Mehhiko joogid ilmestavad stiilipidu

21. august 1998, 00:00

Mehhiko vürtsikad söögid ja joogid on maailmas väga populaarsed. Ka Eestis tuntakse ja teatakse, kuidas juua mehhiklaste kaktuseviina tequila't.

Kuidas aga tequila'ga lihtsaid värskendavaid kokteile valmistada, mida sobib nii pidulikul õhtul kui ka stiilsel aiapeol pakkuda, teavad vähesed. Samas on tutvustatavaid jooke lihtne valmistada.

Paljudes mehhiko kokteilides kasutatakse laimit, ent kuna vili on väga kallis, võib selle edukalt asendada sidruniga.

Margarita on kõige tuntum mehhiko kokteil, mida võib valmistada nii alkoholiga (aperitiiviks) kui ka alkoholivabalt (magustoiduks). Traditsiooni kohaselt juuakse kokteili kiiresti, et see ei jõuaks soojeneda. Kokteili serveeritakse Martini klaasis, alkoholivaba frozen-kokteili punase veini pokaalist. Kokteili lahutamatut koostisosa jääd eraldi kokteiliklaasi ei panda.

Valmistamine:
Esmalt niisutage kokteiliklaasi äär laimi või sidruni mahlaga ning kastke see lauasoola sisse. Sellest tekib äärekaunistus, mille maitse sobib kokteili endaga suurepäraselt.
Ühe koguse jaoks tuleb ?eikeris samaaegselt segada:
-120 ml heledat tequila't;
- 30 ml Cointreau likööri;
- 30 ml värskelt pressitud laimi/sidruni mahla;
- 4 kuubikut jääd.

Alkoholivaba Margaritat valmistatakse enim külmutatud maasikate, kuid ka külmutatud kiivide või banaaniga. Teised komponendid on jää ja sidrunimahl. Kes soovib magusamat, lisab apelsinisiirupit või suhkrut. Komponendid pannakse mikserisse võrdses vahekorras. Magusa Margarita klaas kaunistatakse suhkruäärega.

Sangriat võib edukalt pakkuda lõõgastavatel aiapidudel ja sünnipäevadel, kus rangetest reeglitest kinnipidamine pole eesmärk. Sangria sarnaneb boolile. Jook pärineb Hispaaniast, kus see on mehhiko variandiga võrreldes märksa suurema alkoholisisaldusega ja kangem.

Valmistamine:
Täitke pool suurest kannust või mõnest teisest ülalt kumerduvast klaasanumast jääkuubikutega. Sellele lisage ca 4 klaasi punast kuiva veini, puuvilja- või apelsinimahla ja suhkrut. Suhkru võib asendada siirupiga, sest suhkur sulab väga vaevaliselt. 15 ml suhkrut vastab 1,5 teelusikatäiele suhkrule. Vedelikku tuleb põhjalikult segada. Seejärel lisage puuviljakuubikuid oma maitse järgi. Ei soovita panna banaani.

Mehhikos juuakse traditsiooniliselt palju kakaod. Maitse põnevamaks muutmiseks sobib jooki maitsestada kaneeli ja vaniljega. Kui kakaole valmistamise lõpujärgus lisada näpuotsaga maisitärklist ja siis korralikult segada, õnnestub mõnusalt sametine jook.

1 koguse mehhiko kakao valmistamiseks vajate:
- 250 ml vett, piima või mõlema segu;
- 40 gr mõru kakaod.
Kakaod tuleb potis keeta ühtlaselt segades 4--5 min, seejärel jook mikseris üle vahustada ja kohe serveerida.

Piima baasil valmistatavad lihtsad ja mahedad kokteilid sobivad lastele ideaalselt. Neid on mugav mikseriga valmistada. Jook tuleb hea, kui seda mikseris segada 2 minutit. Komponente võib valida julgelt oma maitse-eelistuste ja äranägemise järgi ning ka kogused võib ise määrata sõltuvalt sellest, kas soovite tihedamat või vedelamat jooki. Piima võib asendada jäätisega. Piima kõrval tasub mikserisse valada ka veidi kohvikoort, et segu tuleks pehmem. Kindlasti tuleb maitsev kokteil piima, külmutatud maasikate ja 1 supilusikatäie suhkru segamisel. Väga tervislik on banaanikokteil.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing