Neljapäev 8. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Ilmamuutused mõjutavad kindlustusmakse suurust

03. november 1998, 00:00

Eesti asetseb õnnelikus paigas: kõik suuremad looduskatastroofid on toimunud lõuna pool. Kuid juhtivad edasikindlustajad hoiatavad meid lokaalsete tormide tugevnemise ning sellega kaasnevate purustuste eest.

Tugevamad tuuled on Eestis juba üsna tavalised. Seesamil on tulnud tänavu hüvitada peamiselt ehitatavatel objektidel ehitustööde käigus tekkinud tormikahjusid kogusummas üle 300 000 krooni.

Tormikindlustuse kindlustusmakse sõltub vara seisukorrast ja asukohast. Suurtest puudest ümbritsetud maja ning mereäärsete piirkondade makse on kallim, vahemik võib olla 0,005--0,05% vara kindlustussummast aastas.

Kuna kindlustustariif peab katma vastava kindlustusliigi väljamaksed, võib kindlustusmakse suurenenud väljamaksete tõttu tõusta 10--25%.

Kliima muutumisi jälgivad pidevalt maailma suurimad edasikindlustajad, kelle abil kuuluvad hüvitamisele kõik suuremad kahjud. Nad proovivad ette aimata maavärinate, tornaadode, regionaalsete tormide, suurte vihmade liikumisi jms. Jälgitakse El Ni?o fenomeni ehk kliima üldist soojenemist ja kaalutakse kaasnevaid riske, näiteks liustike sulamist ning maailmamere veetaseme tõusu.

Paljud looduskatastroofid ning nende prognoositav areng on kaardistatud, osaliselt nende kaartide alusel toimubki edasikindlustuse makse määramine ning neid kasutavad ka esmakindlustajad kindlustustariifide arvutamisel. Suurimad kahjud on tekitatud peamiselt maavärinate, troopiliste tsüklonite ning orkaanide poolt, kus hukkub kümneid tuhandeid inimesi ning majanduslik kahju on sadu miljoneid dollareid.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing