Neljapäev 8. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Hiina toidud meelitavad seiklema

09. jaanuar 1998, 00:00

  • avatud iga päev kell 12--24
  • kohtade arv 30 (1. korrus)
  • lõuna ühele inimesele ca 200 kr
  • Hinnaskaala

  • eelroad 22--35 kr
  • põhiroad 28--96 kr
  • magustoidud 12--35 kr
  • alkoholivabad joogid alates 3 kr
  • alkohoolsed joogid alates 17 kr
  • ASi Estivo tegevdirektor Aarne Leisalu nõustub meeleldi külastama Mere puiestee ühes õuesopis asuvat hiina restorani Ai Sha Ni Ya, sest varasemad kogemused perekondlikult sündmuselt selles söögipaigas olid igati positiivsed. Paik sobib eksootika otsijale, kindlasti ka nädalavahetusel perekülastuseks.

    Lõunakülalisele meeldib punastes-mustades toonides tagasihoidlik sisekujundus, milles hiinapärasteks elementideks on vaid graafika seinal, lambid, palju puitu. Rulood akende ees varjavad osavalt tööstusmaastikku. Õdusale, 100 inimest mahutavale teisele korrusele pääseb küll vaid ettetellitud sündmuste puhul, ent allgi pole paha: lauad asetsevad piisavalt eraldi, seltskonnad ei sega üksteist. Külastajapuudust restoranis pole.

    Pikka musta hiinapärasesse rüüsse riietatud teenindaja ulatatud menüü sisaldab Aarne Leisalu arvates mitmekesist toiduvalikut: kuumad road kanast, sea- ja loomalihast, lambast, kalast, kalkunimaksast, juurviljast. Igast vähemalt neli varianti. Toidukaardiga tutvudes maitseme ka piaalidesse valatud hiina jasmiiniteed (alates 2 tassist 3 kr), mis osutub parimaks vürtsiroogadest tingitud «tulekahju» kustutajaks. Menüüs leidub märge toitude vürtsikuse kohta.

    Seitsme külmroa seast otsustab külaline aromaatse kala (35 kr) kasuks, mina valin praetud loomakeele (25 kr). Joogivalikul jääme hätta, sest teenindaja sõnul joogikaarti pole, ehkki ta teadvat kõiki hindu peast. See on ebameeldiv ja usaldust vähendav üllatus. Tellime mineraalvee (arvelt selgub pokaali hind 20 kr), Leisalu lisaks valget majaveini (pokaal 36 kr), milleks osutub Blue Nun. Külaline möönab, et majaveiniks võiks olla midagi eksootilisemat. Samuti ei jää ta rahule veini serveerimistemperatuuriga -- maitse aimamiseks liiga külm. Eelroad on seevastu põnevad: praetud keel on sojakastmest soolane ja hapukas, kala hõrgult vürtsine, pakkudes mitmekesist maitsebuketti.

    Kuna põhiroad serveeritakse eraldi nõudes, kasutame võimalust proovida erinevaid roogi ja tellime maitsmiseks nii tavalist riisi (15 kr) kui munaga keedetut (25 kr), vähevürtsise rasvas praetud kala kuumal kalakujulisel plaadil (86 kr), mis lauale tuues lausa säriseb, ning praetud kalkunimaksa lillkapsaga (68 kr). Ei puudu ka pudel soolaasendajat sojakastet, mida Leisalu soovitab kasutada neil, kes ihkavad lausmageda riisi asemel soolast.

    Portsud on idamaisele köögile omaselt suured. Üldiseks lemmikuks kujuneb kalaroog, ehkki ohtra sojakastmega üle valatud tillukesed maksa ja pooltoored lillkapsatükid õigustavad kooslust. Ehk tekkis maitse-eelistus seetõttu, et ülejäänud nõud ei tundunud kuumutatud ja toit jahtus kiiresti.

    Magustoiduks söön hapuka moosiga üle valatud praetud banaani ?okolaadijäätise pallidega (35 kr) ning Aarne Leisalu praetud banaani (35 kr), mis nii maitselt kui välimuselt meenutab magusaid rasvas küpsetatud kohupiimapalle, täites suurepäraselt kõhtu, muutumata seejuures läägeks.

    Aarne Leisalu on lõuna lõppedes sunnitud tunnistama, et vaatamata teeninduse vormilisele korrektsusele jäi talle teenindaja veidi nipsakatest vastustest mulje, et me polnudki sinna nii oodatud. Õnneks see ei takista teda tagasi tulemast. Loodetavasti on järgmisel külastusel ka tualett saanud värskema näo.

  • toiduvalik 9
  • joogivalik 2
  • teenindus 4
  • kiirus 8
  • puhtus 6
  • sisekujundus 9
  • Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. November 2011, 18:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing