheneb ligi 209 eurole ehk 11 euro võrra.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. August 2011, 09:53
Otsi:

Ava täpsem otsing