Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Casanova pakub kilde Itaaliast
Hele ruum, itaaliapärane menüü ja vaikselt mängiv muusika loob restoranis Casanova meeleolu, mida naudime ETK Maksimarketi juhataja Raul Kadaruga.
Lõunalauda juhatab meid saalist kostev vaikne ja rahustavat itaaliakeelne ooperimeloodia. Hiljem asendub see 80ndate itaalia menulugudega.
Restorani lauad suurt privaatsust ei jäta. Hoolimata sellest nendib Kadaru paiga sobivust ka ärikohtumisteks.
Valime koha teises, avasaaliga võrreldes väiksemas saalis. Istunud rohelistele toolidele, tuuakse meile ka roheliste kaantega menüü. Selle esiküljel ilutseb itaallasest peakoka foto. Menüü teine lehekülgki on itaaliapärane -- ainus eestlasele arusaadav sõna leheküljel on päevapraad, mille hinnad jäävad saja krooni ümber.
Lõunakülaline valib Cozze Italiana -- merekarbid tomatikastmes. Minule soovitab Kadaru kaheksajalast tehtud salatit.
Praeks võtab külaline Griliata Casanova, mis koosneb suurest täidetud krevetist, kalmaarist ja hailihast ning näeb tänu vormikale roosale krevetile taldriku keskel väga efektne välja. Toidu kõrvale palume tuua pokaali punast majaveini, Terre di Francia-Corta Rosso't.
Kelneri vastusest selgub, et salatid saame lauda veerandi ja praed poole tunni pärast.
Kelner naaseb siiski õige pea teatega, et kaheksajalaga on probleeme, seda lihtsalt pole. Selle asemel valin Antipaste Mare Casanova, mis koosneb keedetud merekarpidest ja krevettidest.
Praeks soovin vahelduseks mereloomadele, mille rohkus mu silmad juba kirjuks kipub võtma, kaht küpsetatud lihavarrast, mis kannab nime Spiedini Italiana. Taisele, pisut kuivale loomalihale on lisatud parasjagu vürtsi.
Ajal, kui me menüüga tegeleme, kallab kelner ühte meie ees seisvasse klaasi aperitiivi. Kadaru sõnul on see temal esimene kord Eestis, kus söögi alla aperitiivi pakutakse.
Poolteist tundi, mis me sööme, käib kelner ajuti ukseorvast teenistusvalmi näoga piidlemas, ega me midagi parasjagu ei vaja.
Hiljem avastame Kadaruga, et meie praadide väiksus on põhjustatud sellest, et lisandid, näiteks kartul, tulnuks eraldi tellida.
Õnneks ei pannud me lisandeid menüüs tähele, nendib Kadaru, siis olekski ehk rumala peaga neid tellinud. Itaaliapärasemad tunduvad road siiski ilma lisanditeta.
Casanova eesmärgiks on pakkuda klassikalist itaalia restorani. Seintel on Casanova pilt ja tema maskid. Osa pilte pärineb Casanova auks korraldatavalt karnevalilt.
Meie veinid on Itaaliast, Franciacorta piirkonnast. Need veinid on mõnikord isegi kvaliteetsemad kui Prantsusmaal toodetud. Et neid maailmas nii hästi ei tunta, maksavad nad vähem. Üheks meie eesmärgiks ongi pakkuda head hinna ja kvaliteedi suhet.
Restorani peakokk on itaallane Franco De Palmas, pärit Genuast. Lisaks sellele, et ta on hea kokk, on tal ka rahvusvaheline kogemus, ta on ennegi välismaal töötanud, näiteks Venemaal. Ka enamik toiduaineid tuuakse Itaaliast.
Meie menüü on suures osas itaaliakeelne. Selles on oma võlu. Mis peidab end konkreetse nime taga, seda saab seletada ju kelner.
Esialgu võib Eesti inimesele nii mõndagi siinses restoranis rabav tunduda, ent tõenäoliselt harjutakse õige pea. Näiteks võib eestlasele restoran liiga valge tunduda.
Aga Itaalia ongi valgusküllane maa.