Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lühiuudised

    Eesti Pank lükkab edasi panganduse usaldusnormatiivide koondnäitajate avaldamise, sest Hansapangal on pärast Hoiupangaga liitumist probleeme vormikohaste aruannete esitamisega.
    Kahjuks pole augusti kapitali adekvaatsuse ja tähtaegade järgse kumulatiivse positsiooni näitajaid kuu 13. pangapäeval ehk 17. septembril väljastada võimalik, teatas keskpank.
    Viivituse tingivad Hansa- ja Hoiupanga liitumise järgsed jätkuvad probleemid uute vormide kohaste aruannete esitamisel.
    Hansapank on kinnitanud, et vormikohased aruanded augusti kapitali adekvaatsuse ja likviidsusnäitajate kohta laekuvad neljapäeval, juuli likviidsusaruanded aga reedeks.
    Eesti Pank avaldab augusti usaldatavusnormatiivide koondnäitajad ning juulikuu täpsustatud likviidsusnäitajad esimesel võimalusel, teatas keskpanga infoosakond.
    1. juulil jõustus rida muudatusi Eesti pankade usaldatavusnormatiivide arvestamisel.
    Muuhulgas asendus Eesti Panga regulaarselt väljastatavas pangandusstatistikas senine kommertspankade kaalutud keskmise likviidsuse tabel andmetega krediidiasutuste varade ja kohustuste järelejäänud tähtaegade kumulatiivse positsiooni kohta.
    Graafiku järgi avalikustab Eesti Pank koondandmed panganduse usaldatavusnäitajate kohta iga kuu 13. pangapäeval. BNS
    ASi Rakvere Lihakombinaat aktsia kaotas eile börsil oma väärtusest viiendiku, kukkudes 4,7 kroonini. Maaklerid leiavad, et ettevõtte väikeaktsionärid loobuvad aktsiatest.
    «Aktsionärid ei näe enam kusagilt tulemas positiivset informatsiooni ja likvideerivad oma positsioone,» kommenteeris Hansapanga maakler Lauri Lind. «Pärast ettevõtte minekut soomlaste kätte ja kaubeldava osa vähenemist on neil ilmselt usk aktsiasse kadunud.»
    Lind lisas, et aktsiate müügisurve võis põhjustada ka Rakvere lihakombinaadi avaldus Ukraina ekspordi katkemise kohta.
    Ühispanga maakler Priit Järviste ütles, et vähemlikviidsete aktsiate langus jätkub börsil ka lähiajal. «Keegi ei võta praegu pikaajalisi positsioone ja Rakvere aktsia vastu pole viimastel nädalatel mingit ostuhuvi,» sõnas Järviste.
    Rakvere lihakombinaadi aktsiatega tehti eile 5 tehingut väärtuses 103 000 kr. Aktsia hind langes päevaga 6 kroonilt 4,7 kroonile. ÄP
    Venemaa vabastas imporditavad toidukaubad augusti keskel kehtestatud täiendavast tollimaksust, teatas Interfaxile Vene tolliallikas.
    Endise peaministri Sergei Kirijenko valitsus kehtestas täiendava kolmeprotsendilise tollimaksu 15. augustil, et suurendada eelarvetulusid. Esialgu vabastas Venemaa täiendavast tollimaksust vaid toidukauabad, teistele kaupadele jäi kehtima augustis tõstetud tollitariif. BNS
    Tallinna volikogus tuleb neljapäeval esimesele lugemisele 45 miljoni krooni suurune lisaeelarve, mis läheb peamiselt sotsiaalvaldkonna kulude katteks.
    Lisaeelarvest moodustab umbes 20 miljonit põhieelarve, millest suur osa läheb pedagoogiliste töötajate palgatõusuks.
    Kuna üldhariduskoolide õpetajad saavad palka riigieelarvest, maksab linn neile pedagoogidele, kes töötavad lasteaedades, huvikeskustes ja treeneritena. Lisaeelarve eelnõu kohaselt tõuseksid nende palgad septembrist 13 protsendi võrra. Lisaeelarves on selleks ette nähtud 6,9 miljonit krooni, millele lisandub 1,5 miljonit haridusametile.
    Ülejäänu on kapitalieelarve, mille vahendid lähevad eri investeeringute katteks. Kapitalieelarvest läheb märkimisväärne osa Tallinna Gustav Adolfi gümnaasiumi (GAG) remondi lõpetamiseks -- 8,2 miljonit krooni.
    Lisavahendeid saavad eelnõu järgi ka mitmed teised Tallinna koolid.
    Tallinna tänavuse eelarve maht on kapitalieelarve ja suunatud jäägiga kokku 1,93 miljardit krooni, koos fondide eelarvetega on linnaeelarve maht 2,3 miljardit krooni. BNS
    Valitsus pole jõudnud selgusele, mil viisil erastada seni riigile kuuluvad kaks kolmandikku Moe piiritusetehase aktsiatest.
    Majandusminister Jaak Leimann ütles, et oluline pole niivõrd erastamise viis, milles valitsus pole seni kokkuleppele jõudnud, vaid partneri leidmine, kes kindlustaks kasumliku tootmise ja ekspordi jätkamise.
    Seni on Leimanni sõnul vaieldav, kas müüa Moe riigile kuuluvad aktsiad avalikul enampakkumisel EVP-de eest või eelläbirääkimistega pakkumisel. Kuna Moe piiritusetehas on selle aasta erastamisprogrammis, peab ettevõtte erastama veel sel aastal. BNS
    Põlevkivikeemiatehas AS Kiviter otsib välispartnerite toel eri tootmisüksustele strateegilisi partnereid, et suurendada Kiviteri toodangu rentaablust ja konkurentsivõimet.
    Reedel Kiviteri külastanud Itaalia ärimees Ernesto Preatoni lubas Kiviterile koostöövõimalusi tema osalusega Egiptuse firmaga, mis toodab melamiini, ütles Kiviteri tootmis- ja arendusdirektor Jaan Uustalu. Melamiin on Kiviteri toodeteva melamiinvaigu tooraine.
    Peale melamiinvaigu tootmisele potentsiaalse investori leidmise tahab Kiviter Preatoni abil leida strateegilised partnerid ka teistele tootmisüksustele, ütles Kiviteri juhataja Priit Piilmann.
    Kiviteri erastas eelmise aasta lõpul 120 miljoni krooni eest AS Eriõli.
    Nüüdseks on Eriõli kõrval 13 protsendi Kiviteri aktsiate omanik Ühispank, mis andis erastamisel 350 miljoni kroonisele kolme aasta investeeringusummale garantii. BNS
    Balti riigid tahavad sõlmida kolmepoolse strateegiliste kaupade ja tehnoloogia impordi-, ekspordi- ja transiidikontrolli kokkuleppe, ütles Läti arenguagentuuri ametnik Girts Krumins.
    Kruminsi sõnul kirjutavad pooled kokkuleppele alla 2. oktoobril Vilniuses.
    Kokkuleppe järgi loobuvad kolm riiki vastastikusest strateegiliste kaupade kontrollimisest, kusjuures Läti ja Leedu litsentsid kehtivad ka Eestis ja vastupidi.
    Strateegilised kaubad on toksilised ja keemilised ained, relvad, laskemoon, tehnoloogiad, materjalid ja seadmed, mida saab kasutada nii tsiviil- kui sõjaliseks otstarbeks.
    Strateegiliste kaupade nimekirjas on umbes 200 kaubaartiklit.
    Kokkuleppe ei hõlma relvastust. BNS
    Majandusministeerium valmistab novembriks ette Eesti Energia ja Eesti Põlevkivi erastamiskavade muudatused, lähtudes NRG Energy äriplaani analüüsinud komisjoni ettepanekust liita energiasektori firmad ühte kontserni.
    Kui valitsus NRG Energy äriplaani analüüsinud komisjoni ettepanekud ületuleval nädalal heaks kiidab, asub ministeerium kohe erastamiskavasid muutma, ütles majandusminister Jaak Leimann. BNS
    Baltimaade juhtiv arvutitootja Microlink avab koostöös Läti arvutifirma Fortechiga 24. septembril Riias uue arvutitehase.
    Microlinki juhatuse esimees Allan Martinson ütles, et Microlink investeeris uue tehase käivitamisse 5 miljonit krooni. Teise poole investeeris 10 miljonit krooni maksva tehase rajamisse Läti koostööpartner Fortech. Martinsoni sõnul sisaldab investeering endas nii kapitali, tehnoloogiat kui põhivahendeid.
    Uue tehase haldamiseks loodud Microlink Datori SIAst kuuluvad võrdsed osalused Microlingile ja Fortechile. Microlink ning Fortech kirjutasid ühisfirma asutamise kokkuleppele alla tänavu veebruaris.
    «Microlink Datori asutamine on osa Microlinki pikaajalisest programmist, saamaks kogu Baltikumis töötavaks ettevõtteks,» ütles Martinson.
    Uus tehas hakkab tootma Microlinki ja Fortechi kaubamärgiga arvuteid. Martinsoni sõnul on tehase esimeste kuude garanteeritud müük 500 arvutit kuus. BNS
    AS Viru Rand otsib Kõrkvere kalatööstusele ostjat, kes jätkaks pooltoodete tootmist ning kindlustaks tööga kombinaadi 41 töötajat.
    Viru Ranna infojuht Lilian Niitsoo ütles, et firma soovib Kõrkvere kalatööstust müüa, sest Viru Ranna ja Läätsa ühinemisel on ettevõtte osakaal Saaremaal oluliselt suurenenud.
    Niitsoo sõnul pole müügiplaanid seotud Vene finantskriisiga.«Viru Rand peab majanduslikult otstarbekamaks Kõrkvere tsehhi majandamist eraldiseisva tootmisüksusena,» rääkis Niitsoo. «Ka on Viru Rand Kõrkvere kalatööstuselt nõus edaspidi pooltooteid ostma.»
    Enne 3. septembril alanud kollektiivpuhkust tootis Kõrkvere kalatsehh põhiliselt vürtsikilu. BNS
    Äripäev valis eelmise aasta majandustulemuste põhjal edukaimaks arvutifirmaks andmesideteenuseid pakkuva Data Telecom ASi, kes on rahvusvahelise andmesidevõrgu EUnet ametlik esindaja Eestis.
    Edukaima arvutifirma valimise kriteeriumiteks olid 130 firma käive, kasum, rentaablus ja nende näitajate kasv võrreldes 1996. aasta tulemustega.
    Võitja 1997. aasta käive oli 12,8 miljonit krooni, kasum 1,33 miljonit krooni ja rentaablus 10,4 protsenti. BNS
  • Hetkel kuum
Andrus Kaarelson: erakonnad, ühinege tööandjate majandusleppega!
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Põhjamaade Notre Dame: Kopenhaageni börsihoone tulekahju šokeerib Taanit
Teisipäeval, renoveerimistööde käigus, süttis 1625. aastal ehitatud Kopenhaageni börsihoone. Kohalikud jälgivad pisarsilmi, kuidas ajalooline ehitis tules hävib.
Teisipäeval, renoveerimistööde käigus, süttis 1625. aastal ehitatud Kopenhaageni börsihoone. Kohalikud jälgivad pisarsilmi, kuidas ajalooline ehitis tules hävib.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Advokaadibüroo Lextal muudab nime
Alates 16. aprillist on advokaadibüroo Lextal uus nimi Widen, koondades ühise nime alla kolm bürood.
Alates 16. aprillist on advokaadibüroo Lextal uus nimi Widen, koondades ühise nime alla kolm bürood.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.