Pangad pääsemas miljonite maksmisest

11. märts 1998, 00:00

Ettepaneku kinnitamine riigikogus tähendaks, et pangad ei pea maksma eelmiste aastate kasumist miljoneid kroone tulumaksu. Seega kui praegu ületab panga reserv 2% piirmäära, ei pea pank selle pealt tulumaksu maksma.

Riigikogu menetluses on ka Reformierakonna ettepanek asendada tulumaksuseaduses pankade laenukahjude reservi 2protsendiline määr 5protsendilisega, mis oleks taastanud eelmise aasta lõpuni kehtinud olukorra. Maarahva erakonna vastuseisu tõttu ei leidnud ettepanek rahanduskomisjonis toetust. Kompromissettepaneku esitas rahanduskomisjonile Maarahva erakonna esindaja Jaanus Männik.

«Põllumehed oleksid samuti nõus 5protsendilise tulumaksuvabastusega. Me ei saa pangandust Eesti üldisest majanduskontekstist välja rebida,» põhjendas vastuseisu pankade laenukahjude reservfondi suurendamisele Maarahva erakonna fraktsiooni esimees Tiit Tammsaar.

Eelmise aasta lõpus lubas peaminister Mart Siimann pangaliidu juhtidele, et valitsus toetab pankade reservfondi tõusu uuesti 5 protsendile laenuportfellist. Valitsuse pressibüroo direktor Juhan Kivirähk ütles, et valitsus avaldas pankurite soovile oma istungil toetust ja edastas seisukoha rahanduskomisjonile. Koonderakonna fraktsiooni esimees Mati Meos kinnitas üleeile, et Koonderakond pole taganenud 5protsendilise määra toetamisest.

Koonderakonda kuuluv rahanduskomisjoni esimees Olev Raju seevastu kaitses rahanduskomisjoni otsust. «Me ei saa teha pankadele sadade miljonite kroonide suurust kingitust, kui samal ajal keeldume ametiühingute taotlustest kümnete miljonite kroonide suhtes,» selgitas Raju.

Ühispanga president Ain Hanschmidt ütles, et Aasia rahanduskriis puudutas Eestit suhteliselt põgusalt just tänu varutud reservile. «Kui majandus läheb ülesmäge, siis saavad pangad koort riisuda, kuid languse korral sõltub majanduse vastupanuvõime pankade tugevusest.»

Eesti pangaliidu juhatus püsib seisukohal, et riigikogu peab taastama maksuvabale reservfondile 5protsendilise määra.

Riigikogu katkestas eile rahanduskomisjoni ettepanekul tulumaksuseaduse muutmise seaduse teise lugemise. Kuni järgmise nädala esmaspäevani saavad riigikogu liikmed esitada eelnõu kohta parandusettepanekuid ning teist lugemist jätkatakse tõenäoliselt ülejärgmisel nädalal.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing