Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Venemaa peale valimisi: ikka endine?

    Kuigi ma kirjutan neid ridu siis, kui Venemaa Riigiduuma valimispäev pole veel saabunud, võib sellegipoolest teha Vene eripärast tulenevalt mõningaid ennustusi sellest, kuidas hakkab välja nägema Venemaa majanduspoliitika pärast valimisi. Viimaste hulka tuleks muidugi eelkõige arvata järgmise aasta märtsi presidendivalimised. Kuid duumavalimised on nende peaproov ja sellistena omavad siiski mingit tähendust.

    Tipud otsustavad tulemuse, sest tänasel Venemaal on võimuvertikaal kõik ja ideoloogia ei oma olulist tähtsust. Ei ole suurt vahet, kas valitsev partei Ühtne Venemaa kaotab konstitutsioonilise enamuse või mitte. Häälteenamus kui selline jääb talle nagunii ja see tagatakse ükskõik milliste vahendite abil. Selles vist ei kahtle enam keegi. Kuna paiguti võib "tagamine kõigi vahenditega" toimuda liiga primitiivselt ja jõuliselt, võib see esile kutsuda mingeid proteste eelkõige mõnedes suurlinnades ning kindlasti ka Läänes. Kuid see ei muuda midagi ning karavan läheb lihtsalt edasi. Vahet pole ka selles, kas Žirinovski liberite-nimelised populistid saavad hääli juurde või kas sotsialistidest Mironovi Õiglane Venemaa saab üldse parlamenti ja kui suurelt. Kindlalt saavad seal olema ka nõukanostalgilised kommunistid "igavese teise" Zjuganovi juhtimisel, kes tegelikult ainsatena moodustavad reaalselt midagi opositsioonilise jõu moodi, erinevalt teistest, kes seda ajalooliselt teps mitte pole olnud.
    Fakt jääb faktiks, majanduspoliitiliselt saab uus Duuma koosseis olema vasakpoolne, kus kõige parempoolsemateks defineerivad ennast žirinovskilased ja Ühtne Venemaa on tsentris ettekavandatud "tasakaalustava" jõuna. Vasakul tiival sahmivad kommunistid ja mironovlased. Samas, ka Ühtne Venemaa on kaldunud vasakpoolsesse populismi ja nõukanostalgiasse. Sellisena hakkab Duuma kindlasti soosima eelkõige ümberjaotavat majanduspoliitikat. Ning isegi kui vahepeal Kremli eestvõttel überrikka oligarhi Mihhail Prohhorovi juhtimisel toimetanud Parem Venemaa (parem korraga kahes tähenduses: headuse ja poolsuse) oleks üle elanud hiljutise Prohhorovi häbiga minemapuksimise ja pääsenukski parlamenti, ei muutnuks see sisuliselt ikkagi midagi.
    Sel kõigel pole aga üldse mingit suurt tähtsust, kui tegelikud jõukeskused omalt poolt mingit muud agendat järgiks. Kas nad teevad seda, ongi peamiseks küsimuseks. Ehk teisiti, kas taas ka ametlikult riigitüüri endale haarav "uus vana" president Vladimir Putin hakkab ajama mingit teistsugust majanduspoliitilist joont, kui Duuma prognoositav kallak eeldaks? Vastus on mõneti jah, aga samas kasutatakse ka Duuma "tumeroosa" kallak ära. Aimu sellest saab viimase aja tippude retoorikast. Aga tipud otsustavad tulemuse, sest praegusel Venemaal on võimuvertikaal kõik ja ideoloogia ei oma olulist tähtsust. Niisiis, mida on viimasel ajal öeldud "kõrgelt tribüünilt". Ega palju kaugemale polegi vaja vaadata, kui viimase valitseva partei Ühtne Venemaa kaheosalise kongressi teise osa stenogrammi. Mida ütles president Dmitri Medvedev oma parteinimekirja esinumbri kõnes ja, mis eriti oluline, mida ütles Vladimir Putin oma presidendikandidaadiks nimetamise kõnes?
    Nad rääkisid kavandatavast Euraasia liidust kui uuest majandusruumist, kuid eelkõige kui uuest "liidust", mis mitte ainult ei too tagasi Venemaa kunagise "geopoliitilise velitšije" (suursugususe, mõjususe) tunde, vaid ka toob majanduslikku kasu. Mõlemad rääkisid vajadusest tugevdada Venemaa rahvusvahelist positsiooni ka majanduslikult. Putin rõhutas, et Venemaa viib läbi aktiivset välispoliitikat ja osaleb globaalprobleemide lahendamisel, loomaks "õiglasemat poliitilist ja majanduslikku maailmakorraldus". Räägiti energiaekspordist ja moderniseerimisest, relvajõudude ümberrelvastamisest ja kodumaise tööstuse arendamisest.
    Seega kavatseb Venemaa selgelt jätkata oma suurriikliku positsiooni loomisele/taastamisele suunatud aktiivset poliitikat, sealhulgas ka majanduse vallas. Selleks kasutatakse ka edaspidi muuhulgas oma energiakandjate, eriti gaasiturul saavutatud ning Euroopat tabanud kriisi ja Fukushima tuumakatastroofi põhjustatud poliitiliste kiirotsustega veelgi tugevdatud positsiooni. WTO-liikmelisus selles mõttes vaid muudab pisut mängureeglistiku hallatavamaks rahvusvaheliselt, kuid ei muuda ära Venemaale, aga ka mitte ainult talle, iseloomulikku üldist omamaise tootja kaitse suundumust tervikuna.
    Selge see, et üldine maailma tabanud majanduskriis võib anda tagasilöögi ka Venemaa majandusliku võimekuse selgroo moodustavale energiakandjate ekspordile. Eks sellest oligi tingitud Venemaa kõrgelt hinnatud rahandusministri Aleksei Kudrini suhteliselt ootamatu ja jõuline lahkumine valitsusest. Seejuures viitas ta selgelt ohtudele, mis seonduvad just nimelt valimiste eel levitatavate optimistlike prognooside paikapidamatuse võimalikkusele seoses globaalse, eriti aga just Euroopa ja USA majanduskriisiga ning sellel foonil arutule lubaduste laviinile, mida on jaganud "tipud" valimiste künnisel eelkõige sotsiaalsete kulutuste ja relvastuskulude järsu kasvatamise kohta. Kudrin nimelt väidab, et isegi tänastest nafta- ja gaasihindade soodsatest hindadest tulenevalt rekordiliste suurusteni, peaaegu 600 miljardi dollarini kasvanud riigireservidest ei pruugi piisata palju enamaks kui kaheks-kolmeks aastaks, kui maailmakonjunktuur peaks seoses kriisi süvenemisega halvenema ka energiakandjate osas.
    Samas ühest küljest on "tipus" rõhutatud eelseisva perioodi kursina sõnumit riigi positsioonide taastamisest Nõukogude Liidu nostalgia ärakasutamise ja suurriikluse võtmes, kasutades ära ka kriisi võimendunud geopoliitilist vaakumi Euroopas ja selle lähiümbruses. Eriti kõneka näitena võib tuua eelnimetatud Putini kongressikõnes ootamatu Stalini poolt II maailmasõjas kuulsaks tehtud fraasi teadlik parafraseerimine. Teisest küljest leiab enam kajastust järsult suurendatava sotsiaalsuse vaimus tegevus maksunduse, palkade ja toetuste maksmise, elamispinnaga varustatuse ja teistes valdkondades, mille apoteoosiks oli Putini kõnes ootamatu teade, et proportsionaalne tulumaks tuleks asendada progressiivsega ja luksuse karistamisega. See kõik meeldib Duumale ja enamikule lihtrahvastki. Teisest küljest aga jätkatakse ka klassikalise investeeringute kaasamise soodustamise ja moderniseerimise vajaduse palju tagasihoidlikuma teemaarendusega, mille suhtes on ka rahvaasemikel, nagu lihtinimestelgi, suhteliselt ükskõikne, vahel aga grupihuvidest tulenevalt ka negatiivne suhtumine. Seega, kui see teine külg ei peaks õnnestuma, on ka süüdlane teada - Duuma.
    Niisiis, vastus pealkirjas toodud küsimusele on olemas: jah, Venemaa jääb suuresti ikka endiseks. Ahvatlevaks ja riskantseks turuks, kus riigi roll ja poliitiline jõulisus jäävad määravaks. Ning seda ju Putin oma kõnedes ongi juba mitu korda rõhutanud, et Venemaa vajab "stabiilsust" eelseisval kümnendil. Mida muud see "stabiilsus" peakski tähendama?
    Autor: Kaisa Gabral, Raivo Vare
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Balti aktsiad jätkasid tõusulainel
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Neljapäeval sai sel nädalal alanud Balti aktsiate tõus jätku, kui Balti koondindeks Baltic Benchmark kerkis 0,36%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolti lobi ei läinud Euroopas läbi, uus direktiiv sai rohelise tule
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.