Pühapäev 11. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Infonälg toob piirile rämpstoitu

13. oktoober 1998, 00:00

Ei möödu päevagi, mil Eesti piirile ei saabuks mõnda toidukauba partiid, mis tuleb nõuetele mittevastavuse tõttu tagasi saata. Nädalas rändab Eesti piirilt tagasi sadu tonne toiduaineid.

Eesti veterinaarinspektsioon on kehtestanud väga ranged nõuded Eestisse toodavatele toiduainetele, samas napib aga kohti, kust on võimalik esitatavate nõuete ja keelatud toiduainete nimistu kohta infot saada.

Suurem osa piirilt tagasisaadetavatest toiduainete kogustest kuuluvad algajatest juhuimportööridele. Veterinaarkontrolli piiriinspektsiooni direktori Vladimir Razumovski kinnitusel tekib peamiselt probleeme nendega, kes esimest korda toidukaupu Eestisse toovad.

Juhuimportöör on kas ebateadlik või lihtsalt suli. Algaja maaletooja probleemid tekivad tihti juba sellest, et puudub üldse toiduainete maaletoomise luba või veterinaarsertifikaadid kogu kaubapartii kohta, mis koosneb näiteks lihast, mida juba viimased viis aastat ei ole Eestisse lubatud tuua. Ettevõtjal kas puudus info, mille kogenud importöör juba aastaid tagasi sai, kui oma esimest koormat Eestisse tõi, või lootis ta lihtsalt keelatud, kuid odava kaubaga Eestisse pääseda.

Veterinaarinspektsioon peab tutvustama infot vedajate ja ekspedeerijate seas ning looma alalise juurdepääsu keelatud toiduainete nimistule. Ettevõtjad, kes toovad toiduaineid maale juhuslikult või kavatsevad alles alustada selles ärivaldkonnas, vajavad informatsioonilist abi. Veterinaarinspektsioon ise neid üles ei leia. Imporditegevus vajab aga transporti, mistõttu pöörduvad ka kõik ebateadlikud toiduainete maaletoojad ekspedeerija või otse veofirma poole.

On kurjast, kui ka transpordifirma juures veolepingut sõlmides ei saa importöör teada toiduainete maaletoomise nõuetest. Vähemalt peab olema transpordikorraldajal võimalus juhatada klient vajaliku internetilehekülje juurde. Veterinaarinspektsioon lubab, et uuest aastast on neil vajaliku informatsiooniga internetilehekülg olemas.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing