Keskaegsuse võlu Vanaturu kaelas

13. veebruar 1998, 00:00

Vanaturu kaelas kalapoe asemel tegutsev keskaegne restoran Olde Hansa on üle hulga aja suurepärane leid: üksnes kiidusõnu pälvivad nii interjöör ja teenindus kui ka suupoolis. Enamuses nõustub minuga ka Äripäeva lõunakülaline, Alte Leipzigeri esindaja Balti riikides ja Venemaal Jaan Marks.

Kahel korrusel asuv söögikoht on kui tükike tõsimeelset keskaegset Tallinna, millest vihjab tänapäevale vaid kaasaegselt riietunud külastajaskond ja üksikud olmedetailid, näiteks Marlboro tuhatoosid või koristajat ootav tualett. Särasilmsed, lahked ja igati kompetentsed teenindajad on riietunud tagasihoidlikku keskaegsesse rüüsse.

Aeg ajalt silkab üle küünlavalgustatud sakstekambri kivipõranda vanaaegseis rõivais plikatirts. Selline õhkkond ja stiilselt kujundatud menüü paneb unustama, et müüride taga on pakaseline argipäev. Jaan Marks loeks menüüst meeledi ka söögikoha ajaloost. Silmitsenud seinamaalinguid ja küünlalühtreid, stiilseid savinõusid ja puust peaga nuge-kahvleid jõuab Jaan Marks järeldusele, et väliskülalisega tuleks siia igal juhul.

Kaheses lauas keset saali istudes oleme esialgu nõutud -- jookide ja roogade nimetused on sedavõrd vanahõngulised, et asjatundmatusest ei tahaks huupi valida. Olukorra päästab teenindaja. Põnevatest aperitiividest valin sooja ürdiõlle (32 kr), mis osutub mee- ja maarohtudemaitseliseks külma kontidest peletavaks joogiks. Olgu öeldud, et toop tavalist vaadiõlu maksab 35 kr. Jaan Marksile tuuakse kaunis rohelises pokaalis Vishy vett (15 kr). Tal on kahju, et ükski omapärane jook pole alkoholivaba.

Eelroogadest nõustun ettekandja soovitatud ahjus küpsetatud ürdi-kadakajuustuga (35 kr), põhiroogadest proovin taimetoitlastele mõeldud odrapähkli muhedikku seentega (78 kr). Jaan Marks eelistab eelroaks kadakast riimsoolaliha mädarõikakoore ja vutimunadega (48 kr) ja põhiroaks maja kallimat metslinnupraadi granaatõunakastmes (160 kr). Hinnalt on kallimad (ca 200 kr) vaid põhitoidud, mis on mõeldud seltskonna kõhutäiteks.

Eelroad saabuvad kiiresti ega olegi nii tillukesed, nagu teenindaja jutu põhjal tundus. Jaan Marks on soolaliha maitsestatuse ja serveeringuga igati rahul. Efektsed on ka koorimata vutimunad, ehkki süüa on neid ebamugav, sest koori pole kuskile panna. Vaid kilu peaks kindlasti olema puhastatud. Minu juustuhõrgutis on tuline ja ürdimaitseline, kõrvale pakutav soe ja värske karask sobib juustukuubikuid sisaldava massiga hästi.

Kolmest vuti kintsust, tatra- ja tangupudrust, veerandikust granaatõunast, kartulitest ja veel teistestki pisikomponentidest koosnev Jaan Marksi põhiroog on hiiglaslik ja maitsev, täites kõhu ka ilma eelroata. Minu taimetoiduga on sama lugu: taldrikul on suurtes kogustes ?ampinjonikastmega üle kallatud putrusid, pohlamoosi ja rohelist. See meenutab pigem rammusat maamehetoitu kui dieetrooga.

  • toiduvalik: 9
  • joogivalik: 8
  • teenindus: 7
  • kiirus: 6
  • puhtus: 8
  • sisekujundus: 9
  • Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. November 2011, 18:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing