Exiti sisu ja vorm ei viita ühtsusele

22. mai 1998, 00:00

Hinnaskaala

  • eelroad 37--330 kr
  • põhiroad 39--168 kr
  • magustoidud 39--57 kr
  • alkoholivabad joogid alates 15 kr
  • alkohoolsed joogid alates 20 kr
  • ASi Eesti Näitused finantsdirektor Helle Kallas hindab võimalust süüa ehtkaukaasia roogi, mida pakub Sauna tänaval vastavatud Exit. Tõsi, juba restorani sisenedes tunneme veidrat lõhestatust: esmamulje modernsest interjöörist ning pastelsete ja kirgaste värvide segust ei aita teemasse sisse elada.

    Restoran on kahetasapinnaline. Köögiga samal korrusel asuvad lauad lubavad intiimsemat, kuigi mitte eraldatud õhkkonda, kuid meie valime kahese laua otse akna alla. Kõik on justkui peo peal: nii söögikohas toimuv kui ka räämas Sauna tänava elu. Helle Kallas mainib, et vähemalt sellises heakorrastaadiumis tänava puhul võiksid aknaid katta kardinad.

    Jõudnud vaevalt lauda istuda, toob entusiastlikku vanaisa meenutav kelner meile kenasti serveeritult kaks külma pitsi viina ja soolalihalõigud. Pitsi põhjas on jõhvikas. Algus on paljutõotav. Püsiklientuuri on raske määratleda, on nii firmajuhte, turiste kui möödakäijaid-uudistajaid. Ühes on Helle Kallas kindel -- ärikohtumiseks asetsevad lauad liiga lähestikku.

    Menüüd sirvides jääme veidi hätta. Vaatamata sellele, et lõunakülalisele toob nii mõnigi toidunimetus meelde helgeid mälestusi, tahame nõu saada. Kelneri selgitusest ilmneb, et enamik roogi on väga vürtsised. Eriti kehtib see suppide kohta.

    Kelner soovitab eelroaks üheksast külmast roast maja kallimat -- pliine punase kalamarjaga (330 kr) --, kuid meid huvitab hoopis soojade eelroogade valik: kas dolma (93 kr) ehk liha viinamarjalehtedes või hat?apuri (49 kr) ehk suluguni juustuga täidetud gruusia pirukas. Valime viimase.

    Praadidega on raskem. Pakutakse nii kala, liha kui ka sütel küpsetatud roogi. Helle Kalda valik langeb taimetoitudest täidetud bakla?aanile seenekastmes (84 kr). Minu lõhekebabi (168 kr) kiidab kelner heaks otsuseks. Menüüs on eraldi leht müstiliste nimedega armeenia, aserbaid?aani ja gruusia roogi, mida valmistatakse ettetellimisel ja bankettideks. Toitu saab ka kaasa osta.

    Rüüpame sametist punast majaveini (pokaal 33 kr) ja naudime lehttaignalise hat?apuri mahedat juustumaitset. Ports ei ole pealetükkivalt suur, serveering on suurepärane. Lõunakülaline kinnitab, et on tunda ehtsa kaukaasia koka kätt. Kui nüüd ka teenindajad oleksid temperamentsed kaukaasia rahvuste esindajad, annaks see restoranile palju juurde.

    Ka meie praed vääriksid pildile jäädvustamist, olles tõeliselt värvikirevad meistriteosed. Minu hõrk lõhevarras, mille kõrval särab punane kapsas ja kuldkollane keedetud majakartul, on üle valatud mahedamat sorti kastmega, milles leidub pähklipuru ja granaatõuna. Helle Kalda hindab oma bakla?aani huvitavaks, seenekastme heaks.

    Lõpetame lõuna magustoiduga. Vähemalt pähklikorv vaniljekastmega (49 kr) ja Amaretto kook (57 kr) väärivad proovimist.

    Hinna ja kvaliteedi suhe oleks paigas siis, kui neid keelt alla viivaid roogi pakutaks soliidsemas interjööris.

    Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. November 2011, 18:33
    Otsi:

    Ava täpsem otsing