Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kodu turvalisus algab ukselukust

    AbloyFoto: Abloy

    Kuidas valida kodule ukselukku, annavad nõu Abloy äriüksuse arendusjuht Tanel Värk ja müügijuht Raul Oja LukuCentrumist.

    Abloy võtmepesa saab tänavu 110aastaseks. Aastail 1907 töötas kassaaparaatide peenmehaanik Emil Hendriksson välja unikaalse ketasmuukidega võtmepesa, mis tähendas uut ajastut kogu lukutehnoloogias.

    Kogemuse põhjal võib öelda, et ukselukkudest ei teata väga palju ja seda valima hakates on ostjad kimbatuses. Kui käsil on oma maja ehitus, mis nõuab aega, teadmisi ja kannatust, ei pruugi ehituse lõpusirgel jätkuda enam jaksu lukustust viimase detailini läbi mõelda, mistõttu tihti jäetakse maja üks tähtsamaid detaile, ukselukkude valimine, juhuse hooleks. Uutel kortermajadel kehtib arendaja diktaat, mis tähendab seda, et ukselukud on juba kodude jaoks valitud ja paigaldatud. Kui aga õnnestub sõna sekka öelda, võib saada mugavama ja turvalisema lahenduse.
    Kuidas ukselukku valida?
    Tänapäeval on suurenenud nõudlus turvatoodete järele. Ukseluku valimisel peetakse silmas eelkõige töökindlust, turvalisust ja mugavust. Järgneb sobivus interjööri ja eksterjööriga. Ehkki internetis on leitav ukselukkude A ja O, saab igakülgset nõustamist siiski ukselukkudele spetsialiseerunud poodidest.
    Kõige sobivama luku saab siis, kui ukselukk valitakse välja enne ukse tellimist. Valik sõltub eelkõige sellest, kas tegemist on eramu või korteriga ning kes on toote peamine sihtgrupp – perekond või üksikisik, kas peres on lapsi, vanureid, loomi.
    Edasi tuleb selgitada ukseluku funktsionaalsusega seotud küsimused. Kas tahetakse uksele mehaanilist või elektroonilist lukku, kas soovitakse ukse avamist ainult võtmega või elektrooniliselt? Kui mehaanilist, siis kas turva- või tavalukku, iselukustuvat või võtmega keeratavat, konks- või tavalise keelega lukuraami, patenteeritud võtmekontrolliga lukusüdamikku või mitte?
    Kui väljavahetamist vajavad olemasolev lukukomplekt või selle detailid, soovitavad lukuspetsialistid enne lukupoodi minemist mõõta olemasoleva luku mõõdud ning teha pildid lukust ja uksest.
    Elektromehaaniline lukk on peresõbralik
    Elektromehaanilise luku avamiseks on mitmeid võimalusi: puutevaba kaart, pult, numbriline kood, mobiiltelefon. Kui peres on kooliskäivad lapsed, on mugavaks lahenduseks elektromehaaniline lukk. Kuna lastel kipuvad uksevõtmed aeg-ajalt ikka kaduma, on uutel lukustussüsteemidel lisavõimalus avada koduuks ka mobiiltelefoniga, mis üldjuhul on tänapäeva kooliskäivatel lastel kõigil olemas. Kui siiski juhtub, et laps kaotab oma telefoni, on lapsevanemal võimalik omaenda telefoniga uks avada ükskõik, kus ta parajasti asub. Kadunud telefoni ukseavamise õigused saab lapsevanem hiljem ise eemaldada. Kuna elektromehaanilise luku jaoks on vajalik teostada täiendav kaablite paigaldus, tuleb hoone lukustussüsteemile mõelda juba ehitise projekteerimise käigus või hiljemalt enne uste tellimist. Kui hoonele ei ole enam võimalik teostada kaabeldust, saab paigaldada ka elektromehaanilisi ukselukke, mis töötavad patareidel.
    Sarjastatud lukud teevad kinnisvara kasutamise mugavaks
    Hoonete lukustamist on võimalik sarjastada, mis suurendab elaniku kasutusmugavust. Lukusüdamikke on võimalik sarjastada selliselt, et mitu erinevat võtit avab ühte ust ja üks võti avab mitut erinevat ust. Näiteks korterelamutes võimaldab lukkude sarjastus korteriomanikel avada ühe võtmega nii trepikoja, keldriboksi, postkasti kui ka korteri ust. Büroohoonetes saavad koristajad ruumidele endale vajaliku ligipääsu. Eramute puhul saab sarjastuse luua vastavalt iga pereliikme soovile. Näiteks pereisal on võti, mis avab kõik maja ja lisahoonete uksed, postkasti ning garaaži. Lapsed aga ei pea saama oma võtmega ligipääsu isa kabinetile ja garaažile.
    Foto: Abloy
    Uks on nii tugev kui selle nõrgim lüli
    Tasub meeles pidada, et ainuüksi turvalukk ei taga kodu turvalisust. Kõik ukse komponendid peavad olema tugevad – lukk, vasturaud, uksepiit ja uksehinged. Kui ukse seisukord ja vastupidavus jätavad soovida, ei ole kasu ka väga heast turvalukust. Kuid hea lukk ei tee kunagi ust nõrgemaks ja seda saab hiljem uuele uksele uuesti paigaldada.
    Luku turvalisuse, kaitstuse lõhkumise ja muukimise eest tagavad lukukorpuse ja lukukeele tugevus ning korpuse ja südamiku tugevus. Abloy ketasmuuksilinder on alates luku leiutamisest aastal 1907 olnud kõrge turvalisuse ja kvaliteedi võrdkuju.
    Peale hoone uste lukustuse tasub eramute ja esimeste korruste korterite omanikel hoolitseda ka akende- ja rõduuste suluste turvalisuse eest, sest ustest sisse mittepääsemise korral võivad sissetungijad proovida ka teisi sissepääsemise võimalusi.
    Lukuspetsialistid soovitavad välisustele valida nii turvaluku kui ka kasutusluku. Kasutuslukk on väljastpoolt avatav võtmega ja seestpoolt väändenupuga, viimast on eriti mugav kasutada kodust väljaminemiseks. Turvalukk peaks nii seest- kui ka väljastpoolt olema avatav võtmega. Arendusjuht Tanel Värk ei soovita kodus olles turvalukku kinni keerata, sest ohu, näiteks tulekahju korral on siiski vajalik hoonest kiire väljumise võimalus. Turvalukkude peamine eesmärk on muuta sissetungija tegevus maksimaalselt keeruliseks ja aeganõudvaks.
    Foto: Abloy
    Milleks on vajalik võtme kopeerimiskaitstus?
    Assa Abloy kontsern toodab eelkõige kõrge turvalisusega patenteeritud tooteid, millega kaasneb kopeerimiskaitstus lisavõtmete tellimise korral. See tähendab seda, et lisavõtmeid saab tellida ainult Abloy volitatud edasimüüjalt spetsiaalse võtmekaardi esitamisel. Võtmekaardid, millele on märgitud võtme salakood, võtmete kogus ja kaardi väljastuskuupäev, antakse kaasa toodete ostmisel Abloy volitatud edasimüüja poolt. Võtmekaardi kadumise korral lisavõtmeid teha ei saa ning pöörduda tuleb ABLOY volitatud edasimüüja poole.
    Turvalisuse huvides soovitatakse sellises olukorras võtmepesa ümber kodeerida või välja vahetada.
    Võtme kopeerimiskaitstus on kasulik eelkõige korteri ostmisel või väljaüürimisel, sest korteri endine omanik või üüriline võib kujutada endast täiendavat turvariski.
    Foto: Abloy
    Ka lukk vajab hooldust
    Lukukomplekti detailid on liikuvad ning neid on vaja hooldada. Aeg-ajalt on vaja kasutuse käigus lahti liikunud kruvisid pingutada ning detaile määrida. Kuna uksed asuvad erinevates keskkondades, on raske määrata ühtset hooldusaegade vahemikku. LukuCentrumi meistrid soovitavad hooldada lukukomplekte võimalusel kord aastas, vajadusel tihedamini. Juhul, kui luku hooldamine käib üle jõu, on võimalik tellida luku hooldusteenus Abloy volitatud edasimüüjatelt.
    Luku mittetoimimine või mittesulgumine ei ole alati tingitud ukselukust, põhjus võib olla tingitud ka ustes. Peamised põhjused, miks lukud ei tööta, on äravajunud uksehinged, ebakvaliteetsed duplikaatvõtmed, uste vähene hooldus või ebakvaliteetsed uksed, mis hilisema ekspluatatsiooni käigus lähevad keskelt kaardu.
    LukuCentrumi müügijuht Raul Oja toonitab veel seda, et ust ei tohi kunagi pärast avamist võtmega lahti tõmmata.
  • Hetkel kuum
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Facebooki emafirma ületas ootusi ja valmistas pettumust üheaegselt
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Facebooki emafirma Meta teatas kolmapäeval oma esimese kvartali tulemused, mis ületasid analüütikute ootusi. Samas avalikustas ettevõte teise kvartali prognoosi, mis valmistas investoritele pettumust ning viis aktsia pärast börsi sulgemist üle 10% langema, vahendas Yahoo Finance.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Eesti üks paremaid juhte: uhke tunnistada, et olen palju vigu teinud “Juhi juttude” värskes saates Annika Arras
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
"Olen elus nii palju vigu teinud, seda on uhke tunnistada," ütleb saates selle aasta parima juhi konkursi üks finaliste, Miltton New Nordicsi juht Annika Arras. "Mingites asjades läbipõrumine on hädavajalik."
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Savisaare sõnul oli tema Tallinna tööots rohkem hobi
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.
Tallinna linnainkubaatorilt 1500 eurot kuus tasku pistnud Erki Savisaare jaoks oli tegemist niisama lihtsa tuluga, mille jaoks vaeva ei pidanud nägema ja mis tema vallajuhi tööd ei seganud.