USAs pankade ühinemise laine

15. aprill 1998, 00:00

BankAmerica ja NationsBanki ühendamise tehing viiakse läbi 60 mld dollarit väärt oleva aktsiavahetuse teel. Kokkulepe tehti teatavaks vaid mõni tund pärast seda, kui 30 mld dollari suurusest liitumiskokkuleppest teatasid First Chicago NBD ja Banc One, mis moodustavad Ameerika läänekalda suurima panga, ja vaid nädal pärast ajaloolist 70 mld dollari suurust liitumistehingut Citicorpi ja Travelers Groupi vahel.

BankAmerica ja NationsBank loovad uue valdusfirma nimega BankAmerica. Vana BankAmerica aktsionärid vahetavad iga oma aktsia 1,1316 uue BankAmerica aktsia vastu. NationsBanki aktsiad vahetatakse uue firma aktsiate vastu kursiga 1:1. Uue firma aktsiakapital on 45 mld ja turukapitalisatsioon 133 mld dollarit. Et BankAmerica tegutseb Californias ja NationsBank idarannikul, siis tekib USAs esimene kogu riiki kattev pank.

Kahe Chicago panga, Banc One'i ja First Chicago liitumise tulemusena tekib USA suuruselt viies pank. Loodava panga turukapitalisatsioon on 72 mld dollarit ja see on riigis suuruselt teine krediitkaartide väljaandja.

USA pankade ühinemise algatas 1995. a pangaseaduse liberaliseerimine. Praegu tegutseb riigis 10 000 kommertspanka, mullu lõpetas tegevuse 400. ETA-BNS-FT-ÄP

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing