Maja 500 000 krooni eest ? kellele on see kasulik?

Ain Alvela 29. jaanuar 2001, 00:00

Ehitusmaksumus on viimastel aastatel püsinud stabiilsena, kommunikatsioonide ja teede rajamine aga kallineb pidevalt. Nii tekitab Tallinna linnapea Jüri Mõisa lubadus peremajade ehitajale krundi kohta umbes 300 000 krooni maksev kingitus teha küsimuse, miks peaks omavalitsus käputäiele paremate elamistingimuste poole pürgivale perele sääraseid ande jagama.

Seda enam, et kuni 30 aasta pikkuse maksetähtajaga maja ostja maksab teda krediteerinud pangale ja ehitajale aja jooksul ühtekokku kinni nii intressid kui ehituse, linn aga saab vaid ebamäärase tulu rahakate maksumaksjate juurdevoolust. Näiliselt soodsalt maja ostnud perekonnal tuleb aga tasuda reklaamitud poole miljoni krooni asemel umbes kaks korda rohkem.

Hansapanga poolt on see hiljuti avatud korteriühistu laenude kõrval teine oluline toode, mis annab paljudele inimestele võimaluse oma elutingimuste parandamiseks.

KredExi (endine Sihtasutus Eesti Eluase) andmetel on võimalik 100m² elamu valmis ehitada umbes 600 000 krooniga. Sellele lisandub krundi, kommunikatsioonide jms hind. Seega sõltub maja hind sellest, kas kohalik omavalitsus võtab välise infrastruktuuri ja krundi maksumuse enda kanda.

KredEx valmistab ette ka garantiitoodet nendele noortele, kes soovivad kodu rajada juba enne laste saamist.

Uudis odavate majade rajamise kohta on kinnisvaraturule kindlasti positiivne. Uuselamu hind kujuneb teatavasti ehituskuludest, kommunikatsioonide rajamise kuludest ning krundi hinnast. Uute materjalide ja tehnoloogiate arendamisega saavutatakse madalama hinnaga parem kvaliteet.

Peremaja projekti edukus sõltub otseseselt kohaliku omavalitsuse tahtest ja finantseerimisvõimalustest. Kui Tallinna linn arvestab Aaviku elamurajooni väljaehitamise kuludega, siis vaevalt teised linnad piisaval hulgal vabu vahendeid leiavad. Tõenäoliselt jääb selline projekt Tallinna keskseks.

Loomulikult on suurepärane, kui suudetakse pakkuda toodet, mis on kättesaadav laiale inimeste ringile. Esialgu tundub hinnavahemik 400 000?650 000 krooni ja hooned 75?100 m² uskumatuna. Loodan, et nende numbrite juures suudetakse rahuldavat kvaliteeti hoida ja pakutud ruutmeetrite all peetakse silmas hoonesisest ruumi.

Kui peremaju suudetakse pakkuda piisavas koguses, peaksid langema korterihinnad äärelinnades. Samuti mõjutab see kindlasti laastavalt arendajaid, kes konkureerivad turul sarnaste majadega, kuid kes peavad maade ja kommunikatsioonide eest ise maksma.

Projekti edukuse ja realiseerimisvõimaluste võtmeküsimus on eramute kruntide omandistaatus ja see, kes kannab rajatavate kommunikatsioonide ja teede ehitamise kulud.

Piirkond, kuhu selline asum tekib, peab paiknema atraktiivses ning otstarbekas regioonis. Pole mõeldav meelitada inimesi Tallinnast elama äärealadele ainult seepärast, et sinna saab soetada odava eramu. Kui käivituvad nn odavate eramute piirkonnad, suurendab see hetkel suhteliselt kasinat pakkumist selles turusektoris. Ennustada on raske, sest selgusetud on projektide mahud, hinnad ja tingimused.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing