Kas pooldate mootorsõiduki aktsiisi kehtestamist?

11. september 1998, 00:00

Küsimus pole selles, kas see on meile hea või halb, sellest pole pääsu. Ja seda kahel põhjusel.

Esiteks: kui me tahame oma maksusüsteemi Euroopaga ütlustada, siis seal on selline maks olemas. Varem või hiljem peame Euroopa Liidu nõudeid silmas pidades kehtestama kinnisvaramaksu ja aktsiisid.

Teine probleem: kogu maailm võitleb autostumise vastu. See on küll eestlase psühholoogiale vastu -- me oleme aastakümneid olnud ilma sõidukita, sest seda polnud lihtsalt võimalik soetada ja inimesed on nõus loobuma ei tea millest, et endale sõidukit saada. Auto on hea asi, kui see on minul, aga mitte teistel. Aga kui auto on kõigil, siis see ikka Tallinnas keskpäeval häirib küll. Lihtsalt tuleb sõidukite arvu kuidagi piirata, sellest me mööda ei pääse. Selline suund pole võetud ainult euroliidus, vaid ka arenguriikides. Aga piiranguteks on kaks võimalust, kas käsu- või turumajanduslikud. Ja maks on turumajanduslik

Ametlikus seletuskirjas on öeldud, et tahetakse reguleerida olukorda Eesti autoturul. Kõik riigipoolsed katsed turumajandust reguleerida on määratud läbikukkumisele. Majandus pole arenenud mitte tänu riigiametnike tegutsemisele, vaid vaatamata sellele. Põhjendus on naeruväärne, maailm ei tunne sellist asja nagu reguleeritud turumajandus.

Üks põhjendusi on vajadus kaitsta keskkonda. Seegi on naeruväärne, sest uued sõidukid saastavad kõige vähem. Ja kui räägitakse suure kubatuuriga autodest, siis need on varustatud lisaseadmetega, nii et nendega on pea võimatu garaa?is enesetappu sooritad -- heitgaasid on vähetoksilised ja keskkonnale tekitatud suurest kahjust siin rääkida ei saa. Kui arvatakse, et saastame keskkonda või loodusressursid vähenevad, siis tuleks maksustada kütust, mitte autot.

Aktsiis mõjutab sõidukite müüki negatiivses suunas ning võimaldab korraliku autoga sõita mitte tublil töömehel, vaid neil, kes oskavad seadustest kõrvale hiilida ja registreerida sõidukeid mujal, mitte Eestis.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
28. November 2011, 19:01
Otsi:

Ava täpsem otsing