Võit!

06. märts 1998, 00:00

Eile kell 10.27 andis rahandusminister Mart Op- mann korralduse võtta trükikotta minevast Riigi Teatajast välja määrus ametiautode erisoodustusena maksustamise kohta. Rahandusministri kinnitusel ei kehtestata seda maksu enne järgmist aastat.

Määruse nii kiire ellurakendamine ei olnud õige, sellistest õigusaktidest tuleks teatada vähemalt viis-kuus kuud ette, tunnistas Mart Opmann eile pärast kohtumist peaministri ja ettevõtjate esindajatega.

Opmann lubas samas ametiautode maksustamise korda lihtsamaks muuta, sest määruse senine kuju oleks võimaldanud maksupettusi. Määruse järgi sai erasõite kajastada kolmel viisil -- sõidupäevikut pidades, täpset kuluarvestust järgides või iga kuu 2000 krooni pealt tulu- ja sotsiaalmaksu tasudes.

Riigikantselei süüdistas määrusega ülesköetud kirgedes Riigi Teataja toimetust, sest see ei trükkinud määrust ära õigeaegselt, enne 1. märtsi.

Riigi Teataja peatoimetaja Boris Valdek oli eile hommikul üsna rahutu ja kiskus suitsu. Ta ei teadnud veel veidi pärast kella kümmet, kas määrus tuleb trükkida või mitte.

«Ma siit aknast nägin, et Opmann ja Leimann sõitsid praegu ära,» näitas Valdek akna poole. Tema kabineti aken avaneb Toompea lossi hoovi, hästi on näha, kes tulevad ja lähevad. «Nüüd ootan riigikantseleist telefonikõnet, kas määrus peatatakse või mitte,» ohkas Valdek.

Eile hommikul arutas Mart Opmann määruse mõjusid koos majandusminister Jaak Leimanni, kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimehe Toomas Lumani ja ASi Baltika peadirektori Meelis Milderiga peaminister Mart Siimanni juures. Pärast kohtumist ütles Opmann, et ametiautode maksustamisel arvestatakse kaubandus-tööstuskoja ettepanekuid.

Järgmisel nädalal kohtuvad ettevõtjad rahandusministeeriumi ametnikega, et arutada kõiki selle määrusega kaasnevaid ohte ettevõtjatele, teatas kaubandus-tööstuskoja tegevdirektor Toomas Tamsar.

«Määruses tehakse muutus lähtuvalt põhimõttest, et ühtemoodi tuleb maksustada ametiauto kasutamist erasõitudeks ja eraautode kasutamist ametisõitudeks,» ütles Mart Opmann.

Opmanni sõnul oli rahandusministeeriumil kavas tõsta aprillist hüvituse määra eraautode kasutamisel ametisõitudeks 500 kroonilt 1000 kroonile. Nüüd on ka see otsus peatatud. Ilmselt tõstetakse seda hüvitust kuu-paari pärast, sõnas Opmann.

Opmann tunnistas, et ametiautode maksustamisest ei plaanitud saada riigikassasse juurde palju raha. «Arvan, et sealt oleks tulnud kümneid miljoneid, mitte sadu miljoneid kroone,» lausus ta. Määrusel oleks tema sõnul olnud reguleeriv iseloom, sest seni pole ükski firma maksnud erisoodustuste maksu autode pealt, ehkki tulumaksuseadus seda nõuab.

Uue maksu kogumisest pole huvitatud ka maksuamet. Maksuameti peadirektor Kalev Järvelill on esitanud rahandusministeeriumile märgukirja, et määruse ellurakendamine pole reaalne ja maksuamet ei suuda tagada määruse täitmist. Ministeeriumi autod üle linna laiali

Rahandusministeeriumi autosid hoitakse öösiti mitte asutusele kõige lähemas parklas, vaid üle linna parklates ja garaa?ides, mis on valitud autode kasutaja kodu järgi, tunnistas eile kantsler Agu Lellep.

Lellepi sõnul on rahandusministeeriumis välistatud erasõidud ametiautodega, kuid ta jättis vastamata küsimusele, kas kodulähedasse parklasse sõitmine on erasõit või mitte.

Rahandusministeeriumil on 14 ametiautot. Minister Mart Opmanni ja Agu Lellepi ametiautod on personaalsed ning nad ei tee vahet era- ja töösõitudel.

Opmann kinnitas, et tema auto seisab tavaliselt öösiti riigikantselei autobaasi parklas, nädalavahetustel aga koduõuel Sakus.

Eestis on 45 kõrget riigiametnikku, kellele on kinnistatud personaalsed autod ja suur limiit auto kasutamiseks. «See on pigem riigi ja maksumaksja vahelise usalduse küsimus, mina sellest eraldi probleemi ei teeks,» sõnas Agu Lellep.

Valitsus kehtestas piirid ministrite, maavanemate ja kantslerite autodele juulis. Maksupoliitika osakond jäi ilma juhita

Ametiautode erasõitudeks kasutamise maksustamise määruse välja töötanud rahandusministeeriumi maksupoliitika osakond on sellest nädalast ilma juhatajata, sest senine osakonnajuhataja Andres Hunt läheb tööle erafirmasse.

Hunti ei õnnestunud eile telefonitsi kätte saada, sest ta on puhkusel. Kantsler Agu Lellep ütles, et tema veel ei tea, kuhu Hunt tööle läheb.

Lellepi sõnul on Hundile tehtud mitu pakkumist, neist üks ASilt Hansatee. «Loodan tema otsuse esmaspäeval teada saada,» lisas Lellep.

Hansateesse on viimaste aastate jooksul tööle läinud üle kümne rahandusministeeriumi töötaja. 1996. aasta lõpus asus ettevõtte etteotsa endine ministeeriumi kantsler Enn Pant, kellega koos läks Hansateesse pea terve rahapoliitika osakond.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. November 2011, 18:14
Otsi:

Ava täpsem otsing