Tallinna maksumaksjate arv näitab vähemise trendi

Kristina Traks 05. jaanuar 2001, 00:00

?Maksumaksjate arv on Tallinnas vähenenud, sest inimesed kolivad elama linnalähiümbrusesse,? ütles Tallinna abilinnapea Ivar Virkus. ?Inimesed otsivad tervemat elukeskkonda ja kindlasti selline linnast välja kolimise trend ka jätkub.?

Virkuse sõnul pole praegu linnaeelarve täitmisega veel vaatamata maksumaksjate arvu vähenemisele probleeme olnud, kuid maksusüsteemi peaks siiski nii ringi vaatama, et näiteks Tallinnas tööl käiv inimene oma maksud ka siia maksaks. ?Inimestel on küll võimalus valida, kuhu nad makse maksavad, kuid enamik ei tunne huvi, kuhu omavalitsusse tema maks läheb,? ütles Virkus.

1999. aasta lõpu seisuga oli Tallinnas 222 000 maksumaksjat, kuid kui palju on Tallinnas maksumaksjaid praegu, ei olnud eilse päeva jooksul võimalik maksuametist teada saada.

?Kui võimalused jõuavad vastavale tasemele, siis ostetakse maja ja trend on just, et kolitakse linna lähedale,? rääkis kinnisvarabüroo Uus Maa tegevjuht Jaanus Laugus. ?Näiteks Viimsis on majad küll kallid, kuid kena merevaade ja ilus tee tööle korvavad hinna.?

Lauguse sõnul on praegu väga atraktiivsed Kakumäe ja Viimsi, kus maju ostetakse aktiivselt. ?Tulevikus on meil samamoodi, et inimesed elavad linnast väljas ning kesklinnas on neil korterid, mida näiteks välismaalastele välja üüritakse,? lisas ta.

Arco Vara Tallinna büroo hindaja-analüütik Martin Otsa sõnul kasvas eelmisel aastal Harjumaale jäävate uuseramukruntide müügi osatähtsus kogumahus võrreldes eelnevate perioodidega ning seda eelkõige Viimsi valla eramuprojektide eduka müügi tõttu.

Eelmisel aastal oli Tallinna linn üks vähestest omavalitsustest, kus üksikisiku tulumaksu laekumine ületas prognoosi, enamikes omavalitsustes oli maksu alalaekumine. Tallinnas laekus üksikisikutulumaksu 84,3 miljonit krooni üle ehk eelarve täideti 105-protsendiliselt.

Kokku laekus üksikisiku tulumaksu omavalitsustele umbes 100 miljoni krooni võrra vähem kui planeeritud.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:59
Otsi:

Ava täpsem otsing