Hea tee on hõbedast kallim

Viktoria Korpan 26. jaanuar 2001, 00:00

Veel 10?15 aastat tagasi oli niidiga kotikestesse pakitud must tee tõeline haruldus, mida külalistele suure uhkusega pakuti. Kireva sildiga purk lahustuvat kohvi oli aga hinnatud kingitus ning letialune kaup.

Õnneks on need ajad möödas ning kohvi- ja teesorte saadaval rohkem kui üks.

Neil, kes on tavalistest teedest ära tüdinenud ning uusi maitseelamusi otsivad, on mõtet kiigata spetsiaalsetesse kohvi- ja teepoodidesse ? Tallinnas neid küll palju pole, kuid otsimisvaev tasub ennast ära.

?Mine vaata Rocca al Mare Prismast ? seal on kohvipood, mille suurest majamürakast lõhna peale kergesti üles leiad,? soovitab üks tuttav kohviarmastaja. Leian poekese tõesti suurema vaevata ning hetkeks kisub silme eest veidi kirjuks ? saadaval on 15 sorti maitsekohvi, mitu sorti maitsestamata kohvi ning 60 sorti teed.

?Maitsekohvi valmistada on kõige parem kohvimasinaga ? ühe liitri vee kohta on vaja umbes 50 grammi kohvi,? seletab poemüüja Ilona Rohtla. ?Head kohvi saab ka pressikannuga,? lisab ta hetke pärast. Püsikliente seas on lemmikud Irish Creme, ?Vanilje & metsapähklid? ning Creme Brulée maitsekohvid.

Kõige kallim hetkel poest ostetav teesort on Dragon Phoenix Pearl tee, mis valmistatakse käsitsi. ?See on eriline jasmiinitee ? iga jasmiini õienupp keeratakse käsitsi väga noore teelehe sisse,? seletab Rohtla. ?Kuumas vees rullivad lehed end lahti ja jasmiininupud tõusevad pinnale.? 100 grammi sellist eksklusiivset teed maksab 375 krooni. Kui korraldada kodus vene stiilis teejoomine, kus luksuslikule teele lisaks pakutakse pliine musta kalamarjaga, tuleb arvestada ligi 1000kroonise väljaminekuga. Huvitavaid teesegusid saab aga ka paarikümne krooniga.

?Teedest on väga head tee- ja puuviljasegud: magusad, magushapukad ja hapukad ? neis ei ole mingeid säilitusaineid,? sõnab Rohtla. Ülipopulaarne on Santa Barbara segu rohelisest ja punasest teest, vaarikatest, maasikatest ja punasest sõstrast ning jaapani roheline tee, mis annab energiat ja jõudu. Peolauale soovitab Ilona Rohtla segu rohelisest teest kummeli ning meega: ?See on klassikaline ja väga maitsev.?

Kunstnik Epp-Maria Kokamägi aga korjab tee valmistamiseks taimed ise või ostab apteegist. ?Tavalisest poest ei riski ma teed osta, kohvikutega on ka hullusti, enamasti pakutakse toiduvärve ja säilitusaineid täis kotikesi, mis on tervislikkusest kaugel.?

?Head teed pakutakse Le Bonaparte?i kohvikus,? räägib Kokamägi, kes on tarkust taimeteede kohta pärinud vanaemalt.

?Rohukapi poest saab häid segusid ? meega, õietolmuga- ning lisaks osatakse ka head nõu anda,? kiidab kunstnik. ?Ilusad, värvilised on ning maitsevad hästi ka kibuvitsa-, kummeli- ja pärnaõietee.?

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:07
Otsi:

Ava täpsem otsing