Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Katedraal särab soliidsuse etalonina
Hinnaskaala
eelroad 55--85 kr
põhiroad 84--225 kr
magustoidud 30--56 kr
alkoholivabad joogid alates 10 kr
alkohoolsed joogid alates 20 kr
Lossiplatsil asuvasse tagasihoidliku sissekäiguga restorani Katedraal sisenedes tunnistab lõunakülaline, ASi Leibur peadirektor Ants Promann, et on söögikohtade suhtes väga nõudlik, kvaliteet on alati esikohal.
Esimesed minutid tekitavad küsimuse, kas ikka tõesti on tegemist üksnes kiidusõnu pälviva söögikohaga, sest meid uksel vastu võtnud tütarlaps pole Promanni meelest piisavalt avatud uutele külalistele, võttes meie üleriided ja juhatades meid lauda justkui harjumuspärases rutiinis. Tõsi, vaid üks laud ongi vaba, ülejäänud on hõivanud hästirõivastatud soliidsed seltskonnad.
Vene ja prantsuse köögi hõrgutisi sisaldava menüü toob meile sügavsinist slaavipärast hõlsti kandev väljapeetult sõbralik noormees. Tema soovitusel teeme ka oma valiku. Vaatamata teadmisele, et mereannid jõuavad restorani vaid külmutatult, soovib neid armastav lõunakülaline esmalt merekarbipüreesuppi Puree Moules (60 kr). Põhitoiduks valib ta kelneri soovitusel lõhefilee pähkli-õllekastmes Waterzooi a la gantoise (123 kr) küüslaugukartuli lisandiga (10 kr).
Mina soovin venepärast peedisuppi Bortschi (38 kr). Loomalihast põhiroogadest aitab valiku teha taas kelner: otsustan ?ampinjoni-madeirakastmes tournedose (145 kr) kasuks juustukartuli lisandiga.
Nüüd jääb aega ka ümbritsevaga tutvuda. Mida kauem me Katedraalis viibime, seda enam tajume väljapeetud harmooniat ja maitsekust. Ants Promann imetleb oskust ühendada kaasaegsed ehitusvõtted ja -materjalid (seinad, laed, lambid) keskaegsete elementidega tillukeste sõdalase kiivrit meenutavate lühtrite, sametiste toolikatete ning roostevabast terasest lauaaksessuaaride, samuti klaasnõude näol.
Külaline peab väga oluliseks, et söögi- ja aknalaudu ehivad eluslilled. Kogu lõuna vältel ei väsi külaline kordamast, et tegemist on suurepäraselt ansamblisse komponeeritud söögikohaga, mille igas pisidetailis valitseb stiilipuhas ühtsus. See, et pilkupüüdvaid kujunduselemente on vähe, mõjub sümpaatselt.
Minu bor?i ootuspärasele välimusele ja sisule kontrastiks näib Promanni püreesupp luksusliku meistriteosena: sinepivärvi kreemile on tähekujuliselt asetatud merekarbid. Külaline imestab, et merekarbi söömiseks on spetsiaalne kahvel. See on meie restoranides tema kogemuse põhjal haruldane!
Praed on luksuslikud. Taas üllatab läbimõeldud serveering. Ants Promann kiidab, et piisava kastmekogusega lõhe on meil samuti harv nähtus. Tegemist on kõva kõhutäiega, kuid roa suurus on delikaatselt kunstilise serveeringuga peidetud. Taas üllatume: näpitsate vahel oleva sidrunilõigu hoidmise alust näeb külaline Eestis esmakordselt.
Meeldivalt suitsuse mekiga veiseliha juurde maitsevad värsked ?ampinjonid suurepäraselt, ehkki esmamulje ehmatab, sest lauale toodud taldrikutäis on kurjakuulutavalt mustjaspruun. Juustukartuleid tellides peate aga arvestama, et kaustitäis sisaldab ka mugulsibularibasid.