Pühapäev 4. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Bonn kummutab luurekahtlusi

20. veebruar 1998, 00:00

Saksa luureameti koordinaator Bernd Schmidbauer kuulutas, et teda «jahmatasid» USA FBI agentide ettekanded Saksa majandusluure kohta.

Majandusspionaa? on Ameerika Ühendriikide ja Saksamaa vahel viimasel ajal üksjagu pinget tekitanud, kulmineerudes ühe USA diplomaadi väljasaatmisega läinud aastal.

USA ajakirja Public Administration Review kirjutab, et Saksamaa on majandusluure alal õige aktiivne ja küllaltki edukas. Saksamaa föderaalsel luureametil on maailmas 6000 koosseisulist agenti, kelle peale aastas kulub umbes 700 miljonit marka ehk 5,6 miljardit Eesti krooni.

Schmiedbauer väidab hoopis, et viimasel ajal on järsult suurenenud välisagentide huvi Saksa firmade vastu. Ajalehes Frankfurter Allgemeine ütleb ta, et «tegemist ei ole üksnes Ida-Euroopa riikide luurajatega, kes püüavad Saksa firmadest oskusteavet hankida, et ilma teadusliku uurimistöö kuludeta saavutada majanduslikku edu».

Saksa ametiisikud väidavad, et Schmiedbaueri kommentaarid ei olnud sihitud USA vastu. Saksa luureameti koordinaatori sõnul on tööstusspionaa? suurenenud põhiliselt ülemaailmse konkurentsi teravnemise tõttu ning et Saksa firmad on käitunud «üsna naiivselt... Neil ei tuleks üksnes kurta välisagentide tehniliste võimaluste pärast, vaid tuleks ühiselt midagi ette võtta Saksa firmade kaitseks».

Schmiedbaueri kommentaaride eesmärk oli selgeks teha, et Saksa luureamet ei tegele majandusspionaa?iga. Samas väitsid Saksa valitsuse ametnikud, et nad ei tea, kui kaugele Saksa firmad on valitsuse teadmata majandusspionaa?i vallas võinud minna. FT

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. November 2011, 18:12
Otsi:

Ava täpsem otsing