Erakanal edestas esmakordselt riigiraadiot

Kaja Koovit 18. november 1998, 00:00

Eesti Raadio peadirektori asetäitja Mart Ummelas suhtub tulemusse rahulikult ja soovitab ära oodata kolme kuu tulemused, sest vaid ühe kuu põhjal ei pruugi tõepärast pilti saada. Kuigi Elmari populaarsus oli ette aimatav, tuli sedavõrd kiire ja ulatuslik tõus Ummelaselegi üllatusena.

Turuliidri omaniku ASi Trio LSL üks omanikke Rein Lang ei varja rahulolu. Seda enam, et Elmar on tema idee. Elmar on Soome riigile kuuluva Ylesradio eeskujul programm, mis on suunatud lihtsale inimesele, kes ei otsi pikki jutusaateid ja sügavaid probleeme, vaid head muusikat ja sekka veidi uudiseid.

«Me ei oleks seda iialgi teinud, kui Eesti Raadio oleks aru saanud, et see on tema rida,» lausub Lang.

Algselt pidi Raadio Elmar edastama 60.--80. aastate muusikat. «Nii see alguses oligi, aga me ei suutnud Tartu poisse ohjes hoida ja nemad põimisid sinna sisse ka Artur Rinne. Nii see läks,» kirjeldab Lang nüüd vaid Eesti muusikat edastava jaama kujunemist.

Ummelas möönab, et Elmar pakub konkurentsi Vikerraadiole, kuid ütleb, et Eesti Raadio ei saa endale samaväärset spetsialiseerumist lubada. Üleriikliku levialaga ja riigieelarvest finantseerituna tuleb püüda kõikide huvigruppide meele järele olla ja igaühele midagi pakkuda. Ummelas ei ole nõus ka riigiraadio nimetusega, sest viiendik eelarvest teenitakse ise. Võrdluseks, eraraadio tuludest tuleb 97--98% reklaamist.

Vikerraadio liidripositsiooni kaotamise ühe põhjusena nimetab Ummelas ka kesklainest loobumist. Endised kesklaine kuulajad kas loobusid raadiost üldse või ostsid uued aparaadid, millega tekkis senisest rohkem valikuvõimalusi.

Erinevalt televisioonist, kus vaataja valib reeglina meeldivaid saateid eri kanalitelt, kuulatakse raadioprogramme tervikuna.

«Pidevalt tuleb juurde uusi kitsa suunitlusega jaamu, erinevatele maitsetele pakutava programmiga ei ole võimalik liidripositsiooni säilitada,» on Ummelas veendunud. Ni?ijaamad tulevad ja lähevad, kuulajate maitse muutub. Seetõttu usub Ummelas Elmari turuosa mõningast vähenemist.

Soomes moodustavad muusikajaamade kuludest üle poole makstavad autoritasud. Eestis on see 5% tasemel. Kui Eesti areneb ja maksma tuleb hakata peale viisi ja sõnade autorite ka esitajatele, jääb muusikajaamu paratamatult vähemaks.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 08:56
Otsi:

Ava täpsem otsing