Kolmapäev 7. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Kommunistid õõnestasid dollarit

27. aprill 1998, 00:00

Möödunud nädala viimane päev algas dollari kursi langemisega Jaapani jeeni suhtes alla 130 USD/JPY, sest Jaapani rahandusminister Hikaru Matsanuka teavitas üldsust oodatust suurema majanduse stimuleerimise paketi suhtes. Valitsus võttis vastu kõigi aegade suurima (16,65 triljoni jeeni ehk 128 mld dollarit) reformipaketi, mis sisaldab maksude alandamist, valitsuse kulude kärpeid ning soodsaid laene. Abipaketi eesmärgiks ei ole mitte ainult majanduse elavdamine, vaid ka rahvusvahelise üldsuse rahustamine. Saareriigi majanduspartnerid (eriti USA) ootavad juba pikka aega sisetarbimise ergutamist.

Esimeste teadete peale majanduspaketi sisu kohta kerkis aktsiate hind Tokio börsil keskmiselt poolteise protsendi võrra. Jeeni kurss tõusis tasemeni 129,60 USD/JPY. Reede pärastlõunal aga tekkis turgudel kerge kahtlus meetmete sisu suhtes, kui mõjuvõimas aserahandusminister Eisuke Sakakibara (Mr Jeen) ei öelnud paketi kohta midagi uut. Reaktsioonina langes jeen taas.

Dollari-marga kurss jälgis hoolega sündmusi Venemaa riigiduumas, sest Saksamaa on poliitilise ebakindluse suhtes tundlik. Enne hääletust oli dollari kurss korraks isegi ülalpool 1,80 marga taset. Mida edasi liikus päev ja sai selgemaks, et Sergei Kirijenko kinnitatakse peaministriks, seda rohkem hakkas langema ka dollari kurss. Reede õhtul, vahetult enne Euroopa turgude sulgemist oli dollari kurss 1,7911 DEMi (14,3288 krooni).

Peaministri kinnitamise järel nõrgenes ka traditsiooniline turvavaluuta ?veitsi frank.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing