Läti otsustab täna sealihakvootide kehtestamise

Kristina Traks 22. detsember 1998, 00:00

Täna otsustab Balti riikide vabakaubanduslepingu ühiskomitee, kuidas kaitsta Läti turgu importliha eest. «Läbirääkimiste pooled tõdesid, et sealiha eksport Eestist Lätti pole viimastel kuudel suurenenud,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Ethel Halliste. «Samal ajal on Lätti rohkem hakatud vedama sealiha Euroopa Liidust.»

Kui komisjon ei suuda lahendust välja pakkuda, hakkavad küsimust arutama Balti riikide peaministrid oma jaanuari kohtumisel, kus osalevad ka majandus- ja põllumajandusministrid, teatas Läti põllumajandus-
ministeerium BNSile.

Eesti delegatsiooni juhtinud välisministeeriumi välismajanduspoliitika osakonna juhatajal Tiit Naberil polnud eile õhtul aega kohtumist lätlastega kommenteerida.

Eestist Lätti liha eksportiva Rakvere lihakombinaadi ostudirektor Indrek Lekko ütles, et kui lätlased kehtestavad kvoodid või tollid, teevad nad halba Rigas Miesnieksile, mitte Rakvere kombinaadile. «Täna pole Lätis võimalik osta nii kvaliteetset sealiha, kui nad siit saavad,» ütles ta. «Kvootide kehtestamine tähendab, et Miesnieks peab hakkama tootma kohalikust vähemkvaliteetsest lihast vähemkvaliteetset toodangut.»

Rigas Miesnieks on Rakvere lihakombinaadi tütarfirma. Meie huvides on, et Rakvere varustaks Miesnieksi, sest Riia kombinaadil pole oma tapamaja, ütles Rakvere lihakombinaadi suuromanik HK Ruokatalo tegevdirektor Simo Palokangas Kauppalehti Online'ile. «Läti protektsionism häiriks kombinaatide koostööd,» lisas ta.

Möödunud neljapäeval ütles Läti peaminister Vilis Kri?topans, et valitsus tahab Läti sealihaturgu kaitsta impordi eest. Kri?topansi sõnul kirjutab Läti põllumajandusminister sealihakvootide kehtestamisele alla tänasel kabinetiistungil. Enamik Lätti tulevast sealihast on pärit Eestist. Rakvere lihakombinaat saadab iga kuu Rigas Miesnieksile 100--200 tonni liha.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:02
Otsi:

Ava täpsem otsing