Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Valge Klaar koolitab: pane oma Apple teenima

    Valge Klaar koolitusjuht Vallo Teppe

    Üha enam koguvad populaarsust koolitused, mis õpetavad, kuidas Apple arvutid ning nutiseadmed kiiresti ja efektiivselt enda kasuks tööle panna.
    Apple ametliku Eesti edasimüüja, Baltikumi ühe suurima äri- ja profiklientide esindus- ja hooldussalongi Valge Klaar tegevjuht Marko Kärner kinnitab, et kuna Apple arvuti ehk Mac on Eestis üha eelistatum töövahend, õpetavad Valge Klaari koolitused, kuidas oma Apple’ilt nii kontoris kui kodus maksimum võtta ja arvutiostule tehtud kulutus kiiresti tagasi teenima panna.
    „Kui Mac-arvuti maksab 1000-2000 eurot, siis ca 100-eurone lisakulu, et oma investeering töö- või meelelahutusmasinasse maksimaalselt ära kasutada ehk seade võimalikult efektiivselt tööle panna, on tegelikult väga marginaalne,“ leiab Kärner. Kuna Maci omanikul muud IT-püsikulud nagu viirusetõrje, tarkvara uuendused ja IT-kõrvaltugi puuduvad või on minimaalsed, on koolitus, kus mõne tunniga õpitakse professionaali käe all oma Apple arvutit või nutiseadet põhjalikult tundma ja kasutama, perspektiivis pigem aja ja raha kokkuhoid kui lisakulu.
    Kõik Valge Klaari Apple koolitused – mis on hetkel ainsad omataolised Eestis – kestavad 3-4 akadeemilist tundi ja toimuvad kas Valge Klaari õppeklassis Tallinnas Tartu mnt esindussalongis või ettevõttes koha peal.
    „Koolituste rõhuasetus sõltub ettevõtte profiilist, teemade aktuaalsusest. Kui inimene ei tunne end IT-maailmas üldse koduselt, läheneme laiemalt,“ selgitab Kärner, et iga koolitus on personaalse suunaga. Algtaseme kursus teeb selgeks Maci või iOS operatsioonisüsteemi loogika, tööriistad ja programmid üldiselt. Mac’i erikoolitustel omandatakse juba spetsiifilised oskused, olenevalt, kas on vaja töötada rohkem tekstide, numbrite või disainiga. Kuidas videoklipid kerge vaevaga kvaliteetfilmiks kokku panna, võimalused fotode-videote töötlemiseks, lõppviimistluseks. Just teemakoolitustel kinnistub veendumus, et Apple müügihittide iPhone’ide kõrval õigustab valikut ka Mac, olles hinda väärt: „Kui palju uusi ja lihtsalt kasutatavaid võimalusi tippklassi arvuti inimesele ja/või ettevõttele tervikult annab. Mitte ainult, et saan Mac’iga hakkama – igaüks saab! – vaid rohkelt just lisaväärtust.“

    Et uut aastat alustatakse ikka uute mõtete, ideede ja ambitsioonidega, on uusi võimalusi avavad Apple koolitused Valge Klaari uuenenud e-poes aasta viimasel kuul 50 % soodsamad. Loe koolitustest lähemalt ja küsi personaalne pakkumine www.valgeklaar.ee.

    Valge Klaari FOTO- JA VIDEOKOOLITUS: pilt räägib rohkem kui tuhat sõna
    „Kõik, mis on seotud (liikuva) pildiga, on Mac’is lihtne, kiiresti õpitav ja efektne,“ lisab Apple seadmete ning tarkvara sertifitseeritud hooldustehnik ja koolitusjuht Vallo Teppe. Eriti tõhusaks abiks on Mac foto- ja videotöötlusprogrammide kursused neile, kes tegutsevad turundus- ja müügivaldkonnas, mis kolib üha rohkem sotsiaalmeediasse, YouTube’i kanalitesse, blogidesse, e-kaubandusse. Valge Klaari Photos koolitus õpetab, kuidas Mac’i pilditöötlusvõimalusi eri moel kasutada. Näiteks: tee ise fotoraamat – kas ettevõtte aastaraamat, professionaalne tootekataloog kliendile või kodune beebi- või pulmaalbum. „Programm laotab-kujundab pildivaliku vastavalt tegija nägemusele, kelle põhimureks on vahetekstid lisada ja põnevate eriefektidega fotoraamatule lõppviimistlus anda. Piiriks on vaid tegija enda fantaasia. Raamatu paberkujul saamiseks tuleb Eestis hetkel veel fail ise trükifirmasse toimetada. Mujal, juba ka Soomes, on Apple’il olemas teenus: üks klahvile vajutus ja postiga saabub määratud aadressile valmis fotoraamat,“ annab Teppe Valge Klaari fotokoolitusel saadavast know how’st aimu. iMovie koolitusel omandatakse koolitaja käe all oskus kümnetest videoklippidest kerge vaevaga meeldejääv film kokku panna. Keynote koolitus õpetab turundusinimestele asendamatus presentatsiooniprogrammis Keynote minimaalse ajakuluga veelgi pilkupüüdvamaid esitlusi teha.
    Tallinna Loomeinkubaatori juht Anu LõhmusFoto: Terje Taplsepp
    VALGE KLAARI KOOLITUS TEGI ELU MUGAVAKS
    Tallinna Loomeinkubaatori juht Anu Lõhmus
    Loomeinkubaatori huvi Macide vastu tekkis esmalt sellest, et paljud meie kliendid, eriti disainerid, töötavad Mac’idega. Kui ka meie maja töötajale tekkis esimene Mac, sai kõigile selgeks: kui lihtne ja mugav! Täna, kui Loomeinkubaatoris on Mace juba mitu, võib kindlalt öelda, et ka intsidente on vähem – arvuti ei lähe naljalt katki ega jookse kokku.
    Kui ma ise paari aasta eest esimese Mac’i sain, olin võimeline kõrvalise abita ise arvuti seadistama ja seda kasutama hakkama, sest Mac’i kasutajafunktsioonid on niivõrd intuitiivsed ja loogilised. Loomeinkubaatoriga võtsime oma töötajatele ja klientidele Valgest Klaarist ka koolituse, mis õpetab Mac’i veelgi mugavamalt kasutama. Kuna huvilisi oli väga palju, ca 60 inimest, tuli Valge Klaari koolitaja kohapeale. Saime kiiresti selgeks otseteed, lisafunktsioonid, klahvikombinatsioonid ja nupud-trikid, mille peale ise vaistlikult ei pruugi tulla.
    Lisaks töökindlusele, usaldusväärsusele, mugavusele ja IT-püsitoe vajaduse puudumisele on enamusel Mac’idel suure pikslitiheduse ja üliterava pildiga Retina-ekraan. Näiteks disaineri töös, kus on vaja väga täpselt joonistada-joonestada-projekteerida, värviskaalad ja suurused paika saada, peab arvuti ekraan olema superkvaliteediga ja selles on Mac kindlasti hindamatu abiline.
    Retina-ekraan on ka silmasõbralik ja ei väsita nii kiiresti silmi, kuna ei vibreeri ega värele. Ka on see kasutajasõbralikum prillikandjatele või neile, kel silmad kipuvad kiiresti väsima.
    Kõik minu sõbrad, kellest on saanud Mac’i kasutajad, on väga rahul ja möönavad, et ei saa aru, kuidas ilma Mac’ita varem üldse hakkama said?! Kuna Apple iPhone’id on ju meil väga levinud ja kui tekib kõrvale ka Mac arvuti, siis leiategi, et elu on nii mõnusaks ja lihtsaks läinud, sest sama firma seadmed ühilduvad omavahel täielikult. Näiteks lihtsamate reklaamfotode tarbeks muid töövahendeid polegi vaja, sest sotsiaalmeedias kasutatavad tootefotod ja –videod saab uuema telefoniga ise üles võtta ja mis puudu jääb, seda toetab juba Mac’is kaasasolev lihtne pildi/videotöötlustarkvara.
    Venemaa internetiäris tegeva LeadGid omanik Ksenia KostinaFoto: erakogu

    Mac’idele saab paralleelselt paigalda ka Windowsi tarkvaraga, mida on lihtne vahetada – paar töökäsklust avab vastava ikooni. Näiteks: kui firmasisesed eriprogrammid on vaid Windowsi põhised, rahvusvahelisse gruppi kuuluval ettevõttel on firmaüleselt kindel tarkvara nõue vms.

    MACist SAI MINU ELUARMASTUS
    Venemaa internetiäris tegeva LeadGid omanik Ksenia Kostina
    Esimese MacBooki sain kümne aasta eest, töötades Best Merketingi tegevtoimetajana. Kõikidel töötajatel olid Windowsi sülearvutid, kuid mina leppisin oma ülemuse Hando Sinisaluga kokku: mulle ostetakse MacBook ja pool summast kompenseerin palgast. Ei mäleta, miks ma toona Mac’i tahtsin, ilmselt, et see oli nii ilus valge…
    Macist sai kiiresti minu eluarmastus, ja mitte ainult disaini parast. Macon niivõrd lihtne ja loogiline, et tead intuitiivselt, kuidas kõike kasutada. Lisaks superkiire ja töökindel. Oma esimese Mac’i andsin hiljem emale, ta kasutas seda rõõmuga seitse aastat. Ilmselt kasutanuks kauemgi, aga arvuti kukkus laualt põrandale ja läks katki. Minu ettevõtte LeadGid tegeleb partnerlusturundusega finantssegmendis, klientideks on nt üle kuuekümne Vene ja Baltikumi panga ja kiirlaenufirma – müüme neile potentsiaalsete laenajate andmeid. Kogu minu äri on internetis ning arvuti ja/või iPhone’i ekraan on „aken“, mille kaudu juhin oma ettevõtet vähemalt 18 tundi ööpäevas. Seega on väga oluline, et ekraan oleks hea ja arvuti töökindel. Tegelikult, kui kord juba Maci kasutad, siis termin „töökindlus“, muutub enesestmõistetavaks. Uut autot ostes ju tead, et vähemalt 3-5 aastat ei juhtu midagi ning ei pea autot keset teed ise remontima. Miks siis – ostes mitte-Maci – peaksin ise mingeid viirustõrjeid installima, aeg ajalt süsteemi ümber installima jne? Ma ei kujuta ette, et peaksin sellega tegelema. Võin öelda, et uued MacBook’id on ka kukkumiskindlad. Olen kiirustaja tüüp, arvutikatet pole aega kasutada. Viskan oma Maci auto tagaistmele või pagasiruumija õnneks ei juhtu temaga midagi. Hetkel on minu põhiline tööriist nii kodus kui kontoris 15” MacBook Pro. Lisaks 13” MacBook Air, mis on enamasti kontoris ja kaasas reisidel-kohtumistel. Ja loomulikult iPhone 6s ning suur ja väike iPad, mille põhiomanikeks peavad ennast vist juba minu tütred. Isegi noorem, kaheaastane, teab iPadi parooli ning oskab YouTube’ist ise multikaid valida.
    Kuna elan Moskvas ja esinen Venemaal aastas 4-5 finantskonverentsil, on minule asendamatu Keynote. Kui kunagi ammu tegi mulle presentatsioonid disainer, siis viimased aastad teen Keynote’i abil ise – palju kiirem ja väga ilus.
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Valge Klaar hooldustehnik ja koolitusjuht Vallo TeppeFoto: Valge Klaar
    Miks üha rohkem ettevõtteid Eestis eelistab töövahendina Maci?
    Pärast Valge Klaari koolitust on nii algaja kui teadja võimeline oma ilusate Apple seadmete töövõimalusi-lisaväärtusi maksimaalselt ära kasutama, kinnitab Baltikumi ühe suurima Apple äri- ja profiklientide esindus- ja hooldussalongi Valge Klaar hooldustehnik ja koolitusjuht Vallo Teppe. (foto: Valge Klaar)
     
    Valge Klaari tegevjuht Marko Kärner: Miks eelistada Mac'i 
    IT-tervikkulu on perspektiivis väiksem: viirusekindel, tasuta tarkvara täna ja tulevikusMac operatsioonisüsteeme (Mac OS) ei ohusta viirused ning kulu viirusetõrje programmidele ja/või viiruse tehtud kahju taastamisele nii rahas kui ajas, puudub. Kui viirus Windowsis korraliku töö teeb, tuleb reeglina kõik ettevõtte arvutid uuesti installida. Mac’iga seda hirmu pole. Ainus reaalne oht Mac’ile on koos mõne programmiga alla laetav reklaampahavara, ent ka siis peab kasutaja ise kusagile nõusoleku andma. Iga Apple arvutiga on kaasas Mac OS-i litsents ja kõik uuendused – nii versioonisisesed kui ka järgmine versioon – on tasuta automaatselt alla laetavad. Seega on ka IT-lisatoe vajadus minimaalne või puudub. Eriti oluline nüanss (loov)ettevõtetes, mille töötajad müüvad oma oskusi ja aega. Siin ongi üks põhilisi kokkuhoiu kohti – maksad küll esialgselt arvuti(te) eest pisut rohkem, aga väärtus püsib aastaid. Ka amortisatsiooni statistika kinnitab, et Apple seadmed kestavad kauem töökorras.Lihte ja loogiline: Apple riist- ja tarkvara ühildub ideaalselt, sisaldamata liigsetErinevalt PC-st teeb Apple ise nii riist- kui tarkvara, mis on valminud üksteisega tihedas koostöös ja on ideaalse ühilduvusega. Sellest tulevadki kasutusmugavuse eelised, alates pisiasjadest, kui kiiresti arvuti tööle läheb jne. Tarkvara on kirjutatud konkreetselt ühele riistvarale ja oskab aparaadist maksimumi võtta. Vaatamata oma dünaamilisusele ja pidevale edasiarengule on Apple stabiilne ehk pole aastatega üldist kasutajafunktsioonide põhiloogikat ja tuttavat vaadet muutnud, nagu Windows viimasel ajal – kord juba Mac OS-i algtõed selged, saab kõikide programmidega iseseisvalt hakkama ka tulevikus.Hinda väärt must have edu sünonüüm nii sisus kui vormis Tippdisain ja kõrgtehnoloogia on alati olnud ja jääb Apple kaubamärgi tunnuseks. Kuna Apple kasutab kvaliteetsemaid osi ja moodsaimat tehnoloogiat, on nii heli- kui võrgukaart kvaliteetsemad, ekraani värvid teravamad jne. Maci kasutajad kogu maailmas ikkagi kipuvad olema keskmisest edukamad, ka Eesti viimase aja edulood on sündinud Mac’idel – järelikult Apple tehnoloogia võimaldab tõesti olla efektiivsem, loovam, edukam. Näiteks Windows 10 ametlikul otseesitlusel USA-s pimedas saalis säranud õunamärgid reetsid, et ca pooltel osalejatel olid Apple süle- või tahvelarvutid.
    Once you go Mac, you never go back
    Tekst: Kadi Viljak
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Inteli aktsia odavnes pärast nõrga prognoosi avaldamist
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Tehnoloogiaettevõte Intel avaldas neljapäeval selle aasta esimese kvartali tulemused, mis ületas Wall Streeti ootuseid aktsiakasumi puhul, kuid müügitulu jäi eeldatust väiksemaks.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Uuring: Eesti ettevõtja muretseb ellujäämise pärast rohkem kui lätlane või leedukas
Eesti ettevõtted elavad endiselt Balti riikide suurima sisemajanduse koguprodukti languse meeleolus ja on majanduse aeglustumise kontekstis ellujäämisotsuste pärast rohkem mures kui naaberriigid, selgub SEB uuringust.
Eesti ettevõtted elavad endiselt Balti riikide suurima sisemajanduse koguprodukti languse meeleolus ja on majanduse aeglustumise kontekstis ellujäämisotsuste pärast rohkem mures kui naaberriigid, selgub SEB uuringust.
Bolti president: ametnikele valmis eelnõude saatmine on normaalne Bolt pelgab ärimudeli suurt muutust
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.
Ametnike jaoks eelnõude valmis kirjutamises pole midagi erakordset, ametnikke tulebki aidata, ütleb intervjuus Bolti president Jevgeni Kabanov, kelle töö on muu hulgas lobistamine Eestis ja Euroopas.