Leimann ja Opmann kõige heldemad

23. veebruar 1998, 00:00

Preemia maksmine Eesti Vabariigi 80. aastapäeva puhul on riigiasutuste endi otsustada ja sõltub asutuse palgafondist. Rahandusminister Mart Opmann ja majandusminister Jaak Leimann määrasid endale preemia ühe kuupalga ulatuses, mis on 16 800 krooni. Ühtlasi premeerisid nad ka oma ametkonna töötajaid kuupalga suuruse preemiaga. Samas ei maksa keegi president Lennart Merile preemiat ja peaminister Mart Siimanni preemia on 920 krooni.

Rahandusministeeriumis makstakse töötajatele preemiaks summa, mis vastab nende kuupalgale, st astmepalk koos lisatasudega. Lühemat aega ministeeriumis töötanud inimesed ja need töötajad, kes pole oma ülesannetega hakkama saanud, preemiat ei saa või saavad väiksema summa, lisas ministeeriumi avalike suhete juht Aili Ohlau.

Ei majandus- ega rahandusministeeriumist ei õnnestunud reedel teada saada, kui suur on kummagi ministeeriumi preemiafond.

Siseministeeriumis makstakse töötajatele vabariigi aastapäevaks samuti astmepalga suurune preemia, kuid ainult neile, kes on täitnud viimase kahe kuu tööplaani. Preemia jagamise otsustavad osakonnajuhatajad, neile määrab preemia ministeeriumi kantsler. Siseminister Olari Taal preemiat ei saa.

Teistes ministeeriumites ja riigiasutustes on rahaga kitsam. Preemiat ei maksa oma töötajatele kultuuriministeerium, haridusministeerium, teede- ja sideministeerium, välisministeerium, põllumajandusministeerium, kaitseministeerium ja sotsiaalministeerium, politseiamet ja erastamisagentuur.

Keskkonnaministeerium peab töötajaid sõltumata nende ametist meeles viiesaja krooniga. Selleks eraldati ministeeriumi eelarvest kokku 51 500 krooni.

Justiitsministeeriumis saavad kõik töötajad võrdselt tuhat krooni preemiat, poole koormusega töötajad viissada krooni. Preemia kogusumma osas tunnistas ministeeriumi avalike suhete töötaja ennast ebapädevaks.

Tallinna linnakohus premeerib kohtu esimehe Helve Särgava sõnul töötajaid võrdselt tuhande krooniga. Linnakohtu preemiafond on 138 000 krooni.

Maksuametis makstakse preemiat kõigile töötajatele mitte üle viiendiku ulatuses nende põhipalgast, teatas maksuameti peadirektor Kalev Järvelill.

Tolliameti finantshalduse osakonna juhataja Riina Vaikla ei nõustunud täpseid numbreid ütlema, kuid ta tunnistas, et tolliametnikud saavad rahalist toetust. «Preemiast jäävad ilma vaid need, kellel lasub mingisugune karistus või on lihtsalt mõne halva teoga hakkama saanud,» lisas Vaikla.

Tallinna tolliinspektuuri juhataja Toomas Udu ütles, et nende ametkonna töötajad saavad preemiat kuni poole astmepalga ulatuses. «Võin öelda, et mina ise saan 2360 krooni,» lausus Udu.

Vabariigi aastapäeva puhul presidendi kantselei töötajad ja president Lennart Meri preemiat ei saa, kinnitas presidendi kantselei avalike suhete nõunik Epp Alatalu. Presidendi premeerimise üle otsustab riigikogu, kes pole seda teinud. Ka riigikogu liikmed ei saa vabariigi juubeli puhul preemiat.

Peaminister Mart Siimanni preemia suurus on 920 krooni, sest ta on olnud ametis alla ühe aasta. Valitsuse pressiesindaja Daniel Vaarik ütles, et riigikantselei peadirektori käskkirja kohaselt saavad kõik vähemalt aasta aega riigikantseleis töötanud inimesed preemiat tuhat krooni, alla aasta töötanud vähem. Riigikantselei 110 töötajale makstakse kokku 95 715 krooni preemiat.

Riigikogu kantselei töötajad saavad preemiat kuni ühe kuupalga ulatuses. Kokku makstakse välja 859 000 krooni, teatas riigikogu pressitalituse pressisekretär Kristiina Lindsalu.

Riigisekretäril on õigus määrata ühekordseid preemiaid maavanematele, kuid sellel aastal riigisekretär Uno Veering seda ei teinud. Kui maavanemad vabariigi aastapäeva puhul preemiat saavad, siis ainult maavalitsuse otsusel ja võrdsetel alustel teiste töötajatega.

Harju maavalitsuse kantselei juhataja asetäitja Elmo Peek ütles, et tema töötab maavalitsuses juba 1990. aastast ja pole veel kordagi tähtpäevade puhul raha saanud. Käesoleval aastal ei maksta Harju maavalitsuses samuti preemiaid.

Peegi sõnul ei jää maavalitsusel siiski vabariigi sünnipäev tähistamata. Sellel aastal tuletatakse staa?ikaid töötajaid lillede ja aukirjaga meelde Viimsis, kus toimuvale üritusele saab lunastada sissepääsu saja krooni eest. Selle raha arvel antakse väike suupiste ja naps, teadis Peek. «Meie eelarvet aastapäeva üritus mingil juhul ei koorma,» kinnitas ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. November 2011, 18:12
Otsi:

Ava täpsem otsing