Offshore-pank agiteerib makse vältima

22. aprill 1998, 00:00

Ühe teenusena pakutava «kattekonto» tutvustuses on kirjas, et offshore-panga konto võimaldab kliendil peita oma raha alkohoolikust abikaasa, kärarikaste sugulaste ja valitsuse valvsa silma eest. Samuti pakub pank võimalust oma kliendile saada Maestro/Cirruse deebetkaart või Eurocard/Mastercardi krediitkaart. Eile hommikul oli koduleheküljel kirjas, et pank, mille kaudu kaart väljastatakse, on Eesti Forekspank. Pärast Äripäeva reporteri telefonikõnet firmasse muudeti see kiiresti ära, asendades «ühe Baltimaade pangaga».

Forekspanga juhatuse esimees Ivar Lukk ütles, et UBB kunagi pöördus sellise sooviga Forekspanga poole, kuid sellega asi piirduski. Mingeid läbirääkimisi Luki kinnitusel ei ole peetud. «Sellist projekti ei ole ega tule,» sõnas ta. Luki sõnul käib Eurocardi väljastamine rahvusvahelise organisatsiooni Europay kaudu. «Europayl on aga väga karmid nõuded pankade osas, kes nende kaarte väljastavad, mingi suvaline asutus seda teha ei saa,» rääkis Lukk.

Ettevõttes vastas telefonikõnele eesti keelt kõnelev mees, kes teatas, et firma juht Eduard Preobra?enski on Moskvas ning tema ei oska eriti midagi öelda. Üks firma töötaja Aleksei ?u?menko ütles, et läbirääkimised Forekspangaga kaartide väljaandmise osas on pooleli. «Inimene, kellega me läbirääkimisi pidasime, on puhkusel ning teise inimesega pole me saavutanud nii head kontakti,» rääkis ?u?menko. Tema sõnul pole UBB ühtegi Forekspanga kaarti välja andnud, samuti pole UBB-l Eestist ühtegi klienti.

UBB peakontor asub Naurus, ütles ?u?menko. «Eestis on firma UBB Konsultatsioonide OÜ, mis esindab firma huve,» sõnas ta. Firma esinduse aadressi ?u?menko ei avaldanud. Tallinna äriregistri andmetel asub UBB Konsultatsioonide OÜ Väike-Karja tänaval, kuid selles majas on remont.

Offshore-ettevõtete registreerimisega tegeleva firma Divec juhatuse esimees Erik Vallaste ütles, et ebaeetiline on agiteerida inimesi maksudest kõrvale hoidma. Ta nentis ka, et oma raha offshore-panka kandes ei saa maksudest kõrvalehoidmine avalikuks.

Vallaste sõnul on Eestist Divec'i kaudu registreeritud kuni viis offshore-panka, kuid täpset numbrit ta öelda ei soovinud. «UBB Divec'i kaudu registreeritud pole,» lisas ta.

UBB Interneti-leheküljel on kirjas, et kuna UBB on Nauru Vabariigis registreeritud ja kuulub sealse pangandusseaduse järgi klassi B, siis tohivad nad teenindada vaid inimesi, kes on panga omanikud, seetõttu saab iga konto avanud inimene kaasa ka ühe panga osaku. Pangal on korrespondentkontod 20 riigis, samuti väidab lehekülg, et tänu rohketele korrespondentkontodele võimaldab pank oma klientidele parimat valuutavahetuskurssi. Samas aga rikub pank Nauru seadusi ja panganduslitsentsi, kus on kirjas, et pank ei tohi end reklaamida ei Nauru elanikele ega väljaspool Naurut.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. November 2011, 18:23
Otsi:

Ava täpsem otsing