Dollar jääb eurole alla

Kaja Koovit 04. jaanuar 2001, 00:00

Euro kurss kerkis eile 0,9550 dollari ehk viimase viie kuu kõrgeimale tasemele. Eesti Panga eilse ametliku kursi järgi tuleb ühe dollari eest maksta 16,39 krooni.

Dollarit nõrgestab USA aktsiaturgude nõrkus ning kartus, et Ameerika Ühendriike ootab lähiajal ees järsk majanduslangus.

?Põhiline dollari nõrgenemise põhjus on üha suurenev risk, et Ühendriikide majanduses ei toimu mitte ?pehme?, vaid ?järsk? maandumine,? ütles uudisteagentuurile Reuters Merrill Lynchi valuutaturgude vanemstrateeg Neil MacKinnon.

Tehnoloogiabörs Nasdaq alustas uut aastat 7,23protsendilise langusega, saavutades viimase kahe aasta madalaima taseme. Eelmise aasta viimase kauplemispäeva lõpetas Nasdaq 3,4% langusega.

Rootsi majandusleht Dagens Industri kirjutas, et aktsionäre ehmatasid muu hulgas esimesed USA majandusstatistika andmed. Nii langes USA nn ostujuhtide indeks NAPM 43,7 punktile, mis on 1991. aasta aprillist peale madalaim tase. Indeks näitab, et USA majanduslangus on kiirem ja järsem, kui prognoositi.

Pärast eelmise aasta suurt langust ootavad strateegid ja analüütikud tänavu Ühendriikide aktsiaturult korralikku kasvu. Uudisteagentuuri CNN finantsportaalis prognoositi intressimäärade langust ja ettevõtete keskmist kasumikasvu veidi vähem kui kümnendiku. Nii intressimäärade alandamine kui ka kasumite suurenemine peaks analüütikute sõnul aktsiahindu positiivses suunas mõjutama.

Osa välisanalüütikuid ennustab, et euro saavutab dollariga pariteetsuse ehk 1:1 taseme lähikuude või isegi -nädalatega.

?Euro on olnud nõrk, sest Ühendriikide majandus on olnud eurotsooni omast kiirema kasvuga. Nüüd, mil USA majandus on jõudnud aeglasema kasvu perioodi, on eurotsoonil võimalus kiiremini kasvada ja eurol tugevneda,? edastas eilne Financial Times investeerimispanga Credit Suisse First Bostoni analüütiku Neville Hilli sõnu.

Üha enam analüüsikeskusi, nende hulgas HSBC, UBS Warburg, Lehman Brothers ja Economist Intelligence Unit, prognoosivad, et Euroopa majanduskasv ületab tänavu Ühendriikide oma.

?Tehnilise analüüsi järgi on dollari tugev tõusutrend murtud, kuid inimeste veendumustes trendi muutumine võtab veel aega,? ütles Hansapanga finantsturgude spetsialist Lauri Kärner. ?Seni on kapitalivood endiselt Põhja-Ameerika kasuks. Kui see ei muutu, ei saa rääkida ka euro võidukäigust.?

Kärneri sõnul on valuutaturgudel kauplemisvahemik laiemaks veninud, dollar aga ülemüüdud, mis võib juhul, kui Euroopast tuleb mõni negatiivne uudis, tähendada dollari kiiret tõusu varasematele rekordtasemetele.

Kärner märkis, et juhul, kui Ühendriikide aktsiaturg peaks tõepoolest kokku kukkuma, võib see dollarit negatiivselt mõjutada, kuid dollari ja Ühendriikide majanduse vahele võrdusmärgi tõmbamine on väga piiratud lähenemine. Dollar on naftaraha ning paljude riikide reservvaluuta, mistõttu sündmusi tuleb vaadata laiemalt, märkis ta.

Lauri Kärneri sõnul võiks dollar jääda liikuma 16,3?16,0 krooni tasemel. ?Kui dollar sellest allapoole langeb, peaksid need, kellel rahavood on dollarites, käed taskust välja võtma ja midagi tegema hakkama,? lausus ta.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing