Ettevõtjad ennustavad majanduskasvu

03. märts 1998, 00:00

Ettevõtjate optimism tuleviku suhtes on üllatav, ütles kaubandus-tööstuskoja peadirektor Toomas Tamsar. 605 firma seas korraldatud küsitlusel selgus, et firmajuhid hindasid sügisese börsikriisi mõju väiksemaks, kui oleks võinud arvata, ütles Tamsar.

«Nagu selgus, on ettevõtjate tulevikuootused väga suured ja börsikriis pole neid muutnud,» lisas Tamsar.

Oma ettevõtete suhtes ennustab 80 protsenti ettevõtjaid käibe kasvu ja 63 protsenti kasumi kasvu. Vaid 6 protsenti vastanutest prognoosib kasumi vähenemist ja 2 protsenti vastanutest käibe vähenemist.

Ettevõtjad näevad arengut eelkõige efektiivsuse suurendamise kaudu.

Töötajate arvu kavatseb sel aastal suurendada kolmandik ettevõtjatest, töötajate arv ettevõttes jääb samaks 57 protsendi ja väheneb ligi kümnendiku vastastanute arvates.

Linnulihatootja ASi Tallegg juhatuse esimees Ants Käsper ütles, et ettevõtjate optimism on põhjendatud, sest vahepealsete aastate jooksul vähenenud tootmise maht tuleb tagasi võita. «Meie ettevõtetel on potentsiaal olemas ja kui leitakse eksporditurud, on optimismiks põhjust,» kinnitas Käsper.

Price Waterhouse'i konsultandi Hardo Pajula sõnul võib ettevõtjatel põhjust olla tuleviku suhtes optimistlik vaid siis, kui intressimäärad langevad. «Kuna praegu on intressimäärad üleval, näen mina pigem mustemat stsenaariumi.»

Pigem negatiivset kui positiivset aastat prognoosis tänavu seitse protsenti ettevõtjatest, väga negatiivset aastat ei ennustanud ükski ettevõtja.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing