Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Temaatiline Leonardo õigustab end
Hinnaskaala
eelroad 60--200 kr
põhiroad 98--210 kr
magustoidud 55--68 kr
alkoholivabad joogid alates 12 kr
Hotellis Palace asuv restoran Leonardo jätkab erimenüüde traditsiooni -- kuni 31. maini pakutakse seal portugali köögi hõrgutisi.
Külastasime ?veitsi aukonsuli Matti Klaariga Leonardot lõunatunnil, mil restoranis leidus vaid mõni üksik vaba koht. Enamik külastajaid mahtus kategooriatesse tippettevõtja või välisturist. Matti Klaar tõdes, et koht sobib lõunaseks tööalaseks kohtumiseks suurepäraselt.
Interjöörimuutused on traditsiooniliselt tagasihoidlikud: lipukesed baarileti kohal, samuti letile asetatud veinivalik ja sigarikarp jätavad meeldiva mulje. Kuna portugalikeelsed toidunimed ei ütle meile midagi, aitavad meid hädast eesti- ja ingliskeelsed piisavad selgitused.
Eelroogadest on kalleim portugali suupistetest, mis sisaldab kastaneid, oliive, soolaturska, Chorizio vorsti ja Jamon Jabulgot (suur 200 kr, väike 140 kr). Meie tähelepanu köidavad kuumad eelroad. Matti Klaar valib madeirakastmes suitsuliha-juustuga üle küpsetatud spargli (140 kr), mina aga krevettidega kastanisupi (70 kr).
Põhiroogadest mahtus menüüsse kolm kalarooga ja kolm liharooga. Kõigist kallim on praetud koha ja homaar riisikroketitega (210 kr). Lõunakülaline valib paneeritud kana, millele on lisaks praetud kitsejuust ja tomati-paprikakaste (120 kr). Mind huvitab nuudliroog lambaprae ja seeneomletiga (170 kr).
Ehkki joome Vishy vett, hindab veinidest lugu pidav Matti Klaar joogilehe arvestatavaks. Valik on väike, kuid kvaliteetne, hinna ja kvaliteedi suhe on paigas.
Eelroog ei lase end kaua oodata. Vahetult enne pakub kelner meile leiba. Suppide serveeringus on tunda tõelist meistrikätt, ei ole Matti Klaar kiitusega kitsi. Maitse ületab aga lausa ootusi. Vaimustavaks pidas külaline ka järelmaitsebuketti. Kui Klaari supp on kreemjas, siis kastanid ja krevetid hulbivad mahedas piimjas puljongis.
Põhiroad tunduvad jäävat suppidele alla. Vähemalt lõunakülalisele tundub nii. Paneeritud kana kujuneb tema jaoks paraku üksnes kõhutäiteks: liiga vähe põnevaid maitseid ja vürtsi. Läbikukkumiseks võib pidada kana juurde pakutavat kartulivormi, mis tundub kohatult rasvane.
Nuudliroaga läks paremini. Julgen soovitada küll. Seegi toit on mahedamaitseline, kuid vastupidiselt Matti Klaari rasvasele kartulivormile on toit kergesti omastatav. Seeneomlett reedab mõnusat ?ampinjonimekki, kapriisne lambaliha on rahuldava maitsega.