Reede 9. detsember 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Ericssoni otsus paneb vene naised koondamishirmu tundma

Viktoria Korpan 29. jaanuar 2001, 00:00

?Kuuldused tulevatest vallandamistest käivad juba ammu,? rääkis eile üks Elcoteqi töötaja. ?Vähemalt 400 inimest jääb tööta, jumal tänatud, et mul on pikaajaline tööleping sõlmitud.?

Selle juba mitmendat aastat Elcoteqis töötava venelanna sõnul jäävad tehase ukse taha eeskätt need töötajad, kellega on sõlmitud tööleping vaid kuueks kuuks. ?Nendega lepinguid lihtsalt ei pikendata,? sõnas naisterahvas.

?Tegelikult on kogu see jama Ungari tehase tõttu. Seal oli hiljuti kontroll ja Ericssoni esindajad leidsid sealt väga palju pisivigu ja praaki, ungarlaste töö ei vastanud kvaliteedinõuetele. Nende tõttu langes vari ka meie tehasele, kuigi meie pole milleski süüdi ? meid kontrollitakse pidevalt, aga meie töötame ungarlastest paremini. Teeme rasket tööd kolmes vahetuses,? jätkas ta.

?Meie pidanuks kolima varsti uude hoonesse, arvatavasti kolimegi, aga täismahus tööd vist ei tule.?

Elcoteq on Eesti üks suuremaid tööandjaid. Tallinna tehases töötab praegu ligi 3200 inimest, kellest umbes kolm neljandikku on Eesti venelannad. Töötajate keskmine netopalk on umbes 3000 krooni kuus.

Elcoteq ehitab Tallinna lisaks olemasolevale hoonele uusi tootmisruume, kuhu pidi esialgsete plaanide kohaselt võetama tööle veel 1000 inimest. Esimeses uutest ruumidest hakatakse ASi Elcoteq Tallinn juhatuse esimehe Ilmar Peterseni sõnul tööle juba veebruaris.

Tallinna tööhõiveameti juhataja Marju Reinu sõnul elektroonikaettevõte neile koondamisnimekirja saatnud ei ole.

?Olen kuulnud pakutavat koondatavate arvuks 500 inimest, kuid meil selle kohta seni andmeid ei ole,? ütles Rein. ?Tavaliselt on vene naised aktiivsed ning tulevad aegsasti koondamiskuulduste puhul tööhõiveametisse, aga nüüd on täielik vaikus.?

Marju Reinu kinnitusel töötavad Elcoteqi Lasnamäe tehases enamuses vene keelt kõnelevad noored ja keskealised naised. ?Töö on tuim ja pingeline, nii et seal on kujunenud välja pidev tööjõu liikumine,? kirjeldab ta. Igakuiselt Elcoteqi tööle võetavast umbes viiekümnest inimesest lahkub Reinu andmetel sealt esimesel kuul umbes 15 inimest. Rein lisas, et Tallinnas on siiski veel mõned elektroonikafirmad, kuhu selle ala väljaõppega inimesed võivad tööle asuda.

Elcoteqi Grupi asepresident Osmo Kammonen ütles reedel, et Ericssoni uudis mobiiltelefonide tootmine senisel viisil lõpetada tuli Elcoteqi jaoks üllatusena.

?Ericssoni mobiiltelefonide tootmise väljaviimisel Elcoteqist on suur mõju Tallinna tehasele. Tegelikult ei olegi mul palju öelda praegu, rohkem selgust tuleb 2. veebruaril. Me peame kaaluma, mis meetmeid me ette võtame,? sõnas Kammonen.

Küsimusele, kas on võimalik, et üks neist meetmetest on töötajate koondamine, vastas Kammonen: ?Ärge üritage panna mulle sõnu suhu. Tallinna tehas on üks paremaid oskusteabe poolest ja me peame hoolitsema selle eest, et seda oskusteavet mitte kaotada.?

Kammonen lisas, et Elcoteq ootab, et sel aastal tiheneb koostöö Nokiaga, kes on hetkel Elcoteqi suurim klient. ?Me peame olema paindlikud, paindlikkus on see, mis meie kliendid meilt ootavad. Peame leidma ka uusi koostööpartnereid,? rääkis Kammonen.

?See on krahh. Asjad ei näe täna head välja ja inimesed siin ei tunne ennast õnnelikena,? andis Kammonen edasi kolleegide reedese meeleolu.

Nokia Mobile Phones?i asepresident Tapio Hedman keeldus kinnitamast või ümber lükkamast Elcoteqi lootusi, et Nokia osatähtsus sel aastal suureneb. ?Me ei saa praegusel hetkel mitte midagi kommenteerida,? ütles Hedman vaid.

ASi Elcoteq Tallinn juhatuse esimees Ilmar Petersen ütles, et vaatamata sellele, et Ericsson on otsustanud viia mobiiltelefonide tootmise Elcoteqist välja, ei ole Elcoteqis sel aastal tootmismahtude olulist langust ette näha.?2000. aastal kasvas käive kolm korda ja kasum neli korda, 2001. aastal ei tule lihtsalt nii suurt kasvu,? ütles Petersen.

Peterseni sõnul moodustab mobiiltelefonidega seotud tootmine 75 protsenti Elcoteqi kogutoodangust, selles osas on Ericsson suuruselt teine Elcoteqi klient.

?Ericssoni tugijaamade tootmine jääb alles ja peale selle näeme suuremat kasvu mobiilside kolmanda põlvkonna seadmete tootmise osas,? rääkis Petersen.

Elcoteqi käive kasvas mullu 1999. aastaga võrreldes kolm korda ning oli 2,2 miljardit eurot ehk 34,4 miljardit krooni. Elcoteq teatas reedel, et kontserni kasum on aastaga kasvanud üle nelja korra 1999. aastaga võrreldes ning moodustas 3 protsenti firma aastakäibest, mis teeb 1,03 miljardit krooni. Elcoteqil on tehased Soomes, Eestis, Venemaal, Ungaris, Poolas, Saksamaal, Mehhikos ja Hiinas.

Elcoteq vajab telefonide tootmisele alternatiivi

Kohalikud ja välisettevõtted on ühesuuruse riskiga

Ericsson kaotas reedel kümme Eesti eelarvet

Ericsson aimab raskusi

Elcoteq ? kerge ehmatus või esimene halb uudis?

Kuivõrd mõjutavad Elcoteqi probleemid Eesti majandust?

Elcoteq pärssis investorite usku

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing