Hansapank viskas Ühispangale kinda

30. märts 1998, 00:00

Kevade tulekuga on muutunud olukord Eesti pangandusturul huvitavaks. Jää lükkas liikuma Tallinna Pank, kes sai möödunud nädalal tervenisti kolmelt pangalt ühinemispakkumuse. Praegu tunduvad kõige suuremad võimalused olevat Ühispangal.

Toimetuse arvates on käivitunud protsess, mille käigus jaotub pangandusturg ümber. Suure ja kiire tulu teenimise aeg on möödunud sügisel toimunud rahaturukriisiga läbi saanud ja pankade tulevikuväljavaated ja strateegiad muutunud.

Kindel on see, et Tallinna Pank kaob. Teist lahendust ei saa olla, sest kui pank pakkumused tagasi lükkaks ja teataks, et jätkab ikkagi iseseisvalt Balti turu vallutamist, langeks aktsia hind katastroofiliselt.

Küsimus on momendil ainult selles, kellega leivad ühte kappi panna. Kuna valiku teevad aktsionärid, siis saab määravaks hind. Sellepärast ei pruugi praegused pakkumused olla lõplikud.

Vaatamata sellele, kuidas Tallinna Panga aktsionärid otsustavad, ei ole Hansapangal kaotada suurt midagi. Samas on võita aga palju. Kuna pakkumuse Tallinna Pangale tegi Hansapank väga kiiresti, siis tundub, et hansapankurite peamine eesmärk ei olegi mitte Tallinna Pank üle võtta, vaid muuta ühe oma peamise konkurendi -- Ühispanga -- laienemisplaanid loodetust keerulisemaks. Viimasel ajal konkurentide noomimise ja konservatiivsuse rõhutamisega silma paistnud Hansapank lõi Ühispanka tema enda relvaga -- agressiivsusega. On selge, et Ühispank ei saa alla anda ja peab Hansapanga visatud kinda vastu võtma. Vastasel juhul jääks Ühispank kaotajaks ja seda ei luba ühispankurite uhkus, mis tihti võib kaaluda üles ratsionaalsuse.

Tõenäoliselt peavad nad nüüd oma pakkumust muutma ja Tallinna Panga hind tõuseb veelgi. Kui Hansapank jääbki Tallinna Pangast ilma, siis on tal pool võitu ikkagi käes, sest konkurent peab kavandatust rohkem raha välja käima.

Toimetus julgeb ennustada, et Tallinna Pank läheb Ühispangale, kuid sellega muutused pangandusturul alles algavad. Pärast Tallinna Panga turult kadumist hakkavad endale aktiivsemalt kosilast otsima Investeerimispank ja Forekspank. Ära ei tohiks unustada ka Maapanka, sest viimasel ei ole lihtsalt teist alternatiivi kui mõne suurema pangaga ühineda.

Meie prognooside kohaselt liidab Ühispank endaga Investeerimispanga ja Forekspanga poole hakkavad tõsisemalt kiikama nii Hansapank kui ka Hoiupank. Viimane näeb praegu tõsist vaeva, et koguda enda kätte trumpe ühinemisläbirääkimistel Hansapangaga. Ka see liitumistehing tõuseb ikka aeg-ajalt päevakorrale.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing