Rakendame oma hea maksusüsteemi vankri ette!

1185-aripaev 06. september 2011, 06:50

Soome firmad võivad hakata raha siia üle tooma, pääsemaks Soome tõusvast maksumäärast kapitali kasvu pealt.

Värske Äripäev kirjutab, et Eestis on juba kanda kinnitanud 16 000 Soome firmat, kes võivad hakata massiliselt kapitali siia üle tooma, pääsemaks Soome tõusvast maksumäärast kapitali kasvu pealt. Nii arvab advokaadibüroo Borenius maksukonsultant eilses Kauppalehtis, tuues välja Soome progresseeruva kapitalikasvu maksu kitsaskoha. Soome tõstis kapitali maksustamise rahvusvaheliselt eriti kõrgele tasemele, kuni 32protsendini. OECD riikide keskmine on 17%. Eestis otseselt kapitali kasvu maksu pole, osakute soetamis- ja turuväärtuse vahe maksustamist reguleerib tulumaksuseadus. „Soome pingutamine kapitalimaksuga on juba viinud kapitali põgenemisele Eestisse, kus on valmis ootamas 16 000 Soome firmat,“ kirjutab Kauppalehti.

Äripäeva arvates näitab see järjekordselt me valitud maksusüsteemi õigsust. Aastast 2000 suure kisa ja kemplemisega kehtestatud kord, et ettevõtte tulu ei maksustata mitte selle tekkimisel, vaid alles välja võtmisel, on osutunud edukaks. Kuid samas paneb Äripäev kõigile me riigijuhtidele südamele – ärge isegi mõelge praegu maksude tõstmisele!

Sest erinevalt Soomest, Rootsist, Lätist ja teistest kriisi ajal võlgu võtnud naaberriikidest ei ole Eestil laenutaaka seljas, just seepärast peaksime hoopis valmis olema naaberriikidest pageva raha teenindamiseks. Just nagu eilne Kauppalehti kirjutas.

Jah, tõesti, ajal, mil lähinaabrid tõstavad makse, võib nii mõnelegi poliitikule pähe karata mõte, et meiegi võiksime ju seda teha, kasvõi natukenegi. Kuid see oleks libe tee – mõelgem, miks peaks üks välisettevõtja asuma tülikale kolimisprotsessile, kui ta sellest ei võida, kui maksude vahe jääb samale tasemele? Pigem hoiame oma praegust suhteliselt madalat taset ning püüame erakorralist tulu lõigata nn käibe kasvult. Või ehk tasuks veelgi radikaalsemaks minna ja proovida praegu hoopistükkis makse alandama asuda? Asuks esimesena näiteks tööjõumaksude kallale, mis meil praegu Euroopagi mõistes keskmisel, isegi veidi kõrgemal tasemel? Miks mitte see kaua-kaua laes hoitud töötuskindlustusmakse juba alla tõmmata?

Raha armastab vabadust. Raha voolab sinna, kus takistusi kõige vähem. Äripäeva arvates tuleb Eestis järjepidevalt arendada säärast majandus- ja maksukeskkonda, kuhu raha kogu maailmast voolata tahaks. Just seda sihti peame edasi rühkides silmas pidama.

Seepärast ongi meil täna, ajal, mil teised Euroopa riigid peavad eelneva üle jõu elamise tõttu laenukoormust suurendama ja makse tõstma, ajalooline võimalus oma konkurentsivõimet veelgi kasvatada. Ja mitte ainult maksude paigale jätmisega, vaid koalitsioonileppes ette nähtust kiiremini makse alandama ja seeläbi end majanduslikult rahvusvaheliselt tõestama.

Rakendame oma hea maksusüsteemi siis lõpuks ometi ka vankri ette! Tegelikult peaksime süsteemsemalt ette võtma välisfirmade, -raha ja -tippspetsialistide Eestisse meelitamise. Esiteks peaksime vaatama, mida selleks oleks vaja ära teha. Lennu- ja raudteeühenduste parandamisest ja ka rahvusvahelisest koolist on juba korduvalt juttu olnud, kuid on veel palju detaile, mida võiks lahendada, alates e-riigi lihtsusest välismaalasele ja sotsiaalmaksulae kehtestamisest.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. September 2011, 09:09
Otsi:

Ava täpsem otsing