Makse koguti rohkem kui planeeritud

20. mai 1998, 00:00

Suurim ülelaekumus oli õlle ja tubakaaktsiisi tasumisel. Rahandusminister Mart Opmann väitis eile, et õlle ja tubakaaktsiisi ülelaekumise põhjustas eestlaste joogiharjumuste muutus, mitte aktsiisimaksude asjakohatu suurendamine. «Eestlased on hakanud eelistama lahjat alkoholi,» selgitas Opmann.

Riik kogus mullu üle poole miljardi krooni tulumaksu, mis on 54% võrra kavandatust rohkem. Õlleaktsiisi koguti ligi 160 mln krooni ehk 32% kavandatust rohkem. Samas laekus kavandatust veerandi võrra vähem mootorsõidukiaktsiisi ja loteriide korraldamise tulu.

Kogu riigieelarve täitmine ületati enam kui miljardi krooniga -- 12,7 mld kr asemel kogunes eelarvetulu 14 mld. Tulu varalt laekus riigieelarvesse 2,5 korda kavandatust rohkem, ehk 0,5 mld kr. Enamlaekumuse põhjustas Merelaevanduse erastamine ja jaotamata kasumi dividendidena eelarvesse võtmine ligi 300 mln kr eest.

Maksuvõlga kogunes 1997 ligi miljard krooni, millest lõviosa moodustasid käibemaksuvõlg ja võlad üksikisiku ja ettevõtte tulumaksu osas.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing