Uus minister võib eelistada nõrka USDd

Tõnis Oja 17. jaanuar 2001, 00:00

Dollari kurss kukkus eile järsult jeeni suhtes, sest valuutaturgudel tekkisid spekulatsioonid, et USA tulevane rahandusminister Paul O?Neill võib eelistada nõrgemat dollarit. Ühendriikide valuuta nõrgenes jeeni suhtes peaaegu 1,5 protsenti 117,59 jeenini dollar. Esmaspäeval kerkis dollar pooleteise aasta kõrgeimale tasemele 119,35 jeenini.

Valuutaturgudel liikusid eile spekulatsioonid, et president Bushi poolt ametisse nimetatav rahandusminister, kelle peaks täna ametisse kinnitama Senat, võib pooldada nõrgema dollari poliitikat kui viimaseid päevi ametis olev Lawrence Summers. Põhjuse taolisteks arutusteks annab O?Neilli senine karjäär, mis on seotud tööstusega. O?Neill töötas alates 1987. aastast Alcoas (maailma suurim alumiiniumi tootja) ja enne seda oli International Paper Co president. Arvatakse, et tulevane minister näeb nõrgemat dollarit USA ekspordi suurendamise ja majanduskasvu stimuleerimise ühe peamise tegurina. Senine rahandusminister Lawrence Summers oli tuntud tugeva dollari poliitika pooldajana.

Euro kursi jätsid spekulatsioonid uue ministri ümber külmaks. Euroopa ühisraha kukkus alla 0,94 dollari taset 0,9381 USDni.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:02
Otsi:

Ava täpsem otsing