Kanadalaste miljardiprojekt Tabivere saab suure sae- ja plaaditööstuse

24. aprill 1998, 00:00

5--7aastase tasuvusajaga investeeringu rahastavad EBRD, Kanada valitsus ja Sorose fond. Miljardikroonisest investeeringust veerand nõuab saetööstus ja kolmveerand niinimetatud uudsel tehnoloogial põhinev plaaditehas, ütles CIWI Metsa juhatuse esimees Gary Medwid.

Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupank (EBRD) ning Kanada valitsus investeerivad projektist kumbki 35% ehk 350 miljonit krooni, ülejäänud kolmsada miljonit investeerib aga finantsmagnaat George Sorosele kuuluv fond.

Tööle hakkab saeveskis 78 ja plaaditehases 65 inimest. Plaaditehas kasutab toorainena erinevalt teistest puitlaastu või puitkiu asemel puidutolmu, millest plaat kokku pressitakse.

Äriplaani järgi tuleb saetööstuse müügikäibeks 300 miljonit krooni aastas, plaaditehase käikuandmisel kasvab müügikäive miljardi kroonini aastas, teatas Medwid. Kasum sõltub turust, numbrid äriplaanis on konfidentsiaalsed, lisas ta. Saetööstuse esimene järk hakkab prognooside kohaselt tööle tuleva aasta algul, plaaditööstus ülejärgmisel aastal.

Tabivere valda huvitas puidutööstus ning maavalitsuse ja majandusministeeriumi kaudu tekkis kontakt, meenutas nelja aasta eest alanud ettevalmistusi vallavanem Kalev Raudsepp. Vallas on 2700 inimest ja kui see projekt käivitub, muutub palju, märkis ta. Suureneb valla tulu eelarves, aga veelgi tähtsam, et metsatööstuse investeering sisaldab ka korraliku infrastruktuuri väljaehitamist, märkis Raudsepp. Valla eelarve on tänavu alla 10 miljoni krooni.

Medwidi sõnul on saab uue metsatööstuskompleksiga seotult tööd ligi tuhat inimest, alates tehase töötajatest kuni puiduvarujateni. Tehase juurde on plaanis rajada ka hotell ja söögikoht ning raudteeharu Tallinna--Tartu raudtee lõiguni.

Äriplaani järgi arvestab firma, et viiendik vajalikust palgist tuuakse Venemaalt. Ülejäänu plaanib firma osta Eestist, sealjuures poole riigi- ja poole erametsast.

«Mulle on helistanud väiksemate kaatrite mehed paarikümne kilomeetri raadiuses, nemad on ärevad,» sõnas Kalev Raudsepp. Mingi torm puiduturul nüüd tõuseb, nõustus ka metsaameti koordinaator Aigar Kallas.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing