Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lühiuudised

    Rahandusminister Mart Opmanni sõnul tähendab rubla odavnemine Eestile eelkõige nende investeeringute vähenemist, mille sihtturg on Venemaa.
    Kui investorid, kes kasutasid Eestit Venemaale investeerimisel transiitmaana, turult lahkuvad, vähenevad ka Eesti investeeringud, märkis Opmann.
    Krooni vastu spekuleerimise oht on aga Opmanni hinnangul väike. «Ma ei usu seda,» ütles ta, lisades, et kõik senised turukõikumised on seda seisukohta kinnitanud. BNS
    Peaministri majandusnõunik Aare Järvan hindab Venemaa esmaspäevast otsust rubla kõikumisvahemiku laiendamise suhtes investeerimistingimusi stimuleerivaks.
    Investoritele on olukord kindlam kui näiteks nädal aega tagasi, ütles Järvan eile. Ta märkis, et kuid kestnud ebakindlus ja spekuleerimine asendus kindlusega.
    Ka Eesti eksportööridele toob otsus Järvani sõnul pikaajalises perspektiivis kasu, just tänu turgudele saabunud selgusele. Olukorra stabiliseerumiseks läheb tema ütlusel mõni kuu aega. BNS
    Ühispank on Maapanga hoiustajate nõuete kompenseerimise käigus saanud endale enamiku Maapanga endistest klientidest.
    Ligi 80 protsenti hüvitustest on Maapanga klientidele välja makstud, ütles eile Andres Aarma Ühispangast. «Valdav enamus Maapanga hoiustajatest avavad arve Ühispangas ja jäävad klientideks,» lisas ta.
    Maapanka jäi kinni kokku 504 miljoni eest hoiuseid. Riik on väljamakstud hüvitiste ulatuses omandanud nõuded Maapanga vastu. BNS
    Mitmed Eesti väiksemad liisingufirmad jätkavad vaatamata rahaturu raskele olukorrale tegevust.
    Amserv Kapitali juhataja Vallo Tonsiver ütles, et liisingutegevus jätkub, kuid mitte nii aktiivselt kui parematel aegadel.
    Tonsiveri sõnul on lõppfaasis uute rahaliste vahendite saamine. Amserv Kapital väljastab liisingut 17--18 protsendiga.
    Veho Liisingu esindaja Kaupo Kabra ütles, et liisimine jätkub, liisitakse Hondasid ning Citroene. Kabra sõnul on teisel poolaastal liisingutegevus mingil määral vähenenud.
    Osaliselt Hansa Capitalile kuuluv Ascar Liising praegu lepinguid ei sõlmi. Ajutiselt on liisimise peatanud arvuteid liisiv PCT Liising. BNS
    Laevafirma Nordic Jet Line Finland tellis Norra laevaehitajalt Kvaerner veel ühe katamaraani Helsingi-Tallinna liinile.
    Aluse hind on 170 miljonit Norra krooni ehk 318 miljonit Eesti krooni.
    Uus laev tuleb Helsingi ja Tallinna vahelisele liinile järgmise aasta mais ehk vahetult enne tax-free kaubanduse kaotamist Euroopa Liidus.
    Katamaraani pikkus on 60 meetrit ning alus võtab peale 430 reisijat, 55 autot ja kaks bussi. STARTEL-BNS
    EVEA Pank valis seoses ERA Panga poolt 35 protsendi panga aktsiate omandamisega panga nõukogusse ERA Panga esindajana Tarmo Rubeni. Gennadi Gramberg EVEA Pangast teatas, et lähtudes äriseadustikust kutsus panga nõukogu tagasi nõukogu liikme Leon Glikmani ja aktsepteeris ERA Panga juhatuse otsust määrata Ruben uueks nõukogu liikmeks. BNS
    Juulis kasvasid sularaha väljamaksed eraisikute pangakontodelt.
    Juulis tegid pangad väljamakseid eraisikute kontodelt 2,3193 miljardit krooni, mis on 1,5 protsenti rohkem kui juunis.
    Võrreldes möödunud aasta lõpuga suurenesid väljamaksed 14,7 protsenti. Eraisikutele tehtud väljamaksed on alates jaanuarist pidevalt suurenenud.
    Sularahaautomaatidest võtsid kliendid juulis välja 1,2357 miljardit krooni, mis on 1,5 protsenti enam kui juunis. BNS
    Swedbank võib jätkata Hansapanga aktsiate kokkuostmist, suurendades nii osalust pangas veel mõne protsendi võrra, ütles panga asepresident Lars-Olof Ödlund.
    Hansapanga nõukogu liige Ödlund kinnitas, et Swedbank ostis Hansapanga aktsiaid väikeses koguses ka esmaspäeval.
    «Võib-olla ostame natuke veel, kuid üldiselt oleme üsna rahul juba omandatud osaluse suurusjärguga,» rääkis Ödlund ja lisas, et paar protsenti Hansapangast võib Swedbank siiski veel juurde osta. BNS
    Soome Partek Nordkalkile kuuluv Rakke lubajatehas ekspordib tehase direktori Ants Hõbemägi sõnul poole oma toodangust, millest enamik läheb Venemaale.
    Lubajatehasel on Peterburi regioonis oma tütarettevõte Kamennõi Lev ja pikaajalised lepingupartnerid Sertolovo ehitusmaterjalide tehas ning Svetogorski tselluloosi- ja paberikombinaat, ütles Hõbemägi Virumaa Teatajale.
    Tehas müüb Venemaale praegu lubjakivijahu, mida ostjad kasutavad klaasi, jõusööda ja väetiste valmistamiseks ning tükklupja paberi- ja ehitusmaterjalitööstusele. BNS
    Inglise investoril on kavas Sillamäele on rajada uus mööbliettevõte, kus saab tööd kuni 300 linna elanik-ku, teatas Sillamäe linnapea Jaak Tamm.
    Tamm ütles, et linnavalitsus on sõlminud kavatsuste protokolli ühe Inglise firmaga, kes on valmis investeerima uude ettevõttesse 75 miljonit krooni.
    «Selle firma esindajad on juba Sillamäel käinud ja leidnud tootmise alustami-seks sobivad ruumid ja krundi,» ütles Tamm. Ta ei soo-vinud kõnealust firmat avalikustada. BNS
    Tabivere vallavolikogu andis detailplaneeringuloa valda väidetavalt ühe miljardi krooni suurust investeeringut kavandavale Kanada metsafirmale International Wood Industry.
    Varem ajakirjanduses küsitavaks nimetatud taustaga välisinvestorite kava järgi võiks kaasaegne saeveski soodsa arengu korral tööd alustada juba järgmisel suvel. 2000. aastal peaks valmima puitkiutehas, ütles firma konsultant Uku Tuul.
    Tabiverre loodab firma rajada tehase, mis peaks käikulasmise järel töötlema 400 000 tihumeetrit puitu aastas. BNS
    Autokaubanduskontserni Amserv Grupp seitsme kuu kasum oli 3,51 ja käive 283 miljonit krooni, ütles ettevõtte juhatuse esimees Raivo Kütt.
    Seitsme kuu head majandustulemused ei luba siiski Amservi aastaprognoose muuta, sest aasta lõpp Küti sõnul nii edukaks ei kujune.
    Firma täitis seitsme kuuga aasta kasumiprognoosist 50,1 ja käibeprognoosist 63,6 protsenti. BNS
    Pankrotihaldurid müüvad 18 miljoni kroonise alghinnaga Maapanga suurvõlgniku, juunis pankrotistunud Paide K-Keskuse kinnistu.
    Maapanga endise juhatuse esimehe Arvo Sarapuu asutatud Paide K-Keskus on Maapangale võlgu 18,2 miljonit krooni.
    Paide kesklinnas asuva K-Keskuse kinnistu pindala on 2809 ruutmeetrit ja sellel asub kolmekorruseline hoone, mis on koormatud rendilepingutega.
    K-Keskuse pankrotihaldurid ootavad kirjalikke pakkumusi 20. septembrini, misjärel toimkond otsustab vara müügi. BNS
    Eesti Panga andmetel kasvas kommertspankade avatud netovälisvaluutapositsioon juuni lõpu 1,218 miljardilt kroonilt juuli lõpuks 1,606 miljardile kroonile.
    Avatud välisvaluutapositsiooni negatiivsus võib rahaturuosaliste spekulatiivse rünnaku korral tuua kaasa intressimäärade kiire tõusu. Valuutapositsiooni positiivsus tähendab aga, et kroonil ja intressitasemetel on olemas tugevusvaru.
    Sel aastal on valuutapositsioon olnud kõige suuremas plussis aprilli lõpus -- 2,688 miljardit krooni. BNS
    Valitsus volitas eile ASide Narva Elektrivõrgud ja Läänemaa Elektrivõrgud aktsiakapitali laiendamist otsustama erastamisagentuuri (EEA), sest oli ettevõtete erastamise läbiviimise agentuurile juba varem delegeerinud.
    Seaduse järgi pidanuks riigi esindajana Narva ja Läänemaa Elektrivõrkude aktsiakapitali laiendamise poolt hääletama majandusminister Jaak Leimann.BNS
    Valitsus lubas teede- ja sideministeeriumil Heltermaa--Rohuküla laevatee süvendamise tarbeks järgmiseks aastaks riigieelarvesse planeeritud 19 miljoni krooni arvel lepingu sõlmida juba tänavu.
    Mandrilt Hiiumaale viiva Rohuküla ja Heltermaa vahelise laevatee ligi 35 miljonit krooni maksvad süvendustööd on majanduslikult otstarbekas lõpetada juba sel aastal, ütles rahandusminister Mart Opmann.
    Selle aasta eelarves on süvendustöödeks kavandatud 16 miljonit krooni.
    Hiiumaa maavalitsus tahab kaasaegse praamiühendude Hiiumaa ja mandri vahal avada novembris. BNS
  • Hetkel kuum
Andrus Kaarelson: erakonnad, ühinege tööandjate majandusleppega!
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Leedu külmkapitootja otsustas börsilt lahkuda
Leedu külmkapitootja Snaige aktsionärid otsustasid aktsia denoteerida, teatas Balti lisanimekirjas noteeritud ettevõte täna börsile.
Leedu külmkapitootja Snaige aktsionärid otsustasid aktsia denoteerida, teatas Balti lisanimekirjas noteeritud ettevõte täna börsile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht „Kuumal toolil“: kes loodavad kiiret taastumist, peavad pettuma
Ehitus- ja kinnisvarasektoris on seis kehv ja pankrottide kasv on paratamatu, kuid arvestades pingelist julgeolekuolukorda ja madalat kindlustunnet, pole kiiret taastumist oodata, rääkis Merko Ehituse endine juht Andres Trink.
Ehitus- ja kinnisvarasektoris on seis kehv ja pankrottide kasv on paratamatu, kuid arvestades pingelist julgeolekuolukorda ja madalat kindlustunnet, pole kiiret taastumist oodata, rääkis Merko Ehituse endine juht Andres Trink.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Leedust paistab Eesti laenuvõtjale rõõmusõnum
Euroopa Keskpank võib tänavu langetada intressimäärasid rohkem kui kolm korda, kirjutab Reuters.
Euroopa Keskpank võib tänavu langetada intressimäärasid rohkem kui kolm korda, kirjutab Reuters.
Isamaa saadab abilinnapeaks vastuolulise eksministri
Tallinna uues võimuliidus saab erakond Isamaa kaks abilinnapea kohta. Ühe neist täidab endine minister.
Tallinna uues võimuliidus saab erakond Isamaa kaks abilinnapea kohta. Ühe neist täidab endine minister.