Härra Jeen tugevdas eurot ja dollarit

Tõnis Oja 24. jaanuar 2001, 00:00

Rootsi kroon nõrgenes eile euro suhtes 20 kuu madalaimale tasemele 8,9815 kroonini, mis teeb Rootsi krooni kursiks 1,74 Eesti krooni. Turuosalised viitavad Rootsi keskpanga möödunud nädalal tehtud avaldusele eurode ostmisest krooni vastu, selleks et maksta Rootsi maksud Euroopa Liidule. Seetõttu võib krooni nõrgenemine kesta vähemalt järgmise nädalani. Oma osa krooni nõrgenemisel oli ka tselluloosi- ja paberitööstusettevõtte Svenska Cellulosa SCA pressiesindaja väitel, et ettevõte pole valuutaturgudel müünud veel ühtegi Rootsi krooni. Kompanii teatas eile kahe USA ettevõtte paberi- ja pakenditootmisdivisjoni ostmisest kokku 1,1 miljardi dollari eest.

Jeeni kurss kukkus eile taas pärast Jaapani majandusministri Fukushiro Nukaga skandaalset tagasiastumist seoses altkäemaksuafääriga. Jeeni nõrgendas veel endise aserahandusminister Eisuke Sakakibara ? mõjuvõimsuse tõttu rahvusvahelistel finantsturgudel hüüdnimega härra Jeen ? pessimism Jaapani majanduse tuleviku suhtes. Sakakibara arvates on Jaapani ekspordile ja majandusele tervikuna kasulik jeeni nõrgenemine 125 jeenini dollar. Eile langes jeeni tase 117,43 jeenini dollar. Härra Jeen toetas ka eurot, väites, et ühisraha tugevneb lähima 6 kuu jooksul 1 dollarini.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing