Aasias paistab tunneli lõpus valgus

15. jaanuar 1998, 00:00

Kagu-Aasia finantsturgudel nähakse tunneli lõpus valgust. Põhi on ilmselt saavutatud ja kuigi pöördepunktist paremuse poole on veel vara rääkida, siis suure tõenäosusega asjad enam oluliselt halvemaks ei lähe. USA aserahandusminister Lawrence Summers, kes on juba nädalavahetusest saadik pidanud regioonis läbirääkimisi, on samuti peatsete positiivsete nihete suhtes optimistlik. Tokio börsi Nikkei indeks tõusis taas üle 15 000 punkti. Hoogsalt tõusid ka teised Kaug-Ida peamised börsid, tõmmates kaasa ka kohalikke valuutasid.

Analüütikud on optimistlikud ka Jaapani valitsuse majandusabi paketi suhtes, kuigi majanduse planeerimise agentuur püüdis üldsust maha jahutada, väites, et edaspidised sammud järgnevad alles pärast seda, kui esimesed annavad reaalseid tulemusi. Üleüldine optimism tõukas jeeni üles, jeen liikus eile kursivahemikus 130,4--130,5 USD/JPY. On ka pessimistlikumaid analüütikuid, kelle arvates jeeni toibumine on vaid ajutine ning kursivahemik 140--160 USD/JPY lähikuude reaalsus.

Teisipäeva hilisõhtul teatas Saksa majandusuuringute instituut, et riigipank võib Kagu-Aasia kriisi mõju tõttu riigi majandusele alandada repomäära. Analoogilise vihje andis ka riigipanga nõukogu liige H-J. Krupp. Tuleb siiski arvestada, et viimane on tuntud madalate intresside pooldajana. Eile Euroopa turgude tööajal need jutud siiski mingil määral vaibusid ning hommikuks peaaegu 1,83 DEMi tasemele tõusnud dollar hakkas taas langema. Kui Buba langetabki intressi, ei toimu see enne teist poolaastat. Eile õhtul oli dollari kurss 1,823 DEMi.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing