Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Raadiosaatjate märkimisväärne areng

    Tehnoturg-T Raadiosidekeskus OÜ

    Raadiosaatjate areng on viimastel aastatel astunud edasi märkimisväärse sammu nii parema helikvaliteedi kui ka vastupidavamate akude poole. Üks paremaid näiteid siin on Hytera uue generatsiooni digitaalsed raadiosaatjad, mis sobivad kasutamiseks kõigis tööstus- ja teenindussektori ettevõtetes.

    „Uutel digitaalsetel raadiosaatjatel on märkimisväärselt parem helikvaliteet, mille tõttu saab vestlust sahinateta jätkata ka leviala piirialas asudes. Samuti pakuvad Hytera raadiosaatjad laia valikut erinevaid kõnefunktsioone nagu privaatkõne, grupikõne ja kõne kõigile,“ räägib üle 20 aasta raadiosideturul aktiivselt tegutsenud Tehnoturg-T Raadiosidekeskus OÜ projektimüügijuht Erko Ensling.Teine uuendus seondub aku kestvusega: üsna väikese mahtuvusega 1500 mAh aku tagab kuni 16tunnise kasutusaja. Lisaks kasutavad digitaalsed raadiod sagedusriba märksa paremini, võimaldades teha samal ajal kaks erinevat kõnet ühel ja samal sagedusel. See on võimalik tänu TDMA tehnoloogiale, mis jagab sagedused kahte ajaliselt erinevasse kategooriasse. Raadiosaatja laadimisele on lisandunud samuti uus võimalus micro-USB pordi näol osal mudelitel.
    Teenindussektor hindab väikest mõõtu ja puhta heliga saatjaid
    Müügisektorisse, hotellidesse ja turvateenistusse sobivad eelkõige mõõtmetelt väga väikesed ning suurepäraselt taskusse mahutuvad käsiraadiosaatjad PD355, PD365 ja PD375. Kõik mudelid töötavad nii analoog- kui ka digitaalrežiimil. Lisaks must-valge ekraan, mis võimaldab salvestada kontakte ja neid sirvida. Taskusõbralikumaks muudab raadiosaatjad ka uus integreeritud antennisüsteem. Loomulikult on soovi korral võimalik soetada ka värvilise ekraaniga raadiosaatjaid. Restorani Korsten Armastus & Hea Toit tegevjuht Urmo Unus ja Ülemiste keskuses asuva restorani Toit’s juht Siim Rehepapp kasutavad Hytera raadiosaatjaid suhtlusega köögi ja saalimeeskonna vahel kiire info liikumise eesmärgil.Urmo Unus märgib, et nende jaoks oli oluline, et saatja oleks väike, visuaalselt kena vaadata, samas ei tohiks see ka kitsastes kohtades taskust välja ulatades kuhugi taha kinni jääda. „Pluss on muidugi mitu kanalit ja puhas heli. Kasutame Hytera PD365 raadiosaatjaid hoones, kus on palju rauda, kivi ja erinevaid ruume, läbi mille peab signaal tulema. Õnneks pole veel leviga probleeme olnud.“Siim Rehepapp lisab, et nemad kasutavad Hytera saatjaid juba üle kahe aasta läbi kahe korruse. Korraga on kasutusel umbes 10 raadiosaatjat ning ühtegi kehva sõna selle pika aja peale küll öelda pole. „Jah, Hytera digitaalsed raadiosaatjad pole kõige soodsamad, kuid need on suurepärase helikvaliteediga ja akud peavad kaua vastu. Oluline on ka kergus, et saatja teenindaja seeliku küljes inetult kiskuma ei hakka.“Vara Saeveski OÜ kasutab raadiosaatjaid igapäevaselt omavahelises suhtluses. „See on tootmises kiirem viis infot vahetada erinevate üksikute või liinilõikude vahel. Korraga on meil kasutuses üle 20 saatja ning oleme neid kasutanud oma töökorralduses kümmekond aastat,“ räägib ettevõtte tehnikajuht Jaanus Jaanipere, lisades, et viimane aasta mindi üle digitaalsetele raadiosaatjatele, millega nad eriti rahul on. „Suurim vahe analoog- ja digisaatja vahel on nende suur leviala ning mürafiltreerimine ehk väga mürarikkas keskkonnas saab vabalt üksteisega suhelda.“Vara Saeveski kasutab Hytera 6. seeria saatjaid, millel on sertifitseeritud IP67 klassi vee- ja tolmukindlus ning need kannatavad kuni 30 minutit ühe meetri sügavust vett. Valikus on kolm 6. seeria mudelit –PD605, PD665 ja PD685, mille suurim erinevus on klaviatuuri ja ekraani olemasolus. Raadiosaatjate aku on kõigil uue generatsiooni mudelitel ühesugune ja kuna need töötavad ka analoogrežiimil, on üleminek analoogsidelt digitaalsele väga lihtne.
    Raadiosaatjaid saab ka rentida
    Eesti kõige populaarsem digitaalne raadiosaatja on kerge, väike ja tugev Hytera PD505. Just neid saatjaid pakub Tehnoturg-T Raadiosidekeskus rendiks ettevõttele ja organisatsioonile, kellel pole raadiosaatjaid vaja igapäevaselt, vaid mõne ürituse tarbeks. Nii on Tehnoturult renditud saatjaid teenindanud näiteks Eestis toimunud Eurovisiooni lauluvõistlust. Vajadusel saab rentida korraga rohkem kui 200 raadiosaatjaid ja süsteeme, mis tagavad side ühe või mitme linna vahel, Tallinna puhul pakutakse ka operaatorteenust, mille side katab peaaegu kogu linna.„Raadiosaatjaid oleme rentinud Baltic Chain Tour, Estonian Cup Lähte Rattamaraton ja Ülenurme Rattaralli läbiviimisel,“ toob mitmete jalgrattavõistluste korraldamisel raadiosidega abiks olnud Priit Piilberg. „Kindlasti laenutame neid uuesti, kui antud võistlused ka edaspidi toimuvad, sest hea mulje on jätnud heli puhtus ja kvaliteet, akude töökindlus, lisatarvikute ja nende ühenduste korrasolek ning töökindlus.“Kuna tegemist on digitaalsete saatjatega, siis võrreldes renditurul levinud analoogsaatjatega on neil heli kvaliteet väga hea. „Puuduvad kahinad ja raginad. Saatjad annavad kohe kasutajale märku, kui ta on levist väljas ja kasutaja ei räägi nii-öelda tühja. Samuti ei lase saatjal hõivata kanalit, kui kõne nupp jääb kogemata tööasendisse. Juhtub mõnikord taskus,“ räägib Piilberg ning lisab, et seni probleeme pole olnud ka künklikul maastikul ja üpris pikaks veninud jalgrattavõistluse kolonni puhul.
    Kvaliteetne side on tagatud kümnete kilomeetrite taha
    MTÜ Klubi Tartu Maraton juhatuse liige Indrek Kelk sõnab, et nemad on Tehnoturult rentinud saatjaid ja repiiterit 2015. aasta maanteeratta Euroopa meistrivõistluste korraldamisel ja profiratturite velotuuri Tour of Estonia korraldamisel. „Lähtuvalt rattavõistluste spetsiifikast on raadioside selliste võistluste läbiviimisel äärmiselt oluline, sest kogu võidusõidu autokolonni juhtimine käib raadioside kaudu. Kuna Tour of Estonia puhul võib erinevate sõidukite vahemaa ulatuda kümnete kilomeetrite taha, on äärmiselt oluline, et kvaliteetne side säiliks kogu kolonni ulatuses.“Indrek Kelk märgib, et Hytera saatjate heli on väga hea kvaliteediga ja kindlasti on plaanis neid saatjaid kasutada ka tulevikus. Lisaks suurepärasele helikvaliteedile on ka repiiterite käsitlemine lihtne ja mobiilne.Tehnoturg-T Raadiosidekeskus OÜ igapäevane tegevus on raadiosaatjate ning lisavarustuse jae- ja hulgimüük, samuti pakub Tehnoturg oma toodete paigaldust, hooldust ja garantiitöid. Ettevõte toob lisaks Hytera raadiosaatjatele maale selliste kaubamärkide toodangut nagu Cobra, President, Alan, Midland, Microline, Albrecht, Zonith, Sirio, Alinco, HYT, RM Italy, Hestia, Uniden, Snooper, Mactronic, FishHunter, Scan-Antenna, Si.Va Cavi, Hengxin ja Brinno ning on 3M Peltori, ICOMi, Motorola, Smarteqi ja Garmini edasimüüja.Kuna Hytera raadiosaatjatel on telemeetria tugi, pakutakse tööstusettevõtetele lisaks ka raadioside baasil arendatud juhtimis- või kontrollsüsteeme. Nendega on võimalik jälgida, juhtida ja monitoorida väliste seadmete tööd. Kui harilikult jõuab tööstusautomaatika kontrollerite info arvutiekraanile, siis Hytera võimaldab tuua töökorralduse tõhustamiseks info ja rikked ka raadiosaatja ekraanile.Viimastel aastatel on aina enam kasutatud raadiosaatjaid ka andmeedastuseks ja telemeetria rakendustest. Lihtsamad süsteemid võimaldavad saatjatega juhtida näiteks väravaid või tõkkepuid või vastupidi saada väliste seadmete töö ja häirete kohta sõnumeid. Mõlema kohta on mitmed toimivad näited olemas. Keerulisemate süsteemide puhul saame edastada erinevate väliste süsteemide infot otse raadiosaatja ekraanile ja paluda kasutajatelt ka tagasisidet, siis tegeletakse probleemiga edasi. Kõigile soovijatele pakub ettevõte võimalust testida seadmeid kohapeal ja tasuta demoürituse läbiviimist, kus tutvustatakse klientidele ja huvilistele erinevaid mudeleid ning testitakse side toimimist nende territooriumil. Teise võimalusena on huvilised oodatud raadiosaatjatega tutvuma Tehnoturg-T järgmisel seminaril! Täpsem informatsioon [email protected] või 651 8040.
    Cpo W2bUAAUVVKU
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Tesla halbadele tulemusele vaatamata lõpetasid USA indeksid tugevalt rohelises
Wall Street lõpetas teisipäevase kauplemispäeva üle ootuste tugevalt: S&P 500 tõusis +1,20%, Dow 30 kerkis +0,69% ning Nasdaq edenes +1,59%. USA turge vedasid tehnoloogiasektori aktsiad, millele keskendunud investorid valmistuvad „maagilise tehnoloogiaseitsmiku” tulemusteks ning ei lasknud end kohutada Teslast, kellelt oligi oodata halbu kvartalinumbried.
Wall Street lõpetas teisipäevase kauplemispäeva üle ootuste tugevalt: S&P 500 tõusis +1,20%, Dow 30 kerkis +0,69% ning Nasdaq edenes +1,59%. USA turge vedasid tehnoloogiasektori aktsiad, millele keskendunud investorid valmistuvad „maagilise tehnoloogiaseitsmiku” tulemusteks ning ei lasknud end kohutada Teslast, kellelt oligi oodata halbu kvartalinumbried.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
General Motorsi esimene kvartal ületas kõiki prognoose
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Autotootja General Motors avalikustas täna tugevad esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute prognoose. Lisaks ootavad nad aasta lõpuks suurt kasvu elektriautoturul.
Narva tööstusinkubaator hakkab ettevõtteid Ida-Virumaale meelitama
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo allkirjastas käskkirja, millega suunatakse EL Õiglase Ülemineku Fondist pea 8,5 miljonit eurot tööstusinkubaatori rajamiseks Narva.
Möödunud sügisel lõhutud Eesti-Soome gaasitoru pandi uuesti tööle
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.
Pärast seitsmekuust seisakut on Eesti-Soome gaasitoru Balticconnector jälle töökorras ja esmaspäeval liigub mööda seda 60 gigavatt-tundi maagaasi.