Restoranitest: Noot pakub pinget

16. juuli 2016, 11:00
Restoran Noot: Traditsioonilisi roogi siin pole
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160716/LINKS/160719874/AR/0/AR-160719874.jpg
Ainult tellijale

Nooda/Noodi menüü mängib rahvuslikel teemadel, kuid teeb seda lennukalt. Ainult treenitud meeled suudavad suvises menüüs kohaliku ja kodumaise üles leida. Põnevust jätkub sellele vaatamata.

Olgu lennukaared kui tahes kõrged, päris ilma rahvuslikkuseta ei saa Estonia nime kandva hotelli ja spaa restoran hakkama. Lisaks nimele nõuab seda ka rahvusornamentika stilistikast lähtuv sisekujundus. Ka kodulehekülg lubab kodumaist, kuid suvises menüüs pole seda just palju.

Kodusele ja kodumaisele kõige lähemale jõuab ehk kanamaksapasteet, kuid see on uhkelt vahtu löödud, saanud nimeks mousse ja lisandiks šalottsibulajäätise. Ning paprikamoosi ja kitsejuustukreemi. Ja krõbesaia ning rohelise salati.

Burgereid on selles fine dining restoranis kogunisti kolm: krevettidega, pardi- ja veiselihaga. Kõik küpsenud rohelises munas ehk Green Eggi nime kandval, profi- ja hobikokkade hulgas kõrgelt hinnatud grillil, serveeritud koos hoolega sobitatud lisanditega. Röstsibulamajonees veisele, rebitud külmsuitsulõhe ja Caesari kaste krevettidele ning pirni-sibulamoos pardile.

Grillimine käib kliendi lähedal

Rohelised munad on  suveks restoraniõue üles seatud ja hullutavad möödakäijaid vastupandamatute lõhnadega. Green Eggil valmivad ka maisitibu ja tallekarree.

Grill-liha saab täiendust eriliselt timmitud kastmetest: maisitibu juures on kitsejuustu-Hollandi kaste, tallekarreel aga boršikaste. Grillitud maisitibu oli eriliselt maitserikas ja mahlakas. Kitsejuustult parajalt mõõduka maitsestuse saanud Hollandi kaste lisas sellele paraja annuse ­ootamatust.

Praetud mägihõrnas ehk Atlandi paalia ilmub lauale koos sellerikreem, enokiseene ja spinati sautée ning Põltsamaa Tõmmu kastmega. Mägihõrnas ja Põltsamaa Tõmmu? Kanamaksa ­mousse ja sibulajäätis? Maisikana ja kitsejuustukaste? Borš kastmeks? Peakokk Rudolf Visnapuu kulinaarne käekiri võib meeldida või mitte meeldida, kuid ükskõikseks see vaevalt jätab.

Mitte vähem tagasihoidlikud kui maitsekombinatsioonid pole ka Noodi nõud ja serveeringud – klaaskupli alt vallanduv aur-suits, lilleõied, värvid, vormid. Kõige krooniks ilmus maisitibu lauale L-kujulisel taldrikul.

Infopuudus

Teenindus oleks võinud olla erksam, seda mitte niivõrd tempo kui tähelepanelikkuse ja teadmiste osas. On ju suurepärane, kui peakokk võtab menüüsse suhteliselt harva esineva mägihõrna. Aga ka teenindaja võiks teada, mida külastajatele pakutakse. Meie ettekandja ei teadnud mägihõrnast muud, kui et see polevat sama mis forell või lõhe. Aga kes ta siis on, kus elab ja kellega on suguluses, see oli tume maa.

Kui kunagi peakokalt Rudolf Visnapuult küsisin, kas restoranile nime andnud Noot pärineb muusikast või kalandusest, andis ta diplomaatilise vastuse, et mõlemad annavad oma panuse. Muusika-Noot annab restoranile sära ja sädeluse, kala-Noot aga hoiab meeles, et restoranist mereni on vaid mõnisada meetrit.

Tundub, et suvine Noot kaldub olema pigem muusika kui kalastuse poole, niivõrd lennukas ja fantaasiarikas on selle menüü. Miks ka mitte, parajasti toimubki Pärnus üks suve tippsündmusi, Pärnu muusikafestival.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. July 2016, 23:41
Otsi:

Ava täpsem otsing