Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Lääne standard toiduainetööstuses
Kaheksas toiduainetööstuse ettevõttes juurutatakse aasta lõpuks rahvusvaheliselt aktsepteeritud toiduainetööstuse standard HACCP.
«HACCP kui kvaliteedisüsteemi juurutamise eesmärk on, et turule pääseks tarbija tervisele ohutu toode,» selgitas põllumajandusministeeriumi veterinaaria ja toiduosakonna loomse päritoluga toidu büroo juhataja Tiina Saron.
Läänemaailmas ilma HACCP standardita ei tohigi toota, ütles Saron. «Kui ELi komisjonid käivad meie ettevõtteid inspekteerimas, küsivad nad alati, kas ettevõttes on HACCP rakendatud,» põhjendas Saron.
Tema sõnul on Eestis üheksa eksperti, keda välisspetsialistid on Phare raha eest koolitanud. «Et eksperdid saaksid teooriast paremini aru, juurutatakse HACCP süsteemi alates eelmisest suvest valitud pilootettevõtetes,» selgitas Saron.
Kas toode on ohutu, hakkab ettevõtetes igapäevase töö käigus kontrollima veterinaaria ja toiduinspektsiooni inspektor, ütles Saron.
Lihatööstuses HACCP juurutamiseks valitud ASis Nõo Lihatööstus on piloottooteks valitud suitsuribi. ASis Rakvere Lihakombinaat on pilootprojektiks valitud sigade tapaliin. ÄP