Pärnumaa taluniku traktori paneb liikuma rapsiõli

04. jaanuar 2001, 08:17

Pärnumaa Vändra kandi Raiesmiku talupere on juba seitse aastat kasutanud toidutegemisel omatoodetud rapsiõli ning viimane pool aastat valab peremees seda ka traktorite kütusepaaki, kirjutab Pärnu Postimees.

?Õlil on diislikütusest rohkem väge, samal ajal maksab see poole vähem,? nentis Raiesmiku peremees Jüri Rõõmusaar. Pool aastat pole ta ostnud oma kolmele traktorile tilkagi diislikütust, sest kasutab selle asemel rapsi- ja valge sinepi seemnetest pressitud õli põhjal vaaritatud biodiislikütust.

Rõõmusaar ütles, et biodiiselküttel võiks Eestis olla suur tulevik, kuid seni pole tal õnnestunud glütserooli, magusa maitsega siirupitaolise vedeliku kättesaamine õlist.

Diiselmootorile ?marmelaad? viga ei tee, küll aga võib see ummistada kütusefiltri. Rõõmusaare sõnul on üks auto selle apsu pärast teele jäänud. Oma tutvuskonna talunikest, kes soostunud biodiislikütust traktorites proovima, pole Rõõmusaare kinnitusel keegi kurtnud, et masin tõrgub.

Rõõmusaar sõnas, et rapsiõlist diislikütuse valmistamise tehnoloogia pärineb Eesti Põllumajandusülikooli kunagiselt professorilt Rein Muonilt.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing